Het magische recept.

Fijn om te zien, dat Gentblogt ondertussen als schoolvoorbeeld geldt van een goede stadsblog. Wij zijn daar zelf ook zeer content van, dank u.
Matthias noemt voor de vuist weg een aantal dingen die hij denkt nodig te hebben. En ik dacht in de commentaren eens te schrijven wat ik denk dat het magische recept is voor een succesvolle stadsblog, maar eigenlijk is mijn eigen plek daar misschien een betere plaats voor. En dan kunnen de andere Gentbloggers misschien ook vertellen waaraan ze denken dat het ligt, dat het zo goed lukt bij ons.

Ik denk dat de redactie, de mensen dus, het allerbelangrijkste zijn. En dat die ondersteund moeten worden door wat organisatie.

1. Diversiteit
Gentblogt is meer dan een groepje webloggers. Recruteer by all means ook buiten de blogosfeer, want laat ons eerlijk wezen: de interesses van bloggers zijn weinig gevarieerd en daarmee vult men geen toegankelijk weblog. Zorg voor verschillende leeftijden, vrouwen en mannen, verschillende interesses en verschillende levensritmes (de gezinsmens naast de party people, de studenten naast de liefhebber van klassieke concerten)

2. Grote meningen
De meest geschikte redactieleden voor een weblog, zijn mensen met een moeilijk karakter. Zij die over alles een mening hebben en die zo nodig moeten verkondigen. Zij die het nodig vinden om de wereld toe te schreeuwen hoe fantastisch dat optreden wel was.

3. idealisme
Een stadsblog kan naar mijn mening slechts werken als de redactie enorm idealistisch en gedreven is. U verdient er niks mee, u wordt geregeld te kakken gezet, u stopt er veel energie in en u krijgt daar weinig schouderklopjes voor.
Op Gentblogt hebben wij resoluut voor de niet-commerciële weg gekozen en ik denk oprecht dat zulks de enige weg is die werkt.

4. liefde en vriendschap
Haha! De grote woorden zijn eruit. Iedereen die bij Gentblogt meewerkt heeft een overdosis liefde en vriendschap te geef. Wij zien onze stad graag, wij zijn allemaal maten geworden en we houden bij uitbreiding zeer veel van de wereld, de mensen en het leven zelve.

5. Disfunctionaliteit
Soms omschrijven wij onszelf als een zeer dysfunctionele familie. U heeft er geen gedacht van hoeveel keer per week wij hoogoplopende ruzies hebben en hoeveel keer wij daarna weer allemaal vriend worden. Het houdt de spanning erin.

6. online communicatie
Wij hebben een mailinglijst, een wiki en een planningslijst. Als er tegen de middag nog maar vijf mails op de lijst zijn verstuurd, dan beginnen sommige mensen mailtjes te sturen om te testen of het spel niet kapot is.

7. offline communicatie
Iedere maand is er een redactie-vergadering en tussendoor zien/horen de meesten elkaar ook nog af en toe. Op café, of op één of ander evenement.

8. vzw
Wij zijn een vzw, als legaal dinges. Dat helpt, dat alles geregeld is.

8 thoughts on “Het magische recept.

  1. Bedankt voor de tips. Alle andere tips zijn meer dan welkom. Wie interesse heeft om Aalst blogt mee uit de grond te stampen kan mij altijd contacteren. Ik sta hier momenteel moederziel alleen te stampen en dat is echt geen zicht.
    Oh ja, wat is een wiki?

  2. getver zouden we dat stukje niet laten voordragen op muziek zoals bepaalde politica’s doen?
    en dan op radio of tv een spot mee maken 😉

    maar ge hebt overschot van gelijk…
    gij grote roergangster 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *