Day: March 23, 2006

vriendjes

Aanspreking

Bij I Wish haalde men herinneringen op naar aanleiding van mijn aanspreking van SPh als “é, vriendschap” in de commentaren hierzo. Over onze vocabulair in vervlogen jaren zal ik het deze week nog eens hebben in een nieuwe aflevering van Kerygma goes nostalgie, maar ik bedacht door dat stukje ook dat ik mijn vrienden eigenlijk zelden met hun voornaam aanspreek. Tenzij dan in een variant met een stupid achtervoegsel eraan geplakt. Boy ofzo. Meestal heeft het echter niks met een naam te maken.
“Vriendschap” wordt frequent gebruikt. Maar ook “zoeteke”, “kiekske”, “schat”, “toet”, “toeter”, “snellen” en “fellen” behoren tot mijn dagelijks taalgebruik. Net als het liefkozende “éi dikken” trouwens.

En u? Hoe spreekt u uw vrienden eigenlijk aan?

mediagedoe

Bliss.

Ik blijf er bij hoofdschudden. Wie noemt er nu zijn kind Bliss?

Fukkers.

(kijk D., het scheldwoord fukkers is helemaal terug van weggeweest)

En al

Roken.

Aangezien ik in discussie ga over het gebruik van labels die men rokers opkleeft, kan ik maar beter ook even mijn mening over de kern van de zaak geven. Als ex-roker (bijna drie maand, inderdaad) kan ik bevestigen dat roken vies is. Als geoefend caféhanger kan ik bevestigen dat passief meeroken mijn luchtwegen op een onaangename manier prikkelt: de dag na een avond uit heb ik steevast een vuil hoestje.
Maar! Ik geloof niet dat het maatschappelijk draagvlak voor een rookverbod op café zo groot is als men doorgaans beweert. Eigenlijk zou je de vraag moeten stellen aan de mensen die *effectief* op café gaan. En dat zijn er veel minder dan dat er stemmers zijn.

Eigenlijk is het simpel: laat de keuze aan de café-baas. Geef een beloningspremie/aanmoediging aan café’s die rookvrij zijn, om de uitbaters over de streep te trekken. En dan zullen we het wel zien é, of er vraag is naar rookvrije cafeetjes. En of dat volk trekt.
Simple comme bonjour.

(en ja, u leest het goed: i. verkondigt zowaar een liberaal standpunt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit)