Uitleggen en peten tekenen, zeggen ze bij ons.

Ik ben een moeder van regels. Hele simpele, dat werkt het best. Niet zo heel veel regels ook, zodat degene die er zijn, wel duidelijk zijn.
Een van die regels, die overigens maar zelden (lees: dagenlange regen, baldadig peuter. Of vernielzuchtig kind net als ge uw boodschappen van de Colruyt in de diepvriezer moet krijgen en er niemand in de buurt is om haar af te leiden. Maar zelden dus.) gebroken wordt, is die over de televisie: er wordt televisie gekeken als de pyjama aan is. En anders niet. Het leuke aan die regel is dat een mens daar al eens flexibel in kan zijn: als het een hele lastige dag is geweest, dan gaan we wat vroeger in bad, en mag ze een beetje meer tv kijken. En in het weekend kan een mens al eens wat langer ‘s ochtends in pyjama rondlummelen, en mag de tv dus langer aanblijven. Topregel. Want als de pyjama aan is, dan is het net Kaatje. Met leuke programma’s die de dochter helemaal het einde vindt. Dat van die vervelende Einsteins, bijvoorbeeld. Of die Angelina Ballerina met haar kwetterstem. Ik ben er allemaal niet zot van, dat is waar, maar een mens moet het kind ook iets gunnen, en het kind vindt het fantastisch.

Edoch. Ketnet is verhuisd. Ketnet heeft nu ZIJN EIGEN ZENDER. Juicht, gij allen. Want de verhuis is megahipperdecool, dat hebben we allemaal gemerkt de laatste weken. Met dozen en gedoe en een grote show. Het is hen gegund, dat is evident. Alleen spijtig dat die eigen zender ook betekent dat Ketnet+ wegvalt. Ketnet+, waar mijn kleine haar klein uurtje Kaatje tankte, elke dag. En Ketnet+, dat er in het weekend voor zorgde dat ik ‘s ochtends nog even in de zetel kon dommelen, met een gezellig kindje naast mij onder het tv-deken. Weg.

Geen nood echter, zo verzekert men mij. De peuter- en kleuterprogramma’s zijn er (en ik citeer) specifiek op de momenten dat peuters en kleuters voor tv kunnen zitten: tussen 9 en 11.30 uur, en tussen 15.00 en 16.30 uur. Ik weet niet hoe dat met uw kinders is, maar de mijne zit dan op school, of tot voor kort in de creche. En al zeker niet in haar pyjama.
Gelukkig zijn er alternatieven. Kaatje op Ketnet is er op weekdagen van 6 tot 7u. Sejieus, ik heb er twee jaar over gedaan om mijn kind tot half acht te laten slapen, en ik ga dat nu niet meer veranderen.
kiezen we sinds 16 april voor breed toegankelijke programma\’s tussen 19 en 20u, waarmee we ook de 4 – 8 jarigen bedienen. Spijtig dat ze nog drie moet worden, natuurlijk, en er geen bal aan vindt, aan die breed toegankelijke programma’s.
En als ultieme argument “Wie ook buiten deze momenten meer Kaatje wil, kan terecht op de nieuwe ketnet.be. Naast het spelletjes-aanbod binnen de Kaatje site, kunnen kinderen er ook gratis volledige Kaatje-afleveringen bekijken in de videozone. Nieuw zijn ook de Kaatje \”boxen\”: samengestelde pakketten van 30 minuten met verschillende programma\’s voor peuters en kleuters na elkaar.” Want we weten allemaal dat voor een laptopscherm zitten precies hetzelfde is als in de zetel liggen bij uw mama om naar een programma te kijken, nietwaar.

Enfin. Onze digicoder staat geprogrammeerd om een paar dagen kaatje op te nemen en af te spelen. Maar ik vraag mij werkelijk af: is hierover nagedacht? En is er dan besloten: oh ja, die kleinste koters. Die kunnen toch niet protesteren.

Maar wel verdriet hebben hoor. Echt wel. Kijk maar naar Stefan zijn kleinen.

34 thoughts on “Uitleggen en peten tekenen, zeggen ze bij ons.

 1. Het is dat we dat toch met genoeg mensen ook allemaal voorspeld hebben. al het geklaag over dat nieuwe 3de kanaal, terwijl er eigenlijk een werd afgeschaft en zo.

 2. Wij hebben geen digicorder enkel een digitaal bakske, Kaatje is dus op reis voor de eeuwigheid.
  Ene W817, een brede programmatie voor 4 jarigen?
  I rest my case,…

 3. Dochterlief is hier ondertussen 9, dus we zijn het stadium zoals op het filmpje voorbij, maar je hebt geen idee hoeveel opnames er nog op de digicorder staan voor dochterlief.

 4. een dikke awhoe voor ketnet, hier ook de digibox geprogrammeerd. want die kerels van nick jr zijn nog irritanter dan de kleine einsteins.

 5. Potverdikke i., gisteravond hier dezelfde scènes bij mijn driejarige. “Waar is Kaatje, mama? Mamaaaaaaaa, ik wil Kaatje!!! Kaatje moet komen, mamaaaa . ” Ik heb mijn gedacht al eens ferm getwitterd naar @Ketnet, maar geen reactie. Wij hebben gisteren dan maar NickJR geprobeerd, want alles is beter dan “den 33” op Telenet…

 6. hier inderdaad bij de 4-jarige (want idd W817 is nog niets voor haar) en bij de bijna anderhalf jarige groot protest. dus ook hier moet de digicorder ook dienst doen.

 7. Hier zijn we het kaatjetijdperk al lang ontgroeid, maar ik begrijp jullie frustratie heel goed. Waarom moest er absoluut een apart kanaal komen? De doelgroep van Ketnet zit vanaf 20.00u toch niet meer voor de buis en de ‘meerwaardezoeker’ tussen 18 en 55 jaar heeft overdag geen tijd voor die buis. De combinatie van de twee was dus prima.
  Hadden ze dat eeuwige voetbal maar naar het andere kanaal verwezen.

 8. En bumba wordt denk ik niet meer uitgezonden. We schoten hier ook in een lichtelijke paniek. Ik ben helemaal niet voor.

 9. Ik durfde tot nu toe niet kijken hoe het met de programmatie zat, we hebben nog geen tv gekeken op ons normaal uur sinds de verhuis.
  Bij deze ben ik up to date en zal ik dus moeten “oppakken”, en onze digicorder staat al zo vol met vanalles dat moeke en vake nog moeten zien. Pff…

 10. precies wat ik er ook van denk! en wij hebben geen digicorder dus dat wordt hier afzien de komende weekends

 11. Absoluut akkoord, mijn zoon snapt er niets van! En ook hier geen digicorder dus dat is balen! Moeten we zo niet een gezamelijk schrijven doen naar de vrt ofzo?

 12. megazielig da manneke dat achter kaatje vraagt. Onze zoon is gelukkig nog maar 5 maand en heeft er nog geen last van

 13. voila, heb ze ook gemaild en nog gerefereerd naar deze blogpost en reacties. Misschien beweegt er nog wel iets als we allemaal reageren bij ketnet?

 14. Bij ons dezelfde miserie: hier was kaatje een half uurtje afleiding om ondertussen het eten op tafel te krijgen. Nu ook veel gezeur en uitgeleg en dan maar naar kabouters en toestanden kijken (studio 100). Maar ik stuurde gisteren al een mail naar de VRT, ik hoop dat ze dit toch nog eens herbekijken.

 15. Oh! Hier hetzelfde scenario als bij het lieve ventje van Stefaan!
  Lang leve de digicorder… Kaatje en Uki en Dobus blijven toch een stuk aangenamer dan Dora en Diego… Allé, vinden wij hier toch. Smaken kunnen verschillen natuurlijk.

 16. hebben hier sinds de verhuis ook nog niet gekeken. Dochterlief van 6 is volop de LegoFriends aan het ontdekken die ze afgelopen weekend kreeg. Ze heeft vandaag beslist dat ze niet naar TV gaat kijken komend weekend zodat ze meer tijd heeft om te spelen. Ikke blij maar ga toch eens de programmatie checken, kwestie van op de hoogte te zijn wanneer dat goede voornemen plots toch weer iets minder sterk zou blijken te zijn. En gelukkig hebben wij ook een digicorder.

 17. oe, maar allee, gij werkt toch in het onderwijs, dan zijt ge toch iedere dag thuis om vier uur, aja en ‘t is zelfs hoger onderwijs.

 18. Eigenlijk lijkt mij jouw enige probleem het feit dat je de film niet op de tv maar wel op de computer kan zien.

  Het is niet zo moeilijk om de film van je computer door te sturen naar je tv (als je nog geen tv hebt die op internet kan surfen)

  Ik gebruik zelf geen tv (en dat zal voor de generatie die na jou zal komen ook zo zijn)

 19. Miss Puntkomma, bij ons in huis: 3 peuters/kleuters (tussen 2 en 4) en géén tv. Wat een gemak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *