Over biovoeding. De titel had ook “Sejieus, media?” kunnen zijn.

Grote kop deze ochtend in De Morgen. Biovoeding: Niet het ultieme wapen tegen kanker .
Over twee pagina’s werd uitgelegd dat biovoeding niet doet wat het belooft, namelijk voorkomen dat u kanker krijgt. Op twitter, facebook en in De Ochtend was het vervolgens een handgewrijf van jewelste. “Alweer een mythe van de groene kerk doorprikt” was de teneur.
Well halle-freakin-lujah.

Wij eten wel vaak bio, en ik kan er u dus één en ander over vertellen.
Zo ben ik na het nieuws van vandaag nog even in de frigo gaan kijken en ik kan het nu ook echt bevestigen: biovoeding komt niet met een bijsluiter dat het kanker zou voorkomen. Gek toch?
Ik heb persoonlijk nog nooit gedacht “Laat ik maar bio eten, dan krijg ik vast geen ziektes”. Ieder weldenkend mens weet immers dat er andere factoren zijn met meer belang bij het krijgen van kanker: genen, bijvoorbeeld, roken, of u somtijds al eens aan een asbestplaat lekt. Dat soort dingen.

Omdat wij deze ochtend aan de ontbijttafel een beetje heen- en weer geslingerd werden tussen lachen en boos roepen naar de gazet: drie redenen waarom wij wel voornamelijk bio eten.

Gezondheid.
Hoe durft ze, zo een wetenschappelijk onderzoek tegenspreken. Awel, kijk, het is eenvoudig.
In de titel in De Morgen gaat het over kanker. Er wordt gemakkelijkheidshalve geen melding gemaakt van wat verder ook in het artikel staat: de weerstand van bio-eters is beter, ze worden minder snel ziek en genezen sneller. Kinderen die bio eten blijken minder allergieën te hebben, en minder eczeem. Allemaal bewezen, zo staat er, maar niet het vermelden waard in de titel natuurlijk, want geen kanker. Goed. Ok. Uw keuze, De Morgen.
Maar biologische voeding, beste kinderen, is dus wel degelijk gezonder. Ik ga zelfs niet praten over antibioticaresistentie door al de brol die beesten binnenkrijgen. Beesten die wij dan opeten. Maar ik vind het wel raar, dat dat een beetje weggewuifd wordt. Het zal allemaal zo erg niet zijn toch? Ja euhm. Ik vind dat dus wel erg, ja.
En er mogen duizend proffen op het nieuws vertellen dat de hoeveelheid pesticiden op ons voedsel helemaal veilig is, geen pesticiden zijn misschien nog veiliger, denkt ge niet?
30 jaar geleden werd ook gezegd dat een beetje roken tijdens de zwangerschap niet zo schadelijk was. Ja euhm.

Respect
Voor een volledige omschrijving van wat biologisch voedsel precies betekent: zie hier. Samengevat: bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens.
Persoonlijk snap ik niet zo goed wat een weldenkend mens daar op tegen kan hebben. Respect voor uzelf, voor beesten en voor de planeet waarop ge leeft. Call me geitenwollensok all you want, maar ik vind dat precies niet zo’n absurd uitgangspunt.
Ik heb zelf bovendien een ongelooflijke aversie gekregen van massaproductie na het zien van Food Inc. Echt, bekijk deze film. Ik beloof u dat het 90 zeer wel gespendeerde minuten zijn.

Smaak
Koop één keer een biologische kip en zie hoe de filet even groot blijft na het bakken. Eet eens biologisch gehakt en proef het verschil. Ruik eens aan een tomaat van een boerenmarkt, zo één die niet is geplukt toen ze nog groen was omdat ze anders al veel te rijp zou zijn tegen dat ze in de winkel ligt.
Maak een bloemkool klaar die geteeld werd op een boerderij of bij iemand in de moestuin. Trakteer uzelf eens op echte honing, koudgeslingerd, niet van die zoete ingekookte toestanden van de meli. Als het seizoen daar is, haal eens aardbeien bij een boer die ze niet op water kweekt, en ruik hoe het hele huis na een paar minuten naar fraisen geurt. Eet dan een aardbei. Ik ben er zeker van dat ik u dan niet meer moet overtuigen.

Deze namiddag hoorde ik het radionieuws, en ook daar was het een hoofdpunt. Dat biovoedsel geen kanker voorkomt. Ik heb anders het hoofdpunt van het nieuws voor morgen in de aanbieding: vijf keer op- en neerspringen en dan 30 seconden met uw handen flapperen voorkomt geen kanker. Alweer een mythe doorprikt.

17 thoughts on “Over biovoeding. De titel had ook “Sejieus, media?” kunnen zijn.

 1. couldn’t agree more; ik koop trouwens geen kranten meer, ik erger mij teveel aan de foute/onvolledige/gekleurde/tendentieuze info. Ja ook op de radio vaak niet veel beter maar intussen kan ik mijn geld dan toch aan beter dingen spenderen, biogroente bv 😉

  1. Iemand toevallig dan het volledige artikel ergens van ‘2’ paginas in de morgen de link hierboven is lijkt mij maar een korte versie voor 2 paginas te Zijn… En niet alles waar hier over gesproken wordt staat in deze versie. Zou graag het volledige artikel eens lezen… TX Sam

 2. Op het Studio Brussel-nieuws maakten ze er maar meteen van: ‘Bio-voeding is niet gezonder’, met daarna een fragmentje van iemand die zegt dat ‘alle gebruikte producten normaal gezien 100% biologisch afbreekbaar zijn’ (klonk niet echt overtuigend). En niets van vermelding van allergieën, weerstand of milieu-gevolgen.

 3. Blij dat gij het eens samenvat, ik ben dat beu eigenlijk om mij te moeten verantwoorden dat ik bio koop terwijl dat “veel teveel kost voor hetzelfde” en daar “echt niet meer vitamines inzitten”.

 4. fijn dat iemand “gjuust” schrijft wat ik al de ganse dag loop te denken ! meer van dat !

 5. yep. nog een schep op de bio-boterham… nog eens aankaarten bij het lief en er wat consequenter in zijn.
  merci voor de wijze reactie op dat artikel. groot gelijk, lijkt me.

 6. Waarschijnlijk was het onderzoek gesponsord door de “sproei industrie” want steeds meer mensen eten bio uit overtuiging. Dat moeten ze koste wat kost vermijden hé, want hun centjes… . Een boerin uit de buurt was eens vlak voor mij in een winkeltje in onze buurt ( met bio kazen). Ze was in tranen om een mislukt oogst, weet jij wel dat wij 25 duizend euro aan sproeistoffen kwijt zijn? Smakelijk, mij niet gezien hoor, hier alleen bio.

 7. Biovoeding en nog beter zelf gekweekte gewassen zijn zonder de minste twijfel én smakelijker én veel gezonder en zullen je zonder twijfel beter doen voelen . Maar dat weegt niet op tegen al die andere factoren die WEL kanker bevorderen en waarover men heel stil zwijgt : ik herinner me de reactie van een verpleegster die stelde dat 75 % van de darmkankers in het Gentse uit de streek van de kanaalzone kwamen . Maar daarover moet je zwijgen hé .

 8. Pingback: Bio. |
 9. Kranten zijn pas kankerverwekkend, inkt, gebleekt papier en dan de giftige inhoud waar een mens zich bij het ontbijt bij opjaagt. Subsidieer die corporate sponsored journalistiek niet meer en zoek zelf uw kennis bij elkaar; wie gelooft die mensen nog?

 10. Zéér puik gereageerd, met dank aan de schrijfster !
  We zijn het stilaan gewoon dat we steeds moeten reageren op die losse flodders tegen de “bio-industrie ” . De bio-‘industrie’ alstublieft … Wij als bioconsumenten moeten niet meer overtuigd worden en laten ons niet uit het lood slaan door dergelijke lachwekkende aanvallen, eens consument van deze heerlijke biologische voedingsproducten blijven we allemaal trouw aan deze smaakvolle meerwaarde, en blijven trouw aan onze milieubewuste en authentieke keuze voor the real stuff.
  Ik heb ook een onderzoek gedaan gisterenavond : “Ik dronk één Modeste-tripel ( heerlijk biobiertje, ter zijde echter ) en geloof het of niet maar ik was niet dronken ! Ik wil graag een artikel plaatsen met de melding : ” Van biobier word je niet dronken! ” Men zou ons alweer kunnen afschieten… 🙂
  In plaats van “bio : waarom ?” evolueren wij met gestage groei naar ” bio : waarom niet ? “, of men dit nu wil of niet. Het gaat hier om een globale levenskeuze, en dit haal je zomaar niet onderuit. Wie een beetje nadenkt, en dit doen wij samen toch, doorprikt heel snel hun titel bij het intensiever lezen van het onderzoek. Spontaan positief uit de hoek komen als bio-consument kan naturlijk ook geen kwaad…

 11. Ik ben niet Bio gaan eten om geen kanker te krijgen. die heb ik namelijk al gehad. ik eet bio omdat ik het niet meer dan normaal vind om van de rotzooi uit super af te blijven. als je weet wat ja allemaal gratis krijgt van je boodschappen uit de super, dan walg je ervan. , ik heb eens in 2 pannetjes kuiken boutjes gebakken. 1 bio en een uit de super. uit die van de super kwam er enorm veel water uit en de biologische niet. en de smaak was doorslag gevend.
  ik heb een kleine beurs , maar maak gewoon andere keuzes . neem af en toe een vleesloze dag en als je zelf brood bakt, gooi je echt het achterkapje niet weg, dus je word ook zuiniger

 12. Echt waardeloos !!!
  Bio is voor mij NATUUR …en daar kies ik voor ! Deze NATUUR is onschuldig …en vele vanzelfsprekende dingen die eraan toegevoegd worden door ons …de mens… zijn helemaal niet onschuldig …. Vele bio boeren doen elke dag hard hun best om die natuur weer te gaan respecteren , DAAROM kies ik voor bio ! En nee ze kunnen de kankers niet uit onze vervuilde natuur halen als een bio wondermiddel …. maar hun dagelijkse harde werk is zuiver en eerlijk voor de natuur … eigenlijk zouden we door hen hoopvol moeten zijn door hun keuze en kracht i.p.v. hen op deze manier af te breken !! Bio maakt wel degelijk het verschil !!! Hilde

 13. Een mooi artikel (en dan bedoel ik niet dat van de morgen, maar wel dat van u), waarvan de titel perfect kon zijn ‘de bal volledig mis slaan’ of ‘het kind met het badwater weggieten’.

  Het artikel in de morgen geeft helemaal niet mee dat biologisch geteelde voeding slecht zou zijn, of niet beter dan industrieel bereide voeding.

  Zogezegde bio-voeding, die verkocht wordt in de handel, zou kanker bestrijden. Dat is alvast een verkooptechniek, en zo staat het ook te lezen in sommige ‘gezondheidsblaadjes’, het hoeft daarom niet op de bijsluiter of verpakking te staan.
  Maar blijkbaar trappen nogal wat mensen daar mee in.

  In de wetenschappelijke wereld baseert men zich niet op intuïtie, en gaat men stellingen altijd op een gegronde manier weerleggen. Vandaar een onderzoek, waaruit blijkt dat de bio-voeding inderdaad geen kanker gaat “bestrijden”.

  Als bio-fruit en -groenten en -producten evenveel pesticiden/antibiotica bevatten als non-bio fruit/groenten+producten (wat al herhaaldelijk gebleken is), is het niet verwonderlijk dat ze even (on)gezond zijn. En dan moeten we dankbaar zijn dat media daar de nodige en correcte berichtgeving over geven (dat bio-producten niet beter zijn dan non-bio-producten).
  En zij schrijven helemaal niet dat PUUR biologische, artisanaal, etc… gekweekte producten ongezond of niet gezonder zijn dan wat allemaal in de handel wordt verkocht.

  Afgelopen week bleek nogmaals eens dat heel wat ‘bio’ dat verkocht wordt ook helemaal het label ‘bio’ niet waardig is, omdat er helemaal niets bio in zit.

 14. It’s hard to find your posts in google. I found it on 14 spot,
  you should build quality backlinks , it will help you to get more visitors.
  I know how to help you, just search in google – k2 seo tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *