Tomaat.

“Ben je druk bezig?” stuurde ze. “Neen, kom maar af!” antwoordde ik.

Tien minuten later stond er een opgetrokken wenkbrauw aan mijn aanrecht. Ik ken de wenkbrauw, want ze is er ook wanneer mijn frigo opengaat en als blijkt dat daar echt niks meer bij kan. Of wanneer ik een bord bijzet omdat ik altijdaltijdaltijd voor een extra persoon kook. Minstens.

Ik begreep het wel. Het was immers donderdagavond, half tien en donker. Op het aanrecht stonden steriliseerbokalen en lagen kilo’s tomaten, die ik ijverig ontvelde.

Het is een afwijking, vermoedelijk. Ik poets niet, ik strijk nooit. Doe zelden de was en de vaatwas in- en uitladen is ook al niks voor mij. Ik ben met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de slechtste huisvrouw van de wereld, maar geef mij eten en ik word enthousiast.
En dus kook ik, als de man uit werken is. Het is een aan te raden hobby: ge moet er niet voor buiten, ge moet geen mensen zien, ge moogt gewoon een joggingbroek aanhebben en de volgende dagenwekenmaanden hebt ge allemaal lekkere dingen om op te eten. Het is bovendien leuker dan tv: stilte op de achtergrond en een huis vol geur van kruiden.

Of zoals gisteren van tomaten. Op het einde van de avond had ik ingemaakte gepelde tomaten en overgedroogde tomaten voor in de pasta. Vooral dat laatste moet ge echt eens proberen. Nu, want het is nog steeds het seizoen.

tomaat

Een recept dus. Of een soort van, alleszins.
Kies een dag waarop ge thuis werkt of gewoon thuisblijft. Na de middag snijdt ge een paar kilo tomaten in stukken en legt die op een bakplaat. Bestrooi met peper, zout, provence-kruiden en besprenkel met olijfolie. Er kan ook een teentje of twee look bij, indien gewenst. Of een takje tijm misschien.

Schuif de bakplaat in de oven, op 110 graden.

Doe gedurende een vijftal uur andere dingen. Open dan de oven en schuif een grondig afgewassen steriliseerbokaal in de oven. Wacht nog een uur.
Giet de inhoud van de ovenschaal in de bokaal, en overgiet met olijfolie tot de tomaten onder olie staan. Sluit de bokaal en bewaar in de koelkast. Er wordt gezegd dat die dingen maanden goedblijven, maar wij hebben dat nog nooit getest gekregen wegens te snel weer opgegeten.

11 thoughts on “Tomaat.

 1. Daar ben ik jaloers op. Koken zegt mij niets. Eten wel, dus ga ik het lief eens inlichten over de zotte dingen die gij kunt met tomaten.

 2. Ik zie je wel staan hoor in joggingbroek. Dat schets een heel uitnodigend plaatje. Ik probeerde laatst druivensap te maken. Dat kookte droog… Ik heb het weer opgegeven. Maar misschien tomaten…?

 3. We zijn al met 2. Ik heb ook een hekel aan de meeste huishoudelijke klussen. Ik leg nog liever een paar vierkante meter vloertegels. Maar voorraad maken en koken enzo … Zolang iemand anders dan de rommel maar opkuist. 😉

 4. hallo ilse , mooi verhaal over de gewone dingen des levens ……….blij zijn met de kleine dingen ……..goed gedaan.

 5. Gedurende die 5 uur …. alles behalve het huishouden bedoel je dan? Dus een beetje lezen 🙂
  Ik doe het niet graag dat huishouden, maar het is een moeten.
  Ik ga dat zeker proberen, dat receptje. super !

 6. Geprobeerd dit weekend ! Maar uit gulzigheid teveel tomaten in een ovenschotel gepropt en nu waren de bovenste wel droog maar de onderste nog heel nat.
  Heb je hier ervaring mee ? Ik vrees dat de bewaartermijn kort zal zijn. Heb nu twee grote weckpotten die binnen de kortste keren op moeten. Dat wordt tomatensoep met veel olijfolie vrees ik….

  1. Hm. ik doe de mijne zelfs niet helemaal droog, eigenlijk. Genoeg olijfolie overkieperen en in de frigo bewaren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *