Boekskes.

Vertel het eens, lieve lezers, welke boeken heeft u recentelijk gelezen waar u hoegenaamd geen moeite voor moest doen maar die wel de moeite waren? Ik heb het over het soort boeken dat vlotjes wegleest, niet te veel nadenken vereist en waarbij een pagina gemakkelijk een paar keer kan onderbroken worden zonder de draad kwijt te zijn. Kortom: boeken geschikt om te lezen terwijl er bijvoorbeeld — ik zeg maar wat — een kind aan uw borst hangt.

Roept u maar in de commentaren.

34 thoughts on “Boekskes.

 1. Een van de laatste boeken die ik las was Duizend Schitterende Zonnen. Ik vind dat heel mooi, leest bijzonder vlot maar is af en toe behoorlijk erg, zodus weet ik niet of je dat aankunt met een baby aan je borst. Ik ben zelf soms nogal nuchter in die dingen.
  Of de nieuwste van Zafon, maar heb nog geen idee of hij goed is.
  Tijdens mijn zwangerschap (weet niet meer van wie) las ik Sophie’s Choice en mijn gynaecoloog vond dat niet echt om te lezen tijdens de zwangerschap. Ik begreep echt niet waarom, tot ik aan de laatste bladzijden kwam.

 2. Ik zou ook Duizend Schitterende Zonnen in huis halen, vond ik nog geweldig veel beter dan De Vliegeraar !
  Alles van Sophie Kinsella is verstand-op-nul, maar ook weer niet té. Maar je moet ervoor zijn, natuurlijk, voor de toegankelijke chick-flick.
  Zafon is prachtig, maar persoonlijk vond ik kind-aan-de-borst best wel een inspanning, dus ik zou het iets té gevonden hebben, in die toestand.
  Eigenlijk vind ik Aspe wel oké voor de toestand in de eerste weken na de geboorte, ‘t heeft niet te veel om ‘t lijf, maar als ‘t een beetje meezit, wil je wel het einde weten en dat leest toch lekker weg.

  En een abonnement op Ouders van Nu of zoiets, altijd meegenomen in die eerste weken, ‘t idee dat je niet de enige bent die nachtelijk zit te voederen, helpt ook wel, vond ik dan.

 3. Oei, als het is om te lezen met een kind aan uw borst. De eerste weken had ik geen fut en al zeker geen concentratie genoeg om te lezen. En ik zou de Stieg Larssons aanraden, maar ja, dat zijn wel dikke onhandige boeken, dus ook opletten dat je je dochter niet verplettert met die boeken.
  Bij mij was het Vitaya, als het kind aan de borst hing. Veel gemakkelijker.

 4. ik denk dan ook aan die kloefters van de millennium trilogie (larsson). als ge graag ‘literaire thrillers’ leest: minette walters, karin slaughter of nicci french.

  als ge liever een dromerige klassieker/bijblijver leest: haruki murakami (the wind-up bird chronicles!) of paul auster (moon palace!)

  voor familiesaga’s is john irving altijd fantastisch, ook la empire falls (russo), bloedverwanten (cunningham) of huis van de moskee (kader abdollah) goed bevonden hier. (euhm ja, geen teevee in huis hé ;-))

 5. Mijn kind is nu 4,5 maand en tijdens de BV kan ik nu wel een Stieg Larssonneke aan. Maar in het begin, no way. Vitaya kijken, dat is ideaal voor dan. En de Libelle. Maar voor Eddie er is, kan je misschien nog even “De eenzaamheid van de priemgetallen” doen. Waarlijk geweldig schoon.

 6. Niet dat ik je per se naar mijn blog wil lokken, maar ik ben wat lui om mijn lijst hier over te typen: ik heb een boekenpagina op mijn blog. Sophie Kinsella schrijft heerlijk luchtige boeken. Dezelfde schrijfster publiceert ook boeken onder de naam Madeleine Wickham, even luchtig. Zafón vind ik niet echt iets om in borstvoedingsperiodes (die vaak toch wat vermoeiend zijn wegens onderbroken nachten) te lezen.

 7. Ik kan je ook de Twilight-reeks aanraden. Ik heb ze allevier gelezen (in het Engels, weet niet of deel 4 al in het NL is vertaald), en ben na deel 4 meteen weer aan deel 1 begonnen. Deel vier is nu voor de tweede keer uit, en ik ben opnieuw aan deel 1 begonnen. Verslavend, zoals Lilith al zei. Wat puberaal inderdaad, maar ook bijzonder licht verteerbaar.

 8. Miss Puntkomma heeft groot gelijk: “De eenzaamheid van de priemgetallen” is echt een prachtig boek, een aanrader!

 9. Ik zou er ook niet op rekenen dat je in het begin een boek zal kunnen lezen. Zowel voor jou als je kindje zal het even zoeken en oefenen zijn om die borstvoeding vlot te laten verlopen…eenmaal het vlot gaat, drinkt de baby al zo snel dat een borstvoeding soms niet langer duurt dan 5 minuutjes, dus dat valt goed mee!
  Toch nog een boek wat ik graag gelezen heb: extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer.

 10. Ik had ook enkele goeie boeken liggen om die maanden zwangerschapsverlof wat te vullen… tot ik erachter kwam dat je verlof in deze niet al te letterlijk moet nemen en dat mijn dagen ook zonder boeken wel redelijk gevuld raakten.
  Met een kind aan de borst zou ik het houden op Libelle ofzo.

 11. net ook Duizend Schitterende Zonnen gelezen…prachtig maar ook wel emotioneel wat zwaar, een luchtig verhaaltje is dat nu niet.

  joepie, De eenzaamheid van de priemgetallen wordt hier aangeraden. Die heb ik klaarliggen 🙂

 12. Ik heb net “Evelien” gelezen, van Martin Bril: een boek dat eigenlijk een verzameling van columns is, over een jonge huismoeder met de nodige twijfels over haar huwelijksleven. (In Nederland werd een tv-serie gemaakt op basis van de columns, met Kim Van Kooten in de hoofdrol.)

  Heerlijk ontspannende treinlectuur vond ik dat. En gezien het boek is opgebouwd uit korte columns, is het ideaal om af en toe op te pakken en weer weg te leggen…

 13. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon

  Loterij van Patricia Wood

  Het zijn beide boeken over “bijzondere” mensen in deze maatschappij, maar het zijn pareltjes

 14. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon

  Loterij van Patricia Wood

  Het zijn beide boeken over “bijzondere” mensen in deze maatschappij, maar het zijn pareltjes

 15. Ik zou ook voor Twilight gaan, net boek twee uit en kan niet wachten tot ik deel drie en vier heb… En anders Harry Potter ofzo?

 16. Eens met Buffie : extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer

  En mensen, laat die Zafon zijn, dat trekt op vodden.

 17. van -9 tot +1 van Jools Olliver (vrouw van jamie..) vond ik hilarisch en héél herkenbaar om te lezen tijdens mijn vorige zwangerschap (en licht verteerbaar..)

  en de Santa Montefiore’s… heel mooi geschreven en goed om eens 5 min. bij weg te dromen (of langer als uk dat toelaat :-))

  ik heb al mijn strips van jommeke en kuifje herlezen tijdens BV geven de vorige keer én alle huisinrichtingtips van debbie travis gevolgd op vitaya en zowat elke soap op elke zender, als ge daar eens 5 min van mist ook geen probleem 🙂

 18. Ik heb zelf hoegenaamd geen ervaring met borstvoeding, maar ik kan me voorstellen dat je iets wilt lezen dat jouw arm niet te veel belast en onderhoudend is. Het antwoord: strips. Niks te zwaar denk, eerder luchtige dingen als Lanfeust van Troy en de spin-offs, of Singles, of Zoo, of Bosliefje, of Ragebol, of Mijnheer Johan, of De Kat van de Rabijn,…
  En daarnaast leert de ervaringen van vriendinnen me dat series als Gilmore Girls, Sex and the City en consoorten zeer goede borstvoedingsbegeleiders zijn.

 19. Vorige week Het verhaal van de SM-rechter (Koen Aurousseau) en De vrouw die tegden de deur liep (Roddy Doyle)gelezen, maar hoogstwaarschijnlijk beiden geen lectuur voor tijdens de voedermomenten. Nu net begonnen in Begaafd (Nikita Lalwani), maar ‘k zit nog niet ver genoeg om er iets over te zeggen.
  Khaled Hosseini ja, maar zelf moest ik daar teveel door bleiten, dus tja 🙂

 20. met kinderen die aan mijn borst drinken heb ik geen ervaring, maar wel wat met boeken 😉
  Nick Hornby is altijd fijn, net zoals Mike Gayle en Tony Parsons. En als het wat spannender of donkerder mag: Jonathan Coe of ‘De Engelenmaker’ van Stefan Brijs. Qua vaderlandse thrillers spant Patrick De Bruyn de kroon. Stukken beter dan die hufter van een Aspe 🙂

 21. Op mijn absolute nummer 1 staat Ten Zuiden van de grens van Murakami, een supermooi liefdesverhaal met een hele leuke sfeer, een echt vakantieboek. Het is een superdun boekje & leest zeer vlot.

  Het diner van Herman Koch, een echte aanrader, leest supervlot, mooi & eenvoudig geschreven & spannend. *
  Wordt vaak vergeleken met de film Festen, maar in boekvorm, goede vergelijking hoewel ik het wel grappiger vond, ondanks het vrij zware onderwerp. Het boek leest als een trein, en is verslavend, het was op een dag uit.
  P.S. Ja Herman Koch van Jiskefet
  * voor alle duidelijkheid het is geen thriller, als je er een genre zou willen op plakken zou ik het bij de psychologische roman onderverdelen

  Een ander boek dat in een mum van tijd uitwas maar lang nagezinderd heeft is Lucifer van Connie Palmen. Staat in mijn top 5. Wel wat tragisch.

 22. Dat is een tip waarbij ik mij zo diep mogelijk inleefde in het gebrek aan concentratie door BV.

 23. De nieuwe Zafón is inderdaad zeker de moeite.
  En helemaal niet recent, maar mocht je het nog niet gelezen hebben: An Instance of the Fingerpost – Iain Pearce

  Enjoy!

 24. Die eerste weken met kind aan de borst, waren boeken wat te hoog gegrepen voor mij. Wel heelder reeksen Desperate Housewives uitgekeken. Niet alleen toepasselijk, een aflevering kwam ook min of meer overeen met een voeding :-). Succes met de laatste loodjes!

 25. Spaar maar wat reeksen op je digibox, ook interressant voor (nachtelijke) voedingen is de digitale cultuurzender exci of zo. Houdt je wat in een sluimerzone. Ik ben nu in de ban van de reeks van de Aardkinderen. 5 megaboeken, maar lezen als een trein. Jean M. Auel. Waarschijnlijk heeft iedereen die al gelezen, zo niet een echte aanrader.

 26. Ik heb recent nog wat goeie boeken gelezen.
  Echt goeie boeken dan zelfs, een kort lijstje.

  -Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Verhulst
  -Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey, zooooo mooi! en korte stukskes (wel één verhaal) dus makkelijk tussendoor te lezen.
  -Een akkefietje van Mark Haddon, hardop gelachen met dit boek.

  En als je deze drie boeken koopt in de fnac krijg je er één gratis, waauwkes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *