Communie.

Oh ja, Madame ZsaZsa. Ik heb mijn eerste communie gedaan. Devoot en met volle overtuiging, nog wel, getuige onderstaand beeld. It all went downhill from there, zoveel is duidelijk.

devoot
(onderaan rechts: dat is touche, voor de kenners)

We schrijven 1982. Ik had twee kleedskes. Een wit en een grijs, allebei door mijn meme gemaakt.
Hieronder het wit, aan de kerk met mijn pepe. Die daar dus blijkbaar een filmke van heeft gemaakt, maar ik heb dat gelijk nooit gezien.

kerk

De foto van het grijs toont dat sommige dingen nooit veranderen: ik stond toen al niet graag op de foto.

communie

Wat ik wel graag deed: koppen van schapen in creme glace afkappen.

schaap

Mijn meme maakte veel kleren voor ons. Verkleedkleren onderandere: daar zijn nogal wat foto’s van. Of waarschijnlijk deden wij gewoon veel van verkleden, mijn neven en ik. Hieronder twee keer neef T. en me.

verkleed

carnaval

Maar soms waren wij ook gewone normale kindjes. In de krokusvakantie, dan gingen wij naar de Ardennen en al. En ik had een coole salopet, blijkbaar. Die jongen, dat is neef S.. Ik heb een foto genomen van toen hij niet meer om het uur een T-shirt natzeverde omdat hij tandjes kreeg. Mahaha.

En ik vraag me af of niemand die kleren eigenlijk heeft gehouden.

ardennen

Het is een stokske. En dus mag ik doorgeven. Sofie, volgens mij hadt gij wafelkes in uw haar op uw eerste communie. Razend benieuwd ook naar Fons op zesjarige leeftijd en naar de sloddervossen. Allebei.

12 thoughts on “Communie.

 1. Die vierde foto is zalig. Die blik!
  En dat behangpapier en die stoelen komen mij ook zo bekend voor.
  En dat lam, was dat met ‘bloed’?

 2. Ik had een broekrok aan, waar ik nog tot mijn 18de heb in gekunnen (toen was hij versleten). Niet vanwege zo slank, mijn moeder kocht de dingen gewoon graag op de groei. En ik had de lelijkste schoenen aan die een mens zich kan voorstellen. En ja, tanden die de samba aan het dansen waren. Net bij de move “we kijken elk naar een andere kant”. Ik moet wel een scanner vinden om die lelijke gedrochten in te scannen :-)! Ik had zo graag wafelkes gehad, maar mijn moeder vond dat marginaal.

 3. Ik vrees voor die kleren uw mama doet alles ouder dan 2 jaar weg .Ik daarentegen heb nog dat Tirolerbroekje (zie foto 5 ) bewaard .

 4. i.waar heb jij die foto’s gepikt ?
  en edith, dat streepkeskleedje hangt nog op de zolder dat witje heb ik spijtig genoeg niet meer. Ik denk dat ik naar een 2de handswinkel gedaan heb.ik kon het niet over mijn hart krijgen om het in de container te gooien.
  die foto aan tafel zo wit dat mijn haar was en papa was juist zoro

 5. Stijn wint zonder twijfel de “ge zijt niets veranderd” competitie! Hij is dan ook de jongste,…

 6. Ik vind het ook een prachtige naaldboom waar je voor poseert. Dat was hip vroeger, denk ik. Op mijn communiefoto’s moest ik van mijn mama altijd voor een conifeer gaan staan. Schitterende kleurcombinatie met mijn paarse trui van Chipie en bijhorende strik, vond ze.

  Geen idee waar die foto’s liggen, maar ik doe mijn best om ze online te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *