Chocolis.

Vanmiddag vroeg ik aan lief of hij ook een glas chocolis wilde en hij moest een beetje lachen omdat dat echt wel een woord is uit onze kindertijd. Wij vroegen ons vervolgens af of chocolis een term is die enkel in het Meetjesland gebruikt wordt. Of kent u het woord ook?

23 thoughts on “Chocolis.

 1. volgens mij zeggen ze dat alleen in lovendegem en zomergem. is mij onbekend, ben nochtans afkomstig uit de hoofdstad van het meetjesland.

 2. Mo vent toch, heb dat woord in geen tijden gehoord! Inderdaad, is een typisch woord uit Zomergem, en blijkbaar uit Lovendegem ook. Ik zal eens vragen aan mijn oma of ze dat in Ursel ook zeggen, maar ik dacht van wel.

  Goh. Ik ga dat hier ten huize ook herinvoeren, denk ik, is een veel te mooi woord om verloren te laten gaan.

 3. maar in waarschoot is het dan weer wel bekend.
  hoewel het inderdaad al een hele tijd geleden is dat ik dat iemand hoorde zeggen.

 4. Naar het schijnt, volgens mijn ouders, is het een naam van chocomelk, geproduceerd door een melkfabriekske van vroeger in zomergem. En zoals ge zegt “nen bic” tegen nen stylo, zeggen wij “nen chocolis” tegen chocolademelk.

 5. Heb net mijn ma aan de lijn gehad, en in Ursel spreken ze ook van ne chocolis. Het zou volgens haar inderdaad de merknaam zijn van chocomelk van de vroegere melkfabriek Sinte-Marie in Zomergem (waar de profi of zoiets gestaan heeft, ik weet niet wat er nu staat).
  Ze zegt dat zij vroeger op school de keuze hadden tussen melk of chocolis, en dat dat inderdaad een metonymie is zoals ne kodak of nen bic.

 6. eh Drun…is da dan die melkfabriek waar mijn grootvader vroeger werkte? Alhoewel…chocomelk zal wel voor zijn tijd geweest zijn.
  Mijn pa heeft da in elk geval nog nooit gezegd “Chocolis”

 7. Allez Henk, gij zoudt dat toch ook moeten weten, dat van die fabriek!

  Err Ellen, ik heb er geen idee van, maar als hij in Zomergem werkte, zal dat inderdaad dedie wel zijn. Vraag het ne keer aan uw pa, als oma dat gebruikt, zal hij dat ook wel zeggen zeker?

 8. Maar natuurlijk, Gudrun. Het was dan ook ons gezamelijk dankwerk(lees: i, schoonouders en ik) dat ons tot deze eindconclusie bracht.
  Soms sta je daar nie bij stil, hé. Chocolis was zo evident geworden dat het pas later opvalt dat dat niet zo’n courant woord is. Zeg maar eens Bic of Kodak tegen een Nederlander, scheve blikken zijn uw deel.

 9. Chocolis was een product (soort chocolade melk) van melkerij Sint-Marie en werd verdeeld in kleine flesjes van 25cl (vergelijkbaar met Coca-Cola flesjes). De melkerij Sint-Marie is opgericht in Oedelem in 1901 en had later vestigingen in Maldegem en Zomergem. De laatste vestiging werd in 1979 gesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *