Petitie.

Uit de mailbox:

Blokwatch heeft een internetpetitie geopend om een RTBF-reportage over het bij tijden bijzonder fijne en vooral fijnzinnige verleden van de huidige VB-leiding ook op de Vlaamse televisie te krijgen.

Men zegt dat het redelijk de moeite zou zijn, dat dat ook de reden zou zijn waarom de VRT niet happig is om de reportage uit te zenden.

De petitie kan getekend worden op de website van Blokwatch.

Ik heb getekend, want ik heb al een paar fragmentjes uit de bewuste reportage gezien en zou ze nu graag wel eens helemaal zien.

Spread the word!

11 thoughts on “Petitie.

 1. Ik heb die reportage volledig gezien. Om eerlijk te zijn teken ik die petitie liever niet. Om een aantal redenen:

  1/ De reportage is tendentieus. Zonder meer. Er zijn genoeg politici van andere partijen wiens verleden je kan verbinden met deze of gene zijde van het politieke spectrum.
  2/ De motieven van Blokwatch zijn duidelijk. Ik zie het eerder zo: Blokwatch probeert de VRT voor zijn kar te spannen. Binnen die nieuwe context verandert bovendien ook de oorspronkelijke betekenis die de franstalige makers van de reportage voor ogen hadden.
  3/ Als er al een reportage over het “ware” VB of een andere partij zou moeten zijn, dan vind ik dat de VRT die zelf moet maken.

  Let op: ik wil hier het VB of zo niet verdedigen, hé. Mij lijkt het duidelijk dat de reportage buskruit is en het zou jammer zijn dat een overheidsinstelling zich daaraan zou verbranden.

 2. Pingback: the plan
 3. Moet dat echt op de vlaamse openbare omroep vertoont worden? Dat de RTBF het in de bioscoop gooit of op DVD uitbrengt. Of misschien gratis online zetten.

 4. Jamaar, Matthias, gij hebt die reportage gezien. Wij niet. Ik zou ze wel eens willen zien. Zodat ik zelf kan bepalen of ze al dan niet tendentieus is.

 5. Lien: nagel op de kop. Maar dat is het soort reportage dat haar betekenis ontleent binnen de context waarin ze wordt uitgezonden.

  Voor blokwatch toont de reportage enkel de harde feiten terwijl het VB de reportage hoogstwaarschijnlijk zou verketteren als beledigend, leugens, handige montage van oude beelden die uit hun context zijn gehaald en erger.

  Zo’n geval is dus héél moeilijk te beoordelen. Want uitzenden of niet: de VRT wordt erop hoe dan ook op gepakt als publieke omroep.

  Vandaar dat ik Nico zijn idee nog zo slecht niet vindt: de RTBF staat eigenlijk buiten de discussie en kon de reportage dan ook zonder veel problemen uitzenden. Eigenlijk zouden zij die reportage on line kunnen vrijgeven op het publieke forum.

 6. Ik heb al getekend. Né. Want ja, ik ben nog zo’n ouderwetse linkse rakker die vind dat het blok niks goed kan doen, en dat alle middelen goed zijn om het gevaar ervan bloot te stellen. Ook al besef ik goed dat dat bij sommige mensen een omgekeerd effect heeft …

  Ik heb trouwens nog altijd “nie wieder fascismus”-stickertjes liggen van indentijd van mijn middelbare-school-anti-racisme betogingen.

 7. Een beetje laat, maar kom. Mocht iemand ze toch willen zien, ‘k heb ze thuis op dvd liggen: Vlaamse Chock, un film de Peter Boeckx. We hebben ooit de kopie gevraagd voor vertoning in’t jeugdhuis. ‘k Wil die best wel eventjes uitlenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *