[Wijvenweek] Vrij bloggen.

Oei. Geen thema. Die plotse vrijheid verlamt me eerlijk gezegd een beetje. Een mens zou bijna denken dat ik al mijn hele leven in opdracht blog, en niet pas zes dagen. Er zijn aan die zes dagen nochtans drie jaar voorafgegaan waar niemand onderwerpen gaf, en dat lukte best.

Zal ik feminisme doen, dan? Want daar valt wel wat voor te zeggen, me dunkt: in onze nieuwe regering zitten 7 vrouwen, er zijn 22 ministers. Vrouwen maken ruim de helft van het totale personeelsbestand bij de federale overheid uit. En toch is amper 14,3 procent van de mandaathouders een vrouw. Het bestuur van mijn stad besloot vrouwen te verbieden te kiezen wat ze op hun hoofd dragen. Vrouwen verdienen nog steeds 20% minder dan mannen. Een sterke vrouw is een bitch, een flirterige vrouw een hoer. Een sterke man is een beer, een flirterige man een Don Juan.
Een Franse presidentskandidate werd in de media afgemaakt om haar vrouwelijkheid, net als een Gentse minister om haar rode zomerjurk op één mei.
Gemiddeld besteden vrouwen per week tien uur meer aan het huishouden dan mannen. Ze twee uur meer tijd aan hun kinderen en de opvoeding dan mannen: meer dan drieëneenhalf uur versus anderhalf uur. Een gemiddelde vrouw kookt wekelijks acht uur, een gemiddelde man drie uur. Vrouwen wassen en strijken wekelijks bijna drieëneenhalf uur, mannen nog geen halfuur.

Ikzelf heb geluk, jawel. Mijn mama en papa runnen hun eigen bedrijf, gelijkwaardig naast elkaar. Officieel is mijn mama zelfs de zaakvoerder, dus qua feministisch voorbeeld kan dat wel tellen. Mijn lief is, ondanks zijn mannelijkheid, een bijzonder geëmancipeerd wezen. Ik ben mijn eigen mens, en hij draagt mij op handen. Zoals ik hem.
Ik word bovendien omringd door sterke vrouwen en mannen, die geen schrik hebben van enig rolpatroondoorbreken. Als ik echter kijk naar hoe behoudensgezind studierichtingen worden gekozen, bijvoorbeeld, of wie er aan de schoolpoort staat te wachten op de kroost, dan besef ik dat er nog veel werk aan de winkel is.

De wijvenweek had weinig met feminisme te maken, zo lijkt het misschien. Een hele week hebben wij massaal geschreven over alles wat een bevestiging was van het meest clichématige dat over vrouwen kan gezegd worden. Dat was leutig en ik heb mij bijzonder geamuseerd. Maar de directe oorzaak reden, lieve lezers, was wel degelijk geëmancipeerd te noemen.

Toen onlangs de uitslag van de bwards bekend werd gemaakt, weerklonk de kreet dat het weer allemaal wijvenblogs waren die de plak zwaaiden.’Ge weet gulder niet wat dat is zekers, een wijvenblog?’; dachten wij meermaals, want vrouwelijke bloggers schrijven helemaal niet constant over puur vrouwelijke onderwerpen.Tot nu.

We hebben de afgelopen week ten gronde bewezen dat we onszelf uitstekend kunnen relativeren. En het internet, dat een mannenbastion par excellence is, heeft een week lang een bijzonder vrouwelijke stem gehad. Ik ben daar zeer van onder de indruk.

Hopelijk heeft deze week aan alle deelneemsters heeft laten zien dat een weblog een stem kan zijn. Om in dialoog te treden, om te vertellen, om meningen te verkondigen.
Ik heb de afgelopen zeven dagen veel nieuwe blogs leren kennen. Van ongetwijfeld zeer sterke, mooie vrouwen. Ik blijf ze volgen, ook na deze wijvenweek. En ik hoop in de komende weken, maanden en jaren die vele vrouwenstemmen te mogen horen. Ik kijk ernaar uit om de verhalen te lezen over hun mannen en hun kinderen maar ook over hun werk, het leven, hun meningen en visies. Sterk als dat moet, grappig als dat kan, met emoties als dat gepast is. Maar altijd vrouwelijk, als het voor u hetzelfde blijft.

Bedankt lieve dames, en lieve meneren, voor deze bijzonder leuke week. Lilith kwam het ook al te zeggen: U rockt.

12 thoughts on “[Wijvenweek] Vrij bloggen.

 1. Kick-ass post.

  Ik heb misschien een knuppel in het hoenderhok (no pun intended) gegooid door meteen de opmerking te maken dat ik ballen miste aan de wijvenweek, maar het is fijn te zien dat er wat reactie op gekomen is in de vorm van dialoog, commentaar en posts die het gebrek aan sérieux onderuit haalden.

  De zelfrelativering ben ik niet overal tegengekomen maar kudo’s aan jou en lilith om masaal veel vrouwelijke (en mannelijke) bloggers in de spotlight te zetten, de blogosfeer te doen bewegen en een aantal gesprekken te doen beginnen.

 2. Inderdaad gelijkwaardig naast elkaar, ik kan niet zonder de papa want hij heeft meer inzicht in de werkregeling en de technische dingen maar ik heb meer inzicht in de administatie dus… de een kan niet zonder de ander.

 3. I, many knuffels 2 you & Lilith voor deze week: echt een tof initiatief, en ik durf er aan toevoegen dat uw berichten over H. behoorden tot het beste dat ik al in de blogosfeer al gelezen heb. Als zo veel humor deel uitmaakt van de lijm in jullie relatie, amai, dan staan jullie nog machtige jaren te wachten!

 4. Uhu, ‘t was amusant. ‘k Zag her en der mijn reacties (die helemaal niet scherp waren in mijn ogen) verwijderd worden, maar ik heb net als jij toch heel veel geweldig materiaal gelezen en gevonden en bij mijn favorieten gezet.
  Merci.

 5. Ik vond het heel tof om mee te doen en de massaal veel andere posts te lezen. Amai, ik wist nie dat er zoveel toffe bloggende wijven waren in Vlaanderen :). Ik zal mijn blogroll eens moeten aanpassen.

  Chapeau voor het initiatief!

 6. ook ik vond het super om mee te doen aan de wijvenweek!
  vooral het lezen van al die andere meningen en verhalen, heeft mijn blogroll definitief verandert 🙂
  in mijn ogen is deze week compleet geslaagd!

 7. Niet voor ‘t één of ‘t ander, maar zoals ik al bij Lilith gaan melden ben: chapeau voor een leuke week! Of om het met een (aangepaste) zanger te zeggen: Ik hou van alle wijven… (en ja, ge moogt dat checken bij Nipke)

 8. ‘k Heb me reuze geamuseerd de voorbije week. Bedankt voor het leuke initiatief! En zeg het ook tegen Lilith, want om de een of andere reden geraken mijn reacties er bij haar nooit door.

 9. Heel leuk initiatief, ik heb heel veel toffe dingen gelezen tijdens die wijvenweek .Goed gekozen titel trouwens “vrouwenweek” had nooit zoveel reacties uitgelokt !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *