Dat van die stadshal.

Het is me wat, met die stadshal. Dat is ondertussen al een jaar dat iedere keer als we er passeren er wel iemand ons aanspreekt en dingen zegt als “Lelijk é, madam.” of “t is spesjaal é. En grooooot.” of “Wat denkt ge, ik denk dat het schoon gaat zijn.”

Awel, ja, ik denk dat het schoon gaat zijn. Net als alle Gentenaars heb ik ook een mening, en ik vind het een vreselijk fascinerend gebouw, daar op het Braunplein. Met dat hout en dat glas, en dan dat park eromheen, volgens mij wordt het machtig. Dat denken ze in Venetië trouwens ook, schijnt. En dat er veel protest en verontwaardiging is, dat is een beetje eigen aan onze stad denk ik. We moeten eerst wat dwarsig zijn, maar binnen een jaar of vijf zijn we allemaal unaniem fier, las ik van Karel van Keymeulen in de gazet, een paar weken geleden. Hij gaat gelijk krijgen, die mens, let op mijn woorden.

Enfin. Zaterdag opening. Maar u kunt nu al fan worden op facebook, zoals dat hoort met gebouwen tegenwoordig.

6 thoughts on “Dat van die stadshal.

  1. Ik was er een aantal weken geleden. Het zal prachtig zijn wanneer iedereen eronder zal kunnen wandelen. Het is wel gedurfd ja, hedendaagse kunst middenin een stukje geschiedenis.

  2. Lang geleden dat ik het nog eens in het echt gezien heb, maar als ik zo de foto’s bekijk staat het daar wel mooi tussen al die historische gebouwen.

    En je zal altijd voor- en tegenstanders hebben als ze iets hedendaags bouwen in een historische omgeving. Hier in Brugge is het net hetzelfde, maar na x-aantal jaar is het een deel van het straatbeeld en kijkt (bijna) niemand er nog van op.

  3. De titel “Venetië applaudisseert” in De Standaard is wel wat overdreven: de stadshal heeft geen prijzen gewonnen in Venetië.

    Nu ja, of het mooi is of niet, daar zullen mensen altijd van mening over verschillen. Maar de stad heeft het dossier wel echt slecht aangepakt door de burgers eerst tussen verschillende ontwerpen te laten kiezen, en dan toch iets anders te bouwen…

  4. Idem dito voor het ultramoderne Concertgebouw in Brugge destijds. Wat toen voor menig Bruggeling een vloek was voor de historische stad, is thans ‘hun gebouw’.
    Koelt zonder blazen, hoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *