Ik wel, dus.

Het is niet omdat een ander er zijn voeten aan veegt, dat gij niet moet doen wat ge moet doen. Mijn mama en papa zegden dat vroeger. En ik moest daar vandaag keihard aan denken.

Ik ga niet stemmen. Het klinkt op het interwebs en bij monde van die meneer van dat groepke die ooit eens ferm kwaad is geweest op Michel, die keer.
Er zijn facebookgroepen ook, eentje om niet te stemmen, eentje om op een franstalige te mogen stemmen, eentje tegen de verkiezingen, enzovoorts enzoverder. Als ge tegenwoordig geen facebook-groep hebt opgestart, zijt ge een ferme internetloser. Facebook ook als het ultieme protest van een luie generatie: ge duwt op een knopje “i like this” en hopla, ge hebt geprotesteerd. Vanuit uw luie zetel en terwijl ge met één oog nog naar Thuis kunt kijken. Vraagt alstublieft niet dat er enig fysiek engagement zou nodig zijn. Ik vraag me af hoeveel mensen er zouden betogen, in de wetstraat, als daartoe opgeroepen zou worden. Ik zou daar veel respect voor hebben, maar voor dit? Beetje in het virtuele uw luie piepstem laten horen.

Protest moet niet moeilijk zijn, soms is het niet meer dan op een zondag in juni in uw nest te blijven liggen, in plaats van de plicht te vervullen die komt met uw burgerschap. En dan laat ik het feit dat de vrouwen onder u nog geen 100 jaar zelfs maar het recht hebben om mee te beslissen nog gewoon in het midden.

U doet maar, lieve mensen. Maar besef dat uw foert grote gevolgen heeft. Of vindt u het kunnen dat u nu zegt: ik speel niet meer mee, maar dan weer wel op facebook en uw blog allerlei meningen moogt hebben, na de verkiezing?

Ik ga dus wel stemmen, mocht het u nog niet duidelijk zijn. Met evenveel engagement en even doordacht als altijd.

24 thoughts on “Ik wel, dus.

 1. overschot van gelijk!!!!Ik vind stemmen nog altijd een recht en geen plicht.
  Enige minpunt is wel dat het weeral in examens valt en als student die de volgende dag examen moet afleggen is dat dus niet leuk! (volmacht is geen probleem, die verkiezingshows op tv dat is wat meer afleiding 😉 )

 2. Ik vraag mij af hoeveel mensen écht niet gaan stemmen, trouwens. Op een knopke drukken op Facebook is makkelijk ja. Maar het écht doen, en een boete riskeren? Yeah right…
  Ik ga wél stemmen. OK, misschien via een volmacht aan mijn lief, maar stemmen is stemmen, ook als ge dat een ander laat doen in uw plaats.
  Ik vind dat ook niet tof, en ik ben dat geklooi met BHV ook meer dan beu, maar eerlijk gezegd weet ik zelf ook geen oplossing zulle. Al de zagers die zo hard roepen, mogen het eerst zelf eens doen, politieker zijn. Ook yeah right…

 3. Volmondig mee eens. Ik erger mij mateloos aan dat stemplicht/stemrecht gedoe. Je hebt het RECHT om te gaan stemmen, alleen is men VERPLICHT dit recht uit te oefenen. Een kleine moeite om eens in de zoveel tijd op zondag eens uit je bed te komen. Gaan diegenen die niet gaan stemmen dan ook zo vriendelijk zijn de komende legislatuur hun mond te houden? Het uitbrengen van je stem geeft je ook het recht om te klagen… Met stemmen op hun favorieten in debiele tv-programma’s hebben ze precies minder last.

 4. Ik heb ook geen moment getwijfeld en bekijk een beetje meewarig de andere helft van de bevolking die zo puberachtig stoer probeert te doen.

  Zelf ben ik van het principe: Je hoeft niet zelf in de Schelde te springen om te weten dat je kan verdrinken. Daarmee bedoel ik: leer van de fouten van een ander en doe zelf geen stomme dingen.

 5. Thx, had dat gelijk nodig, iemand met gezond verstand die dat zegt. Want ik zag er even de romantiek van. Niet stemmen.

 6. Groot gelijk! Ik zal er ook staan die zondag om mijn stem te laten meetellen. Want er zijn politici in overvloed die keihard werken en het goed menen.

 7. Ik vind het ook flauw, al die Facebookprotestgroepen.
  En uiteraard gaan wij ook stemmen, we hoeven er zelfs niet speciaal vroeger voor op te staan zo op zondagmorgen 🙂

 8. Volledig akkoord! Ik heb er ook geen seconde aan gedacht om niet te gaan stemmen. Welke dag of wat weer ook, ik zal en moet mijn stem uitbrengen.

 9. Ik ben een internetloser, want ik heb niet eens een Facebook-account. En ik ga ook stemmen.
  Wat een degelijk betoog.
  Ik haal het af en toe nog eens boven, als mijn dochter puberaal wordt, en ze weer eens virtueel probeert te protesteren. Merci.

 10. Wij gaan waarschijnlijk net op reis zijn. Maar daar passen we wel een mouw aan en zal ik een betrouwbaar persoon een volmacht geven. Maar stemmen dat doe ik.

 11. Mooi betoog!
  Ik ben in het buitenland, maar via volmacht ga ik zeker mijn stem uitbrengen.In ieder geval wil ik niet aan mijn burgerzin verzaken.
  En nog iets : aan diegenen die niet gaan stemmen : wat zet je ervoor in de plaats, welke oplossingen stellen jullie voor?

 12. Uiteraard ga ik stemmen. En al diegenen die niet gaan stemmmen moeten daarna hun mening niet meer laten horen. Ze hebben dan zelf gekozen om niet mee te doen aan het spelleke, ze moeten er dan ook niks meer over zeggen.

 13. Overschot van gelijk. En wie in hemelsnaam is da omhooggevallen zangerke om overal maar écht overal zijn mening luidkeels te ‘mogen’ gaan verkondigen. Ge moogt geen krant, internetsite, tv, radio etc meer openzetten of lap daar hebt ge hem weer, degoutant. dat ze daar maar eens een fbgroep tegen oprichten 🙂

 14. Even los van het al dan niet gaan stemmen… Is dat geklik op Facebookpagina’s niet een beetje een doorzetting van pakweg typische cafépraat? Ikzelf doe geen politieke statements op die manier, maar velen inderdaad wel en ik denk eerlijk gezegd niet dat ze daar echt zo diep over nadenken. En of ze er effectief naar handelen is nog meer de vraag (ik durf zelfs vermoeden dat de overgrote meerderheid wél gaat stemmen). Ik moet er ook wel eens van zuchten, maar ik ga me er nu ook niet dood aan ergeren. Daarvoor weegt het mijns inziens niet zwaar genoeg.

  Trouwens, op wie wordt er door sommigen dan gedoeld met “ze”… Mensen die naar “debiele” programma’s kijken? Mensen die gegroepeerd worden als zijnde, tja, wat: minder intelligent? Er minder bewust mee bezig? Een andere mening toegedaan? Ik vind dat gelijk een beetje gevaarlijk, u zo enigszins verheffen boven de rest. En al minstens even storend als een klik op een Facebookpagina. (Ik val hiermee niemand aan, het is een bedenking die me opkomt bij de trend van vele logs en reacties over de kwestie).

  We leven nu eenmaal in een maatschappij en die bestaat uit heel vele bevolkingslagen en nog meer individuen. In alle geuren en kleuren. Dat hoort er bij. En ik vrees dat onwetendheid bij vele mensen de grootste boosdoener is. Heel veel klokken horen luiden, maar niet meer weten waar de klepel hangt. En er toch een mening over willen hebben, wat menselijk is. Er zou veel meer energie moeten gestopt worden in vooraleerst duidelijk informeren in tijden en kwesties als deze, in plaats van in door het luidst catchy oneliners te brullen stemmen te ronselen.

  Wat niet wegneemt dat een stukje als dit mensen kan aansporen om er wat meer bij stil te staan. Dat is een goede zaak. Ik zou “ze” alleen niet eenzijdig kwalijk nemen dat ze het noorden een beetje zijn kwijtgeraakt en daar op een – akkoord, misschien soms onbeholpen – manier mee om gaan.

 15. En wat als je niet weet op wie je nu nog zou stemmen? Ik volg de politiek al jaren met heel veel interesse, maar mijn interesse is de laatste jaren toch serieus getaand. Er is op dit moment geen enkele partij waar ik me écht kan achter scharen. Wat dan?

 16. Geheel akkoord.

  Niet gaan stemmen? Mijn grootmoeder zou zich omdraaien in haar graf. 1948 is precies voor velen al een veel te ver verleden…

  Vind overigens de huidige kudde-“rebellie”, op zijn minst even zorgwekkend als de politieke “crisis”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *