Quiche

Een poos geleden had San het over haar probleem met quiche en hoe dat mislukt enzo. Vandaar: vandaag en morgent twee varianten op “gedoe met groensels om in den oven te poefen”. Vandaag een quiche, met zalm en brocoli. Morgen een heuse groententaart.

Olé.

Een aantal zaken zijn cruciaal bij quiche:
Uno. de verhouding eieren/room. Per 10 cl room gebruik je 1 ei. Dus: één dooske room betekent twee eieren. Als je hierbij ook nog wat kaas doet (bijvoorbeeld in deze combinatie een doosje boursin) dan heb je de ideale hoeveelheid massa voor 1 taart. Een zeer royale en grote dan nog.
Dos. de bladerdeeg. Ik koop mijn bladerdeeg altijd van herta, in zo’n rol die je gewoon moet uitrollen en waar al bakpapier bijzit. Belangrijk is dat je dit al 20 minuten opengerold hebt voor je begint te vullen én dat je de bodem doorzeeft met honderden gaatjes van een vork. Veel gaatjes, dus, dat maakt het deeg luchtiger.
Tres. De vulling mag niet te nat zijn. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld witloof gebruikt, dat je dat witloof eerst stooft, dan zeer grondig laat uitlekken en dan pas in je quiche pleurt. En wat als ik daar mijn voeten aan veeg, juf i? Wel jongen, dan krijgt ge zompige en smakeloze quiche.

Deze drie basisregels zijn van tel voor alle quiches. Op basis daarvan: quiche met brocoli en zalm.

Nodig: 150 gram gerookte zalm, een klein doosje gewone zalm (of een zalmfilet), een stronk brocoli, een ajuintje, een teentje look, twee eieren, een doosje room, een potje boursin, een rol bladerdeeg,
wat geraspte kaas (gruyère, emmental, parmesan…dat is om het even).

Werkwijze

– Open het pak bladerdeeg, laat het bakpapier eraan, leg in een bakvorm (taartenvorm) en druk aan. Plooi de randjes over waar nodig en doorzeef met een vork.
– snij de brocoli in kleine roosjes, breng water aan de kook en laat de brocoli zeer kort koken. Laat uitlekken (eerst in een vergiet, daarna droogmaken met keukenrol).
– snipper een ajuin fijn en het teentje look en stoof kort wat boter. Kruiden met peper en zout.
– verdeel de brocoliroosjes over de bladerdeeg en strooi er daarna de ajuin/look over. Kruiden met peper en zout.
– Snipper de zalm fijn (beide soorten) en verdeel over en rond de brocoli
– Klop de twee eieren, de room en de boursin tot een gladde massa en giet over de groenten en zalm.
– Bestrooi met geraspte kaas.

De baktijd en -temperatuur hangt af van wat op de verpakking van het bladerdeeg staat. Meestal is dat 20 minuten.
En hopla, voor u het weet heeft u dit resultaat. Opsmikkelen met een slaatje van gemengde salade, tomaat, ajuin, balsamico en olijfolie.


7 thoughts on “Quiche

 1. Andere tips:
  – Je kan ook mascarpone gebruiken ipv room, en als je dan het ei-mascarponemengsel lang opklopt is dat lekker luchtig
  – Ik gebruik meestal kruimeldeeg ipv bladerdeeg, dat is ook zo te koop in de supermarkt. En om de bodem lekker krokant te maken kan je die 12 minuutjes voorbakken (dus met bakpapier en bakbonen erop). En na de 12 minuutjes kap je er dan gewoon de vulling in (eerst bakpapier en -bonen eruit natuurlijk ;-)) en terug de oven in voor 20 minuutjes of zo.

 2. Zalm en prei is ook heel lekker, op voorwaarde dat je inderdaad de prei héél erg goed laat uitlekken.

  Het bladerdeeg van Delhaize is trouwens ook een aanrader, zeker dat met échte boter :-p En nog net iets goedkoper dan dat van Herta.

  Ik heb trouwens ook een quicheachtig (yuck, die nieuwe spelling) recept opgevist uit het magazinetje van de Colruyt, met spinazie, ham, kruidenkaas, kleine tomaatjes en nog wel wat. Bart is er een enorme fan van. Interesse ?

 3. ik ga dit zeker eens proberen, mss met de combinatie van petatjes, ajuin, bloemkool, witte (kool)vis, gerookte zalm, brocolli, feta, hmmm, we zien wel 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *