Vrije meningsuiting.

Ik weet het, ik zou hier eigenlijk niet zo veel over politiek mogen schrijven. En ik heb in het verleden al problemen had met onze extreemrechtse vrienden, dus ik kan me van dergelijke topics eigenlijk beter ver verwijderd houden.
Edoch!
Als er zich niemand meer kwaad maakt in die dingen, dan is het helemaal triest, niet? Dus doe ik het lekker toch. Want ook *ik* heb recht op vrije meningsuiting.

Ten eerste: raar is dat toch, dat het VB de 0110-concerten *voor* verdraagzaamheid onmiddellijk interpreteert als *tegen* hen gericht. Zelfkennis is het begin van wijsheid, zeker? Stof tot nadenken, zowaar.

Ten tweede: we hebben deze namiddag schokkende persmededeling over Helmut Lotti toegestuurd gekregen van onze rechtse vrienden. Die mens zijn vader was blijkbaar ooit VB-militant en dat geeft het VB *uiteraard* het recht om Lotti door het slijk te halen en een ronduit intimiderende brief aan die mens te richten en dan aan de media rond te sturen.

Nadat ze het hebben over Lotti’s vader en hoe verwonderd ze daardoor zijn over zijn deelname aan 0110, sluiten ze af met deze alinea:

Er is een tijd geweest, mijnheer Lotti, dat artiesten zich wijselijk slechts zeer gereserveerd ten overstaan van de politiek opstelden. Het zou misschien goed zijn daar naar terug te keren anders komen ze immers terecht (sic) politiek gewoel en gekrakeel en naar mijn mening is dit nu niet precies de biotoop waarin zij zich thuisvoelen.

Maar elk neemt uiteraard zijn eigen verantwoordelijkheid.

Wat er ook van zij, u hebt uiteraard nog wat bedenktijd.

Hoogachtend,

Francis Van den Eynde

Met dergelijke beschamende en intimiderende acties toont het VB opnieuw zijn ware gelaat, nadat ze zich het laatste jaar krampachtig als een beschaafde partij hebben voorgedaan. Aan de ene kant is het natuurlijk een goede zaak dat ze zich zo laten gaan: misschien gaan meer mensen daardoor opnieuw inzicht krijgen in wat het VB aan de macht zou kunnen betekenen. De schapevacht wordt afgestroopt en de maskers vallen: het recht op vrije meningsuiting dat door hen zo fel werd verdedigd, wordt nu plots met de voeten getreden.
Laat het voor eens en altijd duidelijk wezen: een stem voor het VB is een stem tegen cultuur, tegen kunst, tegen verdraagzaamheid en tegen vrije meningsuiting.

En Helmut: laat u niet doen, gvd. Ik ben geen fan van uw oeuvre, maar als ge optreedt den eerste oktober sta ik vooraan om mijn ziel uit mijn lijf te tieren en u aan te moedigen.
Doen!

28 thoughts on “Vrije meningsuiting.

 1. Ik ben ineens een grote fan van Helmut geworden en ik denk dat ik AL zijn cd’s ga kopen! (En AL zijn platen en video’s en petjes en fleecevestjes met Helmut zijn foto erop…)

 2. Helemaal mee eens, maar toch: ze noemen op de site (0110.be) het Vlaams Belang niet echt bij naam, maar iedereen met een pitje verstand weet dat het daarover gaat. Laten we dus een kat en kat noemen, en is de 0110 actie evengoed *voor* verdraagzaamheid als *tegen* extreem rechts.

  En dat vind ik zelf meer dan prima. 😉

 3. Beste Ilse,

  Omdat ik een constructieve jongen ben, heb ik een constructief voorstel.

  Zoals je wellicht weet zijn verkiezingen een kwestie van imago geworden. Niet zozeer meer van politiek (daarom is het goed dat jij over politiek schrijft). De vrienden van Tanguy spelen voor underdog, en lijken daarmee nog te scoren ook. Dat duurt tot ze zo hard pruilen dat het belachelijk wordt. We zijn bijna in dat stadium gekomen, en het is misschien goed een handje te helpen. Een beschadigd imago is moeilijk op te poetsen.

  Kern van het verhaal is dat het VB over alles klaagt, maar in feite nooit constructief is. En op het belachelijke af pruilt. Wie de 2° grootste partij is, moet niet zagen.

  Daarom: ik stel voor dat we vanaf nu systematisch deze jongens de “Calimero’s” gaan noemen. Ik zal van mijn zijde in mijn partij dit idee lanceren. En laat ons op het net en bij mail een cartoon verspreiden van De Winter, Van Hecke en anderen met een half ei op hun hoofd. Daarboven de tekst “Dat is niet eerlijk!”

  Nu ben ik nogal een kluns computergewijs, maar misschien heeft één van jouw contacten tekentalent?

  Ik zet deze avond alvast een Calimero-tekst op mijn site.

  Vriendelijk gegroet,

  Michael

 4. @i.: uw ten eerste is inderdaad niet juist, het is een initiatief tegen het VB.

  Eerst dacht ik dat dat de achilleshiel ging zijn (die Tom Barman heeft toch altijd iets intellectualistisch over zich en dan wordt het snel neerbuigend). Ook omdat het altijd wel prediken voor de bekeerden is (zoals lezersbrief erover sturen naar De Morgen).

  Maar dat de Helmuts en de Laura Lynns en de Will Tura’s meedoen, dat trekt het open. Niks geen loft-socialisten die het beter willen weten, maar mensen die de Story lezen, hun vrouw giga-schandelijk laten zitten, in HLN figureren…

  Over de vader van Helmut Lotti weet ik niets. Misschien was dat wel iemand die zo naief was te denken dat het VB eerlijk zou opkomen voor de Vlaamse Zaak.

 5. @ Michael: Moet gij niet gaan boksen?
  “Ik zal van mijn zijde in mijn partij dit idee lanceren.”
  Ik heb gisteren staan klappen met uw eigen VLD-gemeenteraadsleden en ze kijken met enthousiasme naar uw komst…

 6. hebben politiekers niets beter te doen dan mensen hun blog te stalken ? of is het enkel om hun results in google naar omhoog te krijgen.
  @Veys en soortgelijken, als je iemand wat te zeggen hebt, bel hem, mail hem, bezoek hem, … maar hou aub uw hanengevechtjes niet hier … ge maakt u eigen enkel nog meer belachelijk.

 7. @ V: Ah, dus men mag op een blog zijn gal spuien over een politiek onderwerp (los van het feit of het al dan niet terecht is) maar de politiek mag zich hierin niet mengen?

 8. Als ik het goed begrijp, dan worden de concerten op 0110 ingericht voor verdraagzaamheid en tegen racisme. En als ik dus deze week Filip Dewinter in het nieuws een oproep hoor doen naar de Vlaamse artiesten zoals Will Tura, Clouseau en Laura Lynn (tiens, zijn Tom Barman, Luc De Vos en vele andere (rock)artiesten ook geen Vlaamse artiesten?)om niet op te treden omdat dit evenement volgens hem gericht is tegen het Vlaams Belang, dan impliceert hij daarmee toch duidelijk dat het Vlaams Belang wel degelijk onverdraagzaam én racistisch is? Kan een partij daarvoor niet vervolgd worden en haar overheidssteun verliezen? Bovendien, is intimidatie ook niet strafbaar?

 9. Laten we intellectueel eerlijk blijven: Barman heeft reeds lang geleden gezegd dat hij graag een concert wou ‘tegen’ het VB. Zwart op wit, in Knack, geloof ik. Soit, doet er niet toe, hij heeft het gezegd en is er niet op teruggekomen.

  Dat het nu niet zo letterlijk in het omfloerste charter staat dat hij heeft geschreven, tja, dat is maar een schaamlapje om al dan niet verkapte staatssteun te kunnen krijgen, volgens mij. Iedereen (voor en tegenstanders) weet dat in Vlaanderen ‘tegen racisme en onverdraagzaamheid’ een codewoord is voor ‘tegen het VB’.

  Dat vele populaire artiesten hier hun medewerking aan verlenen, vind ik een goede zaak. Dan weten die VB’ers tenminste van wie ze geen platen meer moeten kopen. Of het voor de artiesten in kwestie dus een goede carrière-move is, valt te betwijfelen… Reden te meer dus om er respect voor te hebben. (Tenzij uiteraard zou blijken dat ze andere motieven hebben om mee te doen)…

 10. @Tanguy: Waarom mag, op uw blog, niemand reageren op wat jij schrijft? Waarom daar geen comments?

  ik merk dat er gemakkelijk antwoord komt op allerlei kwesties, maar sommige zaken kunnen blijkbaar niet beantwoord worden. Tangy mag kritisch zijn op iedereen zijn blog maar niet vice versa.

 11. Ben ik blij dat ik nog geen “comments” functionaliteit heb op m’n blogske 😛

  Dhr. T.V kent, van wat ik tot hier toe allemaal gelezen heb van die calimero, enkel aggresieve “ik-wil-persé-het-laatste-woord-hebben” conflict politiek.

  I would say : /ignore

  Dat ieder het zijne er mag van denken.

 12. @ V: Ik zou me er mij gemakkelijk kunnen van afmaken door te stellen dat de huidige software van mijn site dit niet toelaat. Wat trouwens klopt.
  Ik zie er ook geen meerwaarde van in voor mijn eigen site. Wie opmerkingen heeft kan mij mailen.
  Ik wil ook niet meer tijd dan nodig in mijn site steken door ook nog eens op mijn eigen site reacties te modereren of te censureren.
  Er zijn talloze sites die geen reactiemodule hebben.

 13. @ Tanguy: Ik kan u de geschikte software wel verkopen, zoals u weet… 😉

  En als je geen reacties wil censureren of modereren, doe het dan niet en zet de comments gewoon open. Free speech, baby! Ik doe het zelf ook op die manier: de enige ‘censuur’ die ik toepas is het verwijderen van de occasionele verdwaalde spam die door de filter is geraakt.

  En misschien zou ik ook berichten weghalen waarvoor ik strafbaar gesteld zou kunnen worden als ik ze bewust op mijn server laat staan (al is dat nog nooit gebeurd).

  Traffiek in ieder geval verzekerd: als iedere blogger waar je ooit een reactie hebt achtergelaten ook bij jou op bezoek komt, dan wordt het er al snel drukker dan de E40 naar de kust op een warme zaterdag… doen!

 14. Modereren en censureren. Hmm. Het begint met een website en voor je het weet wordt een concert ‘gemodereerd en gecensureerd’. Next thing you know worden films, opleidingen, (geschiedenis)boeken en nog veel meer gemodereerd en gecensureerd – all for the good of the people, uiteraard.

  Het strafste van al is dat het VB er véél minder gevolgen van zou dragen door gewoon NIET te reageren op het hele 0110 dan door zoals ze nu doen hun dictatoriale neigingen te laten zien. Laat het ons allemaal duidelijk zijn dat dit soort toestanden, minus één democratie, niets goeds met zich meebrengen.

  En wat Helmut Lotti zijn pa deed in zijnen tijd is die mens zijn zaak, daar heeft Helmut niets, maar dan ook niets mee te maken. It was a very cheap shot…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *