Tsjoezemienen.

Op facebook is er momenteel een discussie over wat tsjoezemienen zijn. Er wordt daar gezegd “een slak” en ook wel “jasmijn”. Fout fout fout.

Tsjoezemienen zijn seringen. En seringen zijn geen jasmijn.

Jasmijn
Sering of tsjoezemien.

En nu allemaal braaf verder spelen.

8 thoughts on “Tsjoezemienen.

  1. Tsjoezemienen zijn ontegensprekelijk seringen , bloeien vroeg in de lente , diverse kleuren ,zeer sterk geurend .Jasmijn is een heel andere plant : donkergroen blad , meestal gele bloempjes ,met achteraf in de zomer blauwe besjes.

  2. Plantkundig behoren de seringen tot de Olijffamilie ( Oleacea ) en zij de seringen dus verwant aan de liguster , de forsythia , de es én de jasmijn. Het is dus heel normaal dat deze in de volksmond eenzelfde naam dragen : in het Gents zijn seringen én jasmijn dus tsjoezemienen . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *