Foei, De Morgen.

Op de voorpagina van De Morgen vandaag staat een kadertje met de titel “De vijfsterrenvakantie voor onze jongens in Afghanistan”, met een verwijzing naar pagina twaalf. Daar staat in kopletters onder andere: Vijf sterren, drie openluchtzwembaden, vier restaurants, aerobic, aquagym, wellness, kapper, sauna en nog wat luxewoorden. Als een mens enkel de koppen leest, lijkt het wel alsof de Belgische militairen voortaan lekker vakantie gaan houden, op kosten van de staat. Schande! Moord! Brand! Dat is de reactie die het eerste zicht van het artikel wil oproepen, zoveel is duidelijk.

Als een mens echter het artikel in kwestie leest, blijkt het allemaal nog zo absurd niet te zijn: de militairen hebben zes maanden in een zeer stressvolle omgeving, veel met geweld en agressie te maken gehad. En om de overgang naar het gewone leven bij terugkeer te vergemakkelijken last men een decompressie-periode in van 3 dagen. Drie dagen rust, psychologische begeleiding om over eventuele onverwerkte situaties te praten, ontspanningsoefeningen en gewoon weer aanpassen aan een niet-oorlogsomgeving. Om niet volledig gecrispeerd thuis te komen.
Opnieuw: het lijkt me volkomen logisch. De kostprijs per persoon wordt ook vermeld: 444 euro voor drie dagen all in, in geval van gewone toerist. Ik veronderstel dat het leger wel een betere deal heeft gekregen wegens dat ze in groep komen. En dan nog: ik vind een 150 euro per dag niet zo overdreven, eigenlijk.

Ik spreek mij niet uit over het nut van het Belgische leger, noch over het nut van het inzetten van troepen in Afghanistan. Voor zover ik heb begrepen — de man van een goede vriendin zit er, momenteel — is de opdracht het opleiden van een eigen veiligheidsmacht van de Afghanen. Delen van kennis, trainen, dat soort dingen. Ik heb daar op zich geen problemen mee, dat we helpen met organisatie en veiligheid. Net zoals ik er geen problemen mee heb dat die mensen begeleid worden bij terugkomst, en dat ze na zes maand misschien zelfs al eens een paar uur aan een deftig zwembad in de zon mogen liggen.

Waar ik wel problemen mee heb is het toontje van de titels in wat een kwaliteitskrant pretendeert te zijn. Niet dat het alleen De Morgen is, trouwens, enig googlen leert dat ook de andere gazetten hetzelfde doen. Ze moesten zich allemaal schamen.

7 thoughts on “Foei, De Morgen.

 1. Volledig mee eens. Speelt volledig in op de overdreven afgunstgevoelens. Als we door DM al opgestookt worden om afgunstig te zijn op gasten die daar maandenlang van huis gaan rondploeteren in Afghanistan, in gevaarlijke omstandigheden…nou moe. What’s next ? Commentaar op de inhoud van voedselpakketten ?

 2. Ik heb die indruk al een tijdje, dat de kwaliteit van onze kwaliteitkranten soms op hetzelfde niveau als “dag allemaal” staat. Jammer.

 3. Welke kwaliteitskranten?

  Ik heb het opgegeven toen De Standaard een jaar of twee terug dramatisch kopte “België trekt ten oorlog!” in een font dat sinds de mobilisatie van ’14-’18 niet meer gebruikt was. En dat in een weekendeditie.

  Het ging toen over die Afghanistanmissie.

  Eerlijk gezegd volg ik de Belgische media nauwelijks nog. Of probeer ik ze zelfs te mijden. We lachen dan wel met de ‘domme’ Amerikanen en de berichtgeving op zenders zoals Fox, maar hier is het geen haar beter.

 4. Niet mee eens. Als je het stuk van De Standaard leest, zie je dat het net de argumenten pro opsomt, toch? En “ontstressen” is toch net waar het om gaat? Dat is dan toch geen “vijfsterrenvakantie”?

 5. Ik stoor mij ook mateloos aan dergelijke lokvogelpraktijken (want dat is het toch?). Het zijn enkele weekbladen die er indertijd mee zijn begonnen en de trend lijkt zich voort te zetten in diverse media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *