Walgelijk.

Gisterenavond hebben we hier thuis een mail gekregen waar ik nog steeds helemaal door van de kaart ben. Een vriendin van ons is Braziliaanse en heeft dus een ander kleur vel dan de meeste mensen in dit Vlaanderland. Zaterdagavond was ze met haar vriend op een feestje in een jeugdhuis en ze is daar volledig in elkaar geslagen. Zij heeft over haar hele lichaam kneuzingen, een dichtgeklopt oog, een afgebroken tand en haar juwelen verloren. Hij heeft er een dikke lip, kneuzingen, een gebarsten neus en een afgebroken tand aan over gehouden, omdat hij haar probeerde te verdedigen.

Het geweld ging gepaard met racistische opmerkingen en verbale aanvallen over vuile negerin en terugkeren naar haar oerwoud.
Er is klacht ingediend, de politie neemt het voorval zeer ernstig en het Centrum voor Racisme volgt de zaak ook op, maar dat maakt het natuurlijk niet minder erg.

Walgelijk, vind ik dat. Degoutant. En ik schaam mij diep dat mensen tot zo’n dingen in staat kunnen zijn.

(het koppel overweegt het verhaal openbaar te maken in de pers, overigens. Ik heb hun contactgegevens. Ge moet maar roepen.)

31 thoughts on “Walgelijk.

 1. Ik versta zoiets niet hé, op mijn werk werken we samen met meer dan 30 nationaliteiten van allerlei leeftijden en ‘voorkeuren’ en dat gaat zo soepel en is zo leuk en verrijkend voor iedereen (er zijn er trouwens een heel pak leuke, lieve mensen uit Brazilië bij) dat zoiets voor mij totaal onvoorstelbaar is. Mindboggeling. Racisten en mensen die oproepen tot racisme zijn domme, stomme idioten die ze zouden moeten opsluiten in een donkere kerker en de sleutel daarvan moeten weggooien.

 2. Het zoveelste teken van de verdere debielisering van de vlaamse/belgische en zelfs europese maatschappij. Gezellig kijken naar programma’s over zatte feestjes van beroepsmongolen op eilanden in het oerwoud, druk palaveren over de uitslagen van, door meer met hun kapsel begaan zijnde voetballertjes, verkochte voetbalwedstrijden … en dan maar stemmen op partijen die het hardst roepen en niets zeggen.
  Maar eens buiten komen zonder angst, andere mensen uit andere landen ontmoeten … ho maar ! Er wel op vakantie gaan, maar niet omgekeerd hoor. Dan kloppen we er op. Smijt al die onnozele racisten gewoon buiten. Ons land zou er op vooruitgaan. Ah ja … minder volk, dus minder vervuiling, meer werk en meer collectief intellect. Simpel toch ? (toegegeven, deze laatste redenering is even dwaas als de gemiddelde racisme-rakker zijn dnekpatroon)

 3. Verschrikkelijk! Ik hoop dat ze de daders te pakken krijgen en ze heel hard straffen. Met duizenden uren gemeenschapswerk! Heropvoeding! Heel zware boetes en schadevergoedingen waar ze de rest van hun leven moeten aan afbetalen! (maar steek ze niet in de gevangenis want dan komen ze er nog erger uit, vrees ik…)

 4. Oh nee…dgeez. Daar word ik nu stil van. Hoe kan zoiets nu toch? Dat kan je nu toch nie snappen? Enfin wat voor walgelijke landgenoten hebben wij dan toch?

  Pfffff….intriest.

 5. Doet mij denken aan het nieuwsbericht van een 18-jarig meisje in Irak (of was het Iran?) dat gestenigd wordt door een bende venten omdat ze voor de verkeerde man gekozen had ofzo, en haar familie ten schande bracht. Honderden mannen stonden rond haar, te schoppen, met stenen te slaan, spuwen, … Het meisje heeft het niet overleefd. Dat iemand zo uit de bocht kan gaan is onverstaanbaar.

 6. Je vraagt je af hoe zoiets nog kan in belgië, zelf-uitgeroepen modern en tolerant land. Moest zoiets in mijn (ons) jeugdhuis gebeuren, het zou dichtgaan. Een jeugdhuis mist volledig haar doel als dat soort krapuul er een thuis vindt, wij weren dat soort mensen! Bij ons in het dorp wonen nu niet zoveel allochtonen, maar gelukkig vinden toch enkelen van hen elk weekend de weg naar ons jeugdhuis. Ik kan me niet voorstellen wat de reacties zouden zijn als ze plots in elkaar geslagen worden omdat ze een andere huidskleur hebben :s

  mensen, waar zijn we mee bezig!

 7. fukkit, it sux
  ik zou daar ook vele ruchtbaarheid aan geven hoor, dat stimuleert de politie ook in hun werk 😉
  en als ze zich burgerlijke partij stellen moet het Om wel vervolgen, de daders moeten publiekelijk ten schande worden gemaakt (in de rechtbank)

 8. Die mensen moeten hier ruchtbaarheid aan geven ! Ik mag hopen dat de politie dit ernstig neemt en de daders hun straf niet ontlopen !

 9. Degoutant is het. Ik word er slecht van.
  Vermoedelijk is dit nog maar het begin van steeds toenemend racistisch geweld. Ge zou eens naar Brazilië moeten gaan. Daar bestaat racisme niet. Mensen weten vaak zelfs niet meer uit welke smeltkroes van rassen ze gemaakt zijn. Dat doet er ook helemaal niet toe. Zo zal, hoop ik, de wereld van de toekomst er uitzien, tenzij we opnieuw in een etnisch gewelddadige situatie terechtkomen zoals in de jaren ’40 of tenzij alle landen hun grenzen gaan dichtgooien. Over dat laatste hou ik m’n hart vast nu in Frankrijk die Sarkozy verkozen is als president, net iets te rechts naar mijn goesting.

 10. et zoveelste teken van de verdere debielisering van de vlaamse/belgische en zelfs europese maatschappij.

  …dat is dus zever, we zijn allemaal altijd al zo debiel geweest. Wat niet wegneemt dat dit erg is. Wat is de naam van het jeugdhuis? Dat ik er voor kan zorgen dat ik er boel zoek als ik er moet optreden.

 11. Je houdt het inderdaad niet voor mogelijk dat mensen dat kunnen doen, en toch komt het zo veel meer voor dan we denken… Ik geloof wel nog steeds, en ik hoop dat ik daar niet de enige in ben, in Vrouwe Justitia en ben er dus zeker van dat de daders inderdaad zullen krijgen wat ze verdienen. Een beetje extra publiciteit kan natuurlijk nooit kwaad, al is het maar om Jan met de pet nog maar eens wakker te schudden …

 12. even ter verduidelijking: uit wat ik uit de mail opmaak, treft het jeugdhuis geen enkele schuld. Er was blijkbaar een fuif aan de gang ofzo.

 13. Ik snap dit niet. Ben je bang van iemand met een andere huidskleur of cultuur? Of onzeker door het onbekende andere? Daar kan ik nog ergens inkomen. Maar zo’n blinde haat? Ongelooflijk.

 14. Hallo,

  Bedankt voor je reactie. Het doet mij en mijn vriedin ik zeer goed om zoveel steun te krijgen. Het helpt ons zeker om deze traumatische gebeurtenis te verwerken en achter ons te zetten.

  Tegen blind racistisch geweld is geen enkele maatregel bestand. Maar door niet stil te blijven en onze bek open te trekken, kunnen we hopelijk voorkomen dat dit met anderen overkomt. Racisme mag niet getolereerd worden, niet in een grootstad en niet in een dorp.

  Vriendelijke groeten

 15. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden in de geschiedenis lijkt mij die aantonen dat mensen tot veel in staat zijn onder invloed van opruiende retoriek.

 16. In what een fucked-up land wonen wij eigenlijk? Vorig weekend begon een man tegen mij ook over die “vuile makakken en tuurken”. Je probeert daar tegenin te gaan, maar discussie is niet mogelijk. de opeenvolgende verkiezingsoverwinningen van het blok hebben de drempel om racistische klap uit te kramen danig verlaagd.
  Guy&Gi, veel sterkte!

 17. Ik las het net in de krant vandaag. Zeer triestig vind ik dat. Ik hoop dat jouw vrienden snel beter zijn en dat die gasten ooit eens verstand krijgen!

 18. Daar krijg ik op slag kippevel van… Een vriend van mijn collega die onlangs op bezoek was in Gent heeft Surinaamse ouders en dus een kleurtje. Zijn vriendin is Nederlandse van het type groot en blond. “Wat doet zo’n bruinzak met zo’n schoon wijf?” was wat enkele jongens hem op straat toeriepen. Dan schaam ik mij dus heel, heel erg in hun plaats.

 19. stond vandaag uitgebreider in de standaard:

  Braziliaanse vrouw in elkaar geslagen op fuif

  Een Braziliaanse vrouw is in Aartrijke in elkaar geslagen. Volgens haar vriend was dat uit racisme.

  Van onze redacteur

  Mark Eeckhaut

  Guy V. (31) uit Gent ging zaterdagavond met zijn Braziliaanse vriendin op vriendenbezoek in Aartrijke. Op de terugweg naar huis gingen ze nog eens langs in het jeugdhuis waar V. in zijn jeugd vaak was geweest. Daar was net een fuif aan de gang van een amateurvoetbalclub.

  Op de dansvloer vonden een aantal aanwezigen dat de Braziliaanse vrouw te sensueel danste. ‘Ze kreeg slaag, ze goten bier over haar en zeiden dat ze een vuile negerin was die beter terug naar het oerwoud zou gaan’, aldus Guy V.

  De vrouw heeft kneuzingen over haar hele lichaam, een gebroken tand en een dichtgeslagen oog. Ook Guy V. zelf werd in elkaar geslagen. Het paar diende een klacht in bij de politie en stapte ook naar het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR).

  Het voorbeeld uit Aartrijke is niet het enige racistische incident van de laatste maanden. Het hof van beroep in Brussel veroordeelde gisteren twee skinheads tot gevangenisstraffen van 5 jaar, waarvan de helft met uitstel, voor hun aandeel in de steekpartij in Tienen op een Slovaakse jongen en aanslagen met zelfgemaakte bommen en molotovcocktails.

  Kevin J. (26) en Bart C. (30) waren zaterdagavond 26 augustus 2006 met drie minderjarige vrienden op stap in Tienen. Ze vatten het plan op vreemdelingen te zoeken ‘om hen eens flink aan te pakken’. De Slovaak Peter Danyi werd het slachtoffer. Peters vriend kon ontkomen maar de jongeman zelf viel in handen van de vijf skinheads. Die dienden de jongeman slagen en schoppen toe. Een van de minderjarigen stak met een mes het slachtoffer ook viermaal in de buik.

  Danyi kon zijn familie verwittigen en werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar een operatie hem het leven redde.

  In Tongeren heeft de correctionele rechtbank dinsdag een 31-jarige man uit Lanaken bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 550 euro. De man had in 2004 in het station van Tongeren een man met zwarte huidskleur in elkaar geslagen.

  De rechter oordeelde in zijn vonnis dat de Lanakenaar de feiten pleegde met als een van de drijfveren haat en racisme.

  Het CGKR uitte gisteren zijn bezorgdheid over het stijgende aantal haatmisdrijven. ‘De racistische gewelddelicten wordt gelukkig beter geregistreerd dan vroeger’, zegt Jozef De Witte van het Centrum. ‘Maar we moeten ook nadenken over de oorzaken. Het Centrum vraagt meer onderzoek naar de mogelijke motieven van de daders om op die manier de problemen ten gronde te kunnen aanpakken.’

  Mark Eeckhaut

 20. Het mag misschien niet en ik riskeer in het zelfde bedje ziek te zijn als dat soort aanstellerige xenofoben. Maar ik kan daar zo ongeloofelijk kwaad van worden eh.

  Als kortzichtigheid en angst voor het onbekende bij een groepje zo’n gevaarlijke proporties kan aannemen dan vraag je je af of je ze ook eens niet een koek van eigen deeg moet geven.

  Gewoon passief zitten toekijken is ook de oplossing niet he.

 21. Als je zoiets leest ben je eerst verbaasd, waarom doen mensen zoiets, dan wordt je kwaad, en denk je, zij moeten het is memaken, en wil je hen een paar blouwe ogen slaan, en een paar botten breken… Maar dan komt er iets boven wat die mensen niet hebben, je verstand, dan denk je, neen, ik ben niet zo als hen, ik hou niet van zinloos geweld, en het enige dat je dan kan doen is de persoon sterkte wensen.
  We staan Machteloos tegen zo’n mensen, als we ons niet willen verlagen tot hun niveau…

  bezoek mijn blog eens tegen extreem rechts en racisme
  http://www.bloggen.be/lr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *