Niets te vroeg.

Deze ochtend op mijn nuchtere maag dit artikel gelezen in DSO:

Vlaamse jeugd is racistisch en intolerant

Het is altijd een beetje schrikken van zo’n titel, maar ik heb dan de neiging om al gauw te gaan nuanceren en een paar vragen te stellen. Zo veralgemenend, over hoeveel ondervraagden gaat het eigenlijk?, denk ik dan. Blijkt: 10.000 jongeren van 16 en 17 jaar. Dat is al een behoorlijk grote groep, in termen van betrouwbaarheid. Maar werd dat onderzoek een beetje wetenschappelijk gevoerd?, is de volgende vraag. Ook dat bleek de pil niet te kunnen verzachten: het werd gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen, de Canadian Research Council en de onderzoeksfondsen van de KU Leuven en McGill University. En de onderzoekers zijn politicologen van de KU Leuven.

Bon. Goed. Het is dus een betrouwbaar onderzoek. Maar overdrijft die titel de resultaten niet een beetje? Geenszins, zo blijkt. Ik citeer een paar cijfers uit het artikel.

Als we de jongeren vragen een schatting te maken, dan denken ze dat 35 procent van de totale bevolking van België afkomstig is uit het buitenland. Dat is twee à drie keer meer dan het reële percentage, en het wijst erop dat ook jongeren het idee hebben dat we ‘overspoeld’ worden door de komst van migranten.

Bij meisjes ligt dat percentage zelfs op 39 procent en jongeren uit het beroepsonderwijs schatten het percentage “vreemdelingen op 43%.
De kracht van de perceptie.

Er is zelfs een duidelijke meerderheid voor de stelling dat immigranten een bedreiging vormen voor onze levenswijze, of dat ze het in de toekomst moeilijker zullen maken om werk te vinden.

In Vlaanderen zegt ruim veertig procent van de jongeren géén vertrouwen te hebben in andere [etnische] groepen.

Als we ze vragen of ze ooit een relatie zouden kunnen hebben met een zwarte, een immigrant of een moslim, dan antwoordt telkens meer dan 75 procent dat ze zich dat moeilijk kunnen inbeelden.

Vlaamse jongeren blijken onverdraagzamer dan Waalse en laten de vergelijkingsgroep van Canadese jongeren nog verder achter zich.

0110 komt niet te vroeg.

4 thoughts on “Niets te vroeg.

 1. Schrijnend. Ik schaam me voor mijn leeftijdsgenoten.
  Het percentage vreemdelingen schatten op 43%, dat is echt zielig. En schrik hebben voor werkzekerheid, dat is ook alleen maar een teken dat je zelf niet goed bezig bent.

  Het enige waar ik in kan komen is het laatste, dat ze een relatie met een moslim moeilijk kunnen inbeelden. Niemand zegt dat-ie het niet zou willen, maar moeilijk voorstellen, dat wel.

 2. En is er onderzoek gedaan naar waarom die gastjes zo’n perceptie hebben?
  Mijn klein theorietje: misschien komt het juist omdat het VB steeds maar opnieuw dat thema (de vreemdelingen) negatief in het nieuws zet? Of hoe het monster zichzelf aan het voeden is…

 3. Wat verwacht je?

  Ik surf soms rond op populaire jongerenfora. En het topic racisme is altijd een vaste waarde. Daar lees je dan verhalen van hoe groepjes allochtonen jongeren aflappen omdat ze toevallig in hun richting hadden gekeken. Of hoe op café of op school hun gsm werd afgepakt. Of erger…

  En dat zijn niet bepaald geïsoleerde gevallen. Neen, da’s dagelijkse kost. Bovendien gaan zo’n verhalen al snel een eigen leven leiden. Geen wonder dat die jongeren – en hun ouders – zo in de armen van het VB lopen.

  Politici mogen dan wel praten over integratie en gelijke kansen op school en in de economie. Op het terrein zitten we daar nog mijlen vanaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *