Dag Stad Gent #tinkelbel #kinderopvang

Ik heb met volle aandacht uw document van 14 bladzijden betreffende het nieuwe inschrijvingssysteem voor de naschoolse opvang gelezen. Nadat ik klaar was heb ik het opnieuw gelezen. En daarna nog een keer. Sommige delen heb ik aangeduid en daarna nog eens doorgenomen.

Het is niet dat ik uitermate geboeid was, beste Stad Gent, maar ik had ook na een derde en vierde lezing problemen met het begrijpen van sommige passages. Dat irriteerde mij licht, want ik ben vertrouwd met het onderwijsjargon én ik heb wel enige ervaring met het doornemen van zo’n teksten. Nederlands is mijn moedertaal en mijn professioneel register is het uwe. En toch begreep ik uw teksten niet helemaal. Mijn lichte irritatie ging gepaard met een verontwaardigd “Dat kunnen ze toch niet menen? Als ik het niet allemaal begrijp, wat dan met al die ouders die niet zo onderwijsvertrouwd zijn, of minder goed Nederlands spreken?”

Want ik vind niet dat je dat kan maken, eigenlijk, als stadsdienst.

Ik ben vertrouwd met de medewerkers van uw Stibo-diensten echter, en ik ben ervan overtuigd dat zij iedereen die vragen heeft op een uiterst vriendelijke en correcte manier zullen helpen. Uw opvang is top. Uw dienstverlening ook. Laten we dus voor deze keer uw moeilijke teksten en ingewikkeld kafkiaanse voorbeelden door te vingers zien.
Mijn lichte irritatie echter is ondertussen omgeslagen naar hevige verontwaardiging. Bij elke lezing begrijp ik het systeem beter. En hoe meer ik het systeem begrijp, hoe groter mijn verontwaardiging wordt.

Samengevat: dit kunnen jullie toch niet maken, als sociaal en links stadsbestuur?
In tijden waarin flexibiliteit wordt gevraagd van werknemers, waarin overal wordt gesteld dat goede, degelijke en flexibele kinderopvang een belangrijke vereiste is voor activering van ouders (ik ga zelfs niet beginnen over moeders en equal pay), wordt de klok in de scholen van Stad Gent teruggedraaid.

Op de 15e van de maand moeten ouders vanaf nu tot op het kwartier opgeven hoe lang en op welke momenten hun kind de volgende maand in de voorschoolse, naschoolse en middagopvang zal blijven. En eveneens of het kind in kwestie een soepje, warme maaltijd of vieruurtje zal eten daar. Dat betekent dus voor het einde van een maand: 45 dagen van tevoren. Ik weet niet hoe het met uw job zit, maar ik denk dat mijn teamverantwoordelijke nogal vreemd zou opkijken als ik zeg dat ik zes weken van tevoren moet weten of ik een vergadering heb na 15h en op welke dag dan precies.
Want ja, de school is uit om 15.20h, dus om daar te zijn moet ik om 15h op mijn werk vertrekken. Dat is bij de meesten onder ons midden op de dag. Naschoolse opvang is geen luxe als je voltijds wilt blijven werken.

Conclusie na even nadenken: er is voor ons geen andere oplossing dan de dochter maximaal in te schrijven en gewoon te betalen, ook als ze niet komt. U mag mij corrigeren, maar ik vind dat eigenlijk een beetje grof.

Ten eerste neemt mijn kind op die manier een plaats in die misschien nodig is voor een ander kind, voor wie dan geen opvang kan voorzien worden. Ook als ze helemaal niet komt.

Ten tweede zullen wij niet in de problemen komen door de bijdrage die we moeten betalen als ze er niet is. Maar ik ben mij zeer bewust van de gemakkelijke situatie waarin mijn gezin zich financieel bevindt, en ik vraag mij oprecht af hoe een dergelijk beleid te rijmen valt met de principes van de rood-groene meerderheid, waar ik overigens zelf voor gestemd heb. Dit kunnen jullie toch op geen enkele manier uitleggen? En indien wel, dan hoor ik het zeer graag.

Ik weet wat het antwoord zal zijn: er zijn de GAFs. De Gerechtvaardigde Afwezigheidsdagen. Ik lees in uw tekst een voorbeeld dat ik gemakkelijkheidshalve zal gebruiken.

Als jouw kind tijdens het schooljaar 2/3 in de opvang blijft (2/3 = bv. elke dag middag- en avondopvang), krijg je 2/3 van 13 GAF = 8,6 GAF.

Mijn dochter blijft niet op woensdag, dus als ik dat bereken, dan gaat daar 1,7 GAF vanaf. Blijft over: 7 GAF per schooljaar.
Een middagopvang is 1/3 GAF, een avondopvang ook.

Ik dacht in eerste instantie: ok. Fair. 21 dagen (want 7 keer 3) waarop ik haar mag ophalen zonder dat ik dan moet betalen. Maar verder in de tekst staat dit:

GAF

Blijkt dus dat in de GAF-dagen ook de ziektedagen zitten. En doktersattesten zijn niet meer nodig. Afwezig is afwezig, en de reden maakt niet uit. Dat wil zeggen dat 1 dag ziek per schoolmaand genoeg is voor een GAF-saldo van 0 en je daarna alles moet betalen. Ik weet dat jullie het concept kleuters kennen, en weten dat 10 dagen ziek op een schooljaar niet zo veel is voor sommige kinderen. Ik zeg het maar.

Ik schrijf dit op het internet, omdat ik hier eigenlijk niet wil over zeuren tegen uw medewerkers. Na drie jaar in het stedelijk onderwijs, en drie jaar ervaring met de STIBO-diensten, heb ik niks dan respect voor hen. Niets dan goede ervaringen, en het zijn stuk voor stuk vriendelijke, bekwame en zeer kindvriendelijke mensen. Me kwaad maken op hen zou dus ongepast zijn. Dus ik richt mij tot De Stad. To whom it may concern.

Dus neen, Stad Gent, ik ben niet te spreken van uw nieuw systeem. Ik vind het onflexibel en absurd naar mensen die met twee uit werken gaan. Ik vind het onsociaal en financieel oneerlijk voor mensen die het minder breed hebben. Ik vind het omslachtig en slecht gecommuniceerd voor wie niet zo goed onderwijsnederlands kent.

48 thoughts on “Dag Stad Gent #tinkelbel #kinderopvang

 1. Poeh!
  Mijn kind is ondertussen al wat ouder, dus we zijn de naschoolse opvang en kinderopvang zo goed als ontgroeid. Maar dit doet me schrikken!
  GAF? ‘Bestelde Producten? Wablieft?
  Lang op voorhand én tot op het kwartier plannen? Guh?

 2. Wow, ik wist niet eens dat ik zo weinig van de nieuwe regeling begreep. Dat document van 14 blz heb ik al niet bekeken. Allé, wie leest dat nu? Jij, blijkbaar, maar wie nog?

 3. Ik woon niet in Gent, maar ik ben blij dat jij er bent om ze het eens goed uit te leggen.
  Voor al diegene die het moeilijker hebben.
  10 pluimen voor jou.

 4. Ik deel je verontwaardiging… niet te doen! Niet alleen figuurlijk, maar vooral ook letterlijk!

 5. Voor mij is het ook nog niet helemaal duidelijk, en dan heb ik me nog niet verdiept in de Gaffen. Maar. Realistisch gezien ga ik mijn kinderen oppikken tussen kwart na vijf en half zes, ik zou dus 17.25 uur kunnen ingeven. Maar ik ga met de trein. Vertragingen gebeuren al eens. Krijg ik een boete als ik later ben? Of vul ik gewoon standaard 18.00 uur in, het sluitingsuur, om op zeker te spelen? En ook: als ik 17.25 invul (realistisch dus), betaal ik dan minder dan als ik 18.00 uur invul? Ik vind dat allemaal belangrijk. Ik heb het reglement eens diagonaal doorgenomen, maar een link tussen het invulsysteem en het financieel gevolg eraan heb ik gelijk gemist. Allez, ik bedoel maar: waarom zou ik 17.25 uur invullen als 18.00 uur financieel op hetzelfde neer komt?

 6. Oow wacht, ik heb iets gevonden. “Ingeval een kind vroeger of langer in de opvang verblijft dan eerder werd gereserveerd, wordt een kost van 3,5 euro aangerekend met een maximum van 3,5 euro/maand. Bij een verblijf van een kind van meer dan 11 uur, wordt bovenop 160% van de inkomensgerelateerde prijs in rekening gebracht. Het te laat afhalen van een kind in de (ST)IBO is afhankelijk van de duur van het te laat zijn in die zin wordt 3,75 euro aangerekend per 15 minuten.” Eurgh??? Ge moet dat dus eens proberen snappen. Ik vermoed: 3.5 euro administratieve kost en 3.75 euro per kwartier te laat afhalen. Ik ga die kosten op de NMBS verhalen denk ik.

  1. De ochtendopvang is gratis.
   In de Stibo’s is er een vaste prijs voor middag- en avond opvang.
   de op te geven uren zijn richtinggevend, niet bindend, geen administratieve kost aan verbonden.

   Het laattijdig afhalen waar u naar verwijst: betekent afhalen na sluitingstijd van de STIBO, dan wordt er 3.75 euro aangerekend per begonnen kwartier.

   1. Ik vraag me af waarom dat dan niet zo duidelijk in de tekst staat…. En hoe zit dat dan met die administratieve kost voor vroeger of later afhalen? Wie kan ons dit in eenvoudige bewoordingen uitleggen? (En neen, de begeleidsters zijn er voor de kinderen en val ik daar niet mee lastig)

   2. Ik heb al meteen 5 euro aangerekend gekregen na laattijdig ophalen (paar minuten na 18u),3,75 euro klopt niet.t Hangt vooral ook af vd medewerkers want van de een krijg je na 1 minuut te laat een boete,de ander geeft je nooit een boete als dat eens gebeurt,zelfs niet na 10-15 minuten.Stibo-personeel blijft in principe op school tot 18.15u.

 7. Wat ben ik blij dat ik niet in Gent woon. Gaf(fe) is inderdaad een goedgekozen term, al zou ik het nog sterker durven uitdrukken want ik vidn het ronduit walgelijk. Pure kortzichtigheid en een ondermijning van de samenleving en de gelijkheid tussen man en vrouw. Ik hoop dat de rest van het land wél zijn gezond verstand gebruikt en dergelijke systemen naar de juiste plek verwijst. De prullenmand.
  Dikke pluim voor de auteur dit dit hierboven netjes uitgezocht en verwoord heeft.

  1. ‘Gelijkheid van man en vrouw’ ==> dat snap ik niet.

   Verder wil ik het systeem niet verdedigen, hoor. 🙂

   1. hoewel het niet per se zo moet zijn, laten recente statistieken nog altijd zien dat het meestal de vrouwen zijn die thuisblijven als de kinderen ziek zijn, dat het de vrouwen zijn die minder werken omdat ze kinderen in de opvang moeten ophalen etc… als de opvang niet flexibel is, is het vaak de vrouw die de flexibiliteit in haar job opgeeft en dus vaak ook kansen in haar job… (uiteraard is het geen wetmatigheid, alleen zo dat statistieken dit vandaag de dag wel tonen dat het vaak zo is)

    1. Dat klopt, maar het is niet de fout van het Gentse opvangsysteem.

     Elk gezin kan zelf bepalen wie thuisblijft: papa of mama, of niemand. Ik merk dat het heel vaak de mama’s zijn, en dat is wat mij betreft ok als de beide partners zich daar goed bij voelen.

     Wat ik vreemd vond in de reactie hierboven, is dat ‘een complex / duur / asociaal opvangsysteem’ direct wordt geïnterpreteerd als ‘een aanval op de rechten van vrouwen’. Neen, dat is het niet. Misschien is die reactie zélf wel vooringenomen, want blijkbaar wordt er niet gedacht aan de mogelijkheid dat papa’s ook deeltijds kunnen werken.

 8. Dag Ilse, beste allen,

  Om een goede dienstverlening te hebben moeten we vooraf weten hoeveel kinderen er zijn. Op piekmomenten is het niet eenvoudig met genoeg personeel te zijn. Dat was het signaal dat ik als schepen krijg. Kwaliteit vind ik in de zorg om kinderen erg belangrijk. Ik niet alleen maar het volledige stadsbestuur. Daarom besparen we daar ook geen eurocent op. Maar om de kwaliteit in de praktijk te kunnen waarborgen organiseren we ons nu anders.

  De dienst kinderopvang liet zich inspireren door het systeem van gerechtvaardigde afwezigheden zoals dit door K&G uitgedacht is voor de kinderopvang.

  Een evaluatie is voorzien en aangekondigd. De communicatie gebeurde niet via die 14 pagina’s maar door de mensen van de buitenschoolse opvang zelf. Spreek gerust de verantwoordelijke van de STIBO (stedelijk initiatief buitenschoolse opvang) hier zelf over aan. Ze zijn voor alle ouders de eerste aanspreekpunten.

  Maar uiteraard sta ik en de dienst kinderopvang open voor alle suggestie.

  met vriendelijke groeten, Elke Decruynaere Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

  1. De gerechtvaardigde afwezigheden zoals door K&G uitgedacht is voor de kinderopvang, zijn één van de grootste problemen aan heel het nieuwe opvangdecreet.

   Ik was maar wàt blij dat mijn jongste al naar school kon gaan op 1 september, toen het nieuwe systeem in voege ging in onze crèche. Ik heb het onderwerp sindsdien niet meer goed opgevolgd (ver van mijn bed en zo), maar zelfs zo ben ik al verschillende aanklachten tegen die GAF’s tegengekomen.
   Om het even welke krant heeft het onderwerp al meermaals opgepikt, ook al lag de nadruk daarin meestal bij de hoge kosten die mensen aangerekend krijgen eens die GAF’s opgebruikt zijn. Vooral omdat die GAF’s heel erg gemakkelijk op raken als je kind geen nooit-ziek-superkind is en overmacht in de vorm van een doktersbriefje op deze manier naar de prullenmand verwezen wordt.

   Dat het makkelijker is om lang op voorhand te weten wanneer het druk wordt, daar twijfel ik niet aan. Maar dat het daarom echt nodig is dat een opvangplan in de loop van de maand niet meer kan wijzigen ipv pakweg een week op voorhand en dat ziekte, zelfs mét doktersbriefje, niet meer meetelt, dat snap ik niet.

  2. Komen, Elke, wees eens eerlijk en geef toe dat dit nieuwe systeem minder dienstverlening betekent tegen een hogere kostprijs. Als dat moet omwille van besparingen, heb dan de moed om dat toe te geven. Ik geloof niet dat de stibo’s tot vorig jaar capaciteitsproblemen hadden omdat er te weinig financiële straffen in het systeem zaten ingebouwd. (Eerder omdat er al eerder besparingsrondes waren doorgevoerd.)

  3. Overigens is het een verouderde opvatting dat communicatie los staat van beleidsdocumenten en reglementen. Reglementen zìjn communicatie, en als die slecht opgesteld zìjn, dan kan geen enkele andere communicatie dat compenseren. Erger nog: je bezorgt er de mensen in de stibo’s zelf alleen maar méér communicatiewerk mee, waardoor ze minder tijd over hebben om met de kinderen – hun kerntaak! – bezig te zìjn. Laat je eens inspireren door de Heerlijk Helder-campagne van Hautekiet en herschrijven dat reglement in begrijpelijke taal. (Je wint er op zìjn minst mee dat mensen zich niet meer druk maken in een verkeerd begrepen regel 😉

   Tot slot een compliment: ik vind het mooi dat je de tijd neemt om te reageren en de discussie aan te gaan! Nu de betrokken ambtenaren nog, en dit kan een vruchtbare verbetering van het systeem opleveren 🙂

  4. Hallo Elke,

   wie dit systeem heeft uitgedacht, doet niet ter zake. Al was het Bill Gates. Al werkte het technisch perfect. Zelf moeten we als “hoger opgeleide” ouders ook meedraaien in Tinkelbel, een ware nachtmerrie. Wie vult dit in voor de nieuwe Gentenaars? Voor mensen die nu al geen morzel mentale ruimte meer over hebben, omdat ze van kop tot teen in de geld- en andere zorgen zitten. Het hele systeem lijkt sterk op een maatschappelijke tendens die we overal zien: interne organisatie-uitdagingen gaan “externaliseren”. Inschattingsprobleempje? We leggen de verantwoordelijkheid bij de ouders.

   Ik waag mij aan twee boude voorspellingen over Tinkelbel als er niet snel wordt ingegrepen:
   1. Het systeem zakt binnen het half jaar in elkaar wegens log onwerkbaar. Tot veler grote vreugde.
   2. Het systeem zorgt voor een feitelijke segregatie van de kinderopvang: kapitaalkrachtige en hoger opgeleide ouders kunnen zich de luxe permitteren om de onvolkomenheden in dit systeem uit eigen zak te betalen. De rest zal stelselmatig wegebben.

   Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit niet de intentie kan zijn van de stad, iets wat ik ook meen op te maken uit uw reactie. In deze context lijkt een veel te lange evaluatieperiode afwachten dan ook sterk op de kop in het zand steken.

  5. Beste mevrouw Decruynaere,

   Zoals u weet zijn er in de gehele sector kinderopvang – ook bij mensen van Kind &n Gezin zelf – veel bedenkingen bij het systeem van de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen voor voorschoolse kinderopvang.

   Het is ingegeven vanuit dezelfde overwegingen: opvangplaatsen zijn duur en schaars, we willen geen plaatsen bezet houden reserveren voor kinderen die niet komen opdagen. Die redenering kan ik prima volgen.

   Zoals u ondertussen ook al weet, laat het effect van de praktische maatregel die uit bovenstaande redenering volgt, zich in de voorschoolse opvang vooral voelen bij gezinnen die het financieel niet breed hebben.

   Wat betreft de buitenschoolse opvang treft deze maatregel zo goed als àlle gezinnen: boetes omdat het aantal GAF overschreden is, zullen schering en inslag zijn, het is in veel situaties immers onmogelijk om 45 dagen op voorhand in de schatten tot hoe laat er opvang nodig zal zijn.

   Deze maatregel staat haaks op de bestaansreden van buitenschoolse opvang: een flexibel systeem dat ouders toelaat om hun gezinsleven te combineren met andere taken.

   Hartelijke groeten, Ellen.

  6. Geachte Mevrouw,

   Vorig jaar (juni 2014) vestigde ik al de aandacht op moeilijke en wereldvreemde communicatie van uw dienst kinderopvang . Ook toen beloofde men een evaluatie.

   Los van de kostprijs is het belangrijk dat uw doelgroep uw reglement en elke andere communicatie begrijpt.

   U raadt aan om de mensen van STIBO aan te spreken, net dit wil Kerygma niet doen. Hierboven staat: “Ik schrijf dit op het internet, omdat ik hier eigenlijk niet wil over zeuren tegen uw medewerkers. Na drie jaar in het stedelijk onderwijs, en drie jaar ervaring met de STIBO-diensten, heb ik niks dan respect voor hen. ”

   Volledig akkoord.
   Het zou van respect getuigen om de Stibo medewerkers niet te laten opdraaien voor de onhandigheden van de mensen die niet met ouders in contact komen.

   De stibo medewerkers zijn er voor onze kinderen, niet om reglementen uit te leggen.

   Met vriendelijke groeten,

   Koen Van Praet

  7. Beste Elke,

   Dank je wel voor je reactie.
   Kwaliteitsvolle kinderopvang: als ouder merken wij dag na dag dat het personeel het beste van zichzelf geeft. Voor hen heb ik dan ook alle lof.
   Dat u hen dan ook goede werkomstandigheden wilt verzekeren, zoals voldoende personeel op de piekmomenten, dat kan ik alleen maar toejuichen. Echt waar: daar staan wij volledig achter.
   Ik kan begrijpen dat wij dan wat meer vooraf moeten aangeven wanneer onze kinderen wel/niet gepland aanwezig zullen zijn.

   Toch enkele bedenkingen bij dit nieuwe systeem:
   1)In tegenstelling tot vorig jaar, kan ik mijn nerveuze dochter tijdens de vakantieopvang niet meer geruststellen dank zij de mededeling van de medewerkers dat vriendinnetje X of Y vandaag ook komt. Sinds het nieuwe systeem in voege is, krijgen zij hun informatie nu pas wanneer de week al bezig is.
   Als wij onze kinderen 5à6 weken voor een vakantieperiode moeten inschrijven, moet het toch mogelijk zijn om enkele dagen voor die vakantieperiode die lijsten te bezorgen aan de STIBO? Ook dat is kwaliteitsvolle dienstverlening!

   2) Regels en afspraken zijn belangrijk, ze zijn ook noodzakelijk om een fijne samenwerking te verzekeren. Het is dan ook in ieders belang dat die afspraken en regels in een begrijpelijke taal worden meegedeeld. Laat u hierbij alstublieft helpen of inspireren door instanties/organisaties die al vernoemd werden door anderen.

   3) Wat de keuze van deze regels en afspraken betreft: Waarom inspireert u zich op het sterk gecontesteerde systeem van Kind en Gezin?

   4) en vooral: vereenvoudig het systeem! Kom nu: tot op het kwartier kunnen plannen voor twee, vier of zes weken vooruit? Ziekte = GAF? En dan die onbegrijpbare berekening van het aantal GAF waar je recht op hebt?

   Wacht vooral niet té lang om dit systeem te evalueren en te verbeteren….

   Met vriendelijke groeten

  8. Beste Elke,

   In heel Vlaanderen klagen ouders over dat systeem van gerechtvaardigde afwezigeden. Dat systeem lijkt er op gericht kinderen zo veel mogelijk bij de ouders weg te houden en zo veel mogelijk geld aan de ouders te verdienen.

   Wat voorbeelden die ik al in mijn omgeving zag: Mama is in werkverwijdering wegens risico’s tijdens zwangerschap, maanden aan een stuk: kind moet naar de opvang. Mama is vervolgens maanden in zwangerschapsverlof: oudste kind moet naar de opvang en leert broertje of zusje amper kennen. Papa werkt in de bouwsector en is onverwacht technisch werkloos: kind moet naar de opvang. Ouders met onregelmatige werkuren: kind zit regelmatig in de opvang terwijl de ouders zonder kinderen thuis zitten. Ik hoor nu regelmatig dat ouders noodgedwongen dagen vakantie nemen zonder kinderen, terwijl ze liever met de kinderen vakantie gevierd hadden.

   Dat is toch hallucinant? Waar zijn we als maatschappij mee bezig? Er zijn al zoveel kinderen die hun ouders tijdens de week enkel kort zien tijdens de ochtend- en avondrush en verder alleen in ‘t weekend. Willen we echt dat zij hun ouders verder ook nog zo weinig mogelijk zien? Dat ze in de opvang zitten als de ouders onverwacht thuis zijn, onregelmatige uren werken of meer dan 20 dagen vakantie hebben? Is het abnormaal dat er ouders zijn die hun kinderen liefst zo veel mogelijk bij zich hebben? Is het normaal dat steeds meer kinderen niet deelnemen aan de maatschappij, niet mee naar de winkel en andere plekken gaan met de ouders, maar apart gehouden worden in de opvang? Wat voor impact heeft dit systeem op de hechting van deze kinderen? Wat is ‘t belangrijkste, ‘t welzijn van de kinderen en de families of ‘t gemak van de diensten kinderopvang?

   Mvg,

   Nele S.

 9. Amai, dan ben ik toch wreed content met de simpele regeling bij ons. Standaard geef je op wanneer en tot hoe lang je kind in de opvang blijft (al dan niet met een drankje of koek). Lukt het ophalen op tijd niet dan bel je naar de school en kom je je kind ophalen bij het volgende ophaalmoment (om duiventiltoestanden te vermijden). Lukt dat bellen door omstandigheden niet (zeker op de trein durft dat al eens tegenvallen), dan gaan ze kindlief wel opvangen tot je er bent/je iemand kan bereiken. Langer verblijf wordt gewoon bijgeteld op het einde van de maand bij de factuur. Allez, voor zover ik weet toch want onze spruit moet gelukkig maar zelden naar de opvang (maar ik ben dus wel al eens te laat geweest en dat was toen het antwoord dat ik kreeg via telefoon).

 10. In de crèches is het GAF systeem al langer in voege en is het zowaar nog erger… Daar moet je bij inschrijving de dagen waarop ze zullen gaan doorgeven, dus niet enkel voor de 15e van de maand voordien maar één keer “voor altijd”. Onze jongste gaat 3 dagen per week en heeft dus 9 GAF op een jaar. Daar een baby/peuter (of toch die van ons) 3x zoveel ziek is als een kleuter, zijn deze na een paar maand op (er wordt ook niet met 1/3e ofzo gewerkt, er een dag niet zijn is meteen 1 GAF weg). Met als gevolg dat wij in de zomer, wanneer we 18 dagen op reis gaan, al die dagen moeten betalen, terwijl ze er geen enkele van zal gaan… Op school kunnen we gelukkig de oudste dan gewoon niet inschrijven, dat scheelt alweer. Ik ben het dus zeker eens met je tekst hierboven, maar ik ben denk ik minder geschrokken daar ik dus het crèchesysteem al een jaar ken en dat nog veel strikter en onrealistischer vindt. Aan de andere kant snap ik wel dat crèches afhankelijk zijn van de inkomsten van hun ingeschreven kinderen en dat, als er plots 5 ziek of op reis zijn, ze er misschien niet raken…?

  1. Normaal gezien gaan verlofdagen die je 30 op voorhand kan doorgeven niet van de GAF dagen, dus voor vakantie ed moet je dat zeker doen! Eens navragen in de opvang! Ook een extra dagje bijkomen kan je aanvragen, en moet door de opvang bekeken worden met hoeveel kinderen ze die dag zijn, dus als ze niet boven hun maximale capaciteit zitten, kunnen ze je niet weigeren!
   Maar de nieuwe regeling is idd voor niemand leuk 🙁

   1. Volgens het decreet zou je uw gezinsvakantie wel niet van die gaf dagen moeten nemen. Gezinsvakantie mag je in het begin zoveel plannen als je wil. Maar moeten blijkbaar wel 5 aaneensluitende dagen zijn dan. Dus u niet laten doen en informeer u bij kind en gezin!

    1. Annelies, ik denk dat jij het hebt over het decreet voor de voorschoolse opvang? In de buitenschoolse opvang geldt het systeem volgens mij enkel voor de schooldagen. Als je buitenschoolse opvang nodig hebt in de schoolvakanties, dan moet je je daarvoor nog steeds apart inschrijven.

  2. Tip: Je kan ervoor kiezen om ipv een jaarplan een maandplan in te voeren. Dan kan je een maand op voorhand doorgeven dat je op reis bent en dan ben je geen dagen kwijt. Maar idd die dagen zijn snel op. Ik werk halftijds en heb recht op 10 dagen voor mijn zoontje. In februari was hij 4 dagen ziek en had ik 1 dag verlof en ben dus al 5 dagen kwijt!
   Ook onlogisch dat een fulltime ingeschreven kind slechts 18 dagen krijgt en wij als fulltimer 35 dagen verlof hebben!

 11. tis vooral een systeem dat géén rekening houdt met mensen die onregelmatige en onvoorspelbare uren hebben zoals in de sociale sector!!! ik kan wel mooi de voorziene en geplande uren ingeven maar opt einde van de rit is er meer veranderd dan gebleven.. vanuit mijn job wordt 100% felexibiliteit verwacht! echt tof als ge dan met zo’n systeem zit!
  ps: je moet eens 3 kinderen proberen afhalen tussen 15.25 en 15.40 als ze op 3 verschillende vestigingen van dezelfde school zitten. je krijgt gewoon de kans niet om geen opvang te moeten betalen! nog veel werk aan de winkel!

 12. amai wat een regeling, geen idee hoe ik dit zou moeten geregeld krijgen. Ik ben begeleider in activiteitencentrum, dus af en toe ben ik eens wat later thuis. Als er een probleem is op het werk, kan je niet zomaar alles laten vallen, je werkt tenslotte met mensen… Bij ons in Deinze, zijn er 2 opvangsystemen, de buitenschoolse en de binnenschoolse, onze kinderen zitten in beide.
  In de buitenschoolse opvang, moet je de 15 de van de maand laten weten op welke dagen van de volgende maand dat je kind mee moet, de opvang is open tot 19u en je hoeft niet op voorhand te laten weten welk uur je ze komt halen. Wel is er een boete, wanneer je kind niet aanwezig is en je hebt niet verwittigd.
  In de binnenschoolse opvang komen de kinderen automatisch terecht wanneer je je kind niet opgehaald is voor 16.15, deze is open tot 18.00. Je hoeft de kinderen niet op voorhand in te schrijven… Ik prijs me erg gelukkig met deze systemen

 13. Proficiat! Jij hebt dat document gelezen en herlezen en een poging gedaan om te begrijpen.
  Ik ben begonnen met het te lezen, om dan over te gaan naar diagonaal lezen en het op een bepaald moment al zuchtend af te sluiten en te bedenken: “ik heb de energie niet om te blijven proberen begrijpen wat hier staat; ik zal wel betalen en op andere zaken besparen, zoals het vieruurtje of zo”.

  Aan Elke: Natuurlijk willen jullie vooraf een raming van de aanwezigen en proberen in te schatten met hoeveel begeleiders het zal lukken. Maar moet dat écht op 10 of 15 minuten vastgelegd worden? En vooral: moet dat document nu echt zo onbegrijpbaar opgesteld?

 14. Hoeveel kost het om dergelijke administratieve waanzin te bedenken, neer te pennen, in de praktijk te registreren en te handhaven ?
  Denk dat de wijzer in deze wel heel erg ver richting Kafka is doorgeslagen.

 15. Het is niet altijd gemakkelijk alles na te leven. Ik werk zelf bij DIKO Stad Gent en weet jammer genoeg mijn uren ook niet altijd op voorhand. Moest alles op voorhand in kaart gebracht kunnen worden, ook van de vakantie, zouden wij dit ook weten (en dit is op basis van de inschrijvingen) . Maar zo werkt het op elke werkplaats… Maar ja, ik heb ook een kindje met strenge regels in de opvang. Ik vrees dat het eenmaal zo draait in tijden van crisis. MAAR ik vind het wel leuk iets goed te lezen over ons!! (voorlaatste paragraaf) waarbij dank :)!!

 16. Ik ben blij te lezen dat iemand de vlotte pen ter hand nam. Ik ben eveneens verheugd te vernemen dat de schepen op de hoogte is en bereid is tot constructieve dialoog. Ik ben dat ook!
  En nu besef ik opeens dat de 15e alweer gepasseerd is en ik nog een to do op mijn lijstje heb.

 17. Het is 30 dagen ipv 45 dagen maar bon maakt niet uit , tis niet gemakkelijk voor de ouders die daar niet van profiteerden om hun kind niet te brengen en hun plaats te behouden want zij zijn er nu de dupe van !

 18. ‘t Is de eerste keer dat ik hier reageer, maar Stibo stelt zich wel soepel op. Vorige maand ons zoontje opgegeven om morgen woensdag geen middagmaal te laten eten, maar wegens ziekte kan ik hem niet naar de grootouders brengen, en het was helemaal geen probleem om hem morgenmiddag op school wel een warme maaltijd te voorzien, en een vieruurtje. ‘t Kostte me deze ochtend slechts een telefoontje naar stibo. Dus zo’n vaart loopt het allemaal niet.

  1. Dat is idd niet overal een probleem. Hangt van Stibo en van begeleidster af 😉
   En normaal gezien is er wel een administratieve sanctie van 3,4€ eenmaal per maand indien je een dag extra nodig hebt.

 19. Unk? Bij ons op school betalen we gewoon 1,5 euro per begonnen halfuur opvang, om de zoveel tijd koop je een beurtenkaart die door de opvangjuf per dag ingevuld wordt.
  Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan?

 20. Ik ben verpleegkundige en voor mij is het decreet een ware nachtmerrie.
  Mijn dochter is twee weken geleden gestart op school. Diezelfde dag heb ik mij voor de computer geïnstalleerd met mijn werkrooster voor maart. Ik heb geen vast patroon in mijn shifts (elke week heb ik zowel vroeg-, laat- als dagdienst) en daarnaast werkt haar papa ook in ploeg. Ons definitieve uurrooster krijgen we pas op dinsdag (!) voor de komende week.
  Er zijn in ons geval zoveel factoren om rekening mee te houden dat ik uiteindelijk een aanvraag gedaan heb waarvan ik weet dat die toch niet helemaal opgevolgd zal worden, wat zich zal vertalen in een hogere rekening achteraf.
  Toen mijn dochter nog in de creche zat was het nog erger. Ik werk 2 weekends per maand, dat zijn weekends waarin ik mijn dochter dus zo goed als niet zie. Deze dagen recupereer ik in de week, maar ik kies niet zelf wanneer. Dat doet mijn baas, afhankelijk van de bestaffing op onze afdeling.
  Gevolg: het vaste patroon dat ik bij inschrijving gaf wordt niet opgevolgd en de GAF daalt als ik de verloren tijd met mijn dochtertje op een weekdag wil inhalen.

  Ik vind deze regeling echt asociaal. Komaan, wij zijn toch niet het enige gezin waar zowel mama als papa in ploeg/shift werkt of onregelmatige uren heeft!? Dit is enkel haalbaar voor gezinnen waar alles perfect gestructureerd en voorspelbaar verloopt. Het eerste gezin dat aan die voorwaarden voldoet moet ik helaas nog tegenkomen.

 21. Ouders die geen vast maandplan kunnen ingeven en baat hebben bij een flexibel opvangplan kunnen steeds contact opnemen met de verantwoordelijke van hun vertrouwde stibo.
  Niet vergeten dat het gebruik maken van de middagopvang er al voor zorgt dat kinderen al voor 50% “regelmatig” gebruik maken van de opvang.

 22. Tis niet alleen in gent zo hoor? Ook wij zouden ons blauw betalen aan opvang en deden dat al. Wij moeten geen exacte tijden doorgeven. Maar betalen per beginnend kwartier. Zelf al ben je 1 min telaat = direct 1 euro bij betalen.
  Al geef je zelf koeken en drank mee nr de opvang. Toch betaal je voor een koek en drank daar.. 2 euro. Plus nog 4 euro per keer aan eventuele verzekering
  Wij lagen aan gemiddeld 150/200 euro voor en naschoolse opvang in een maand.
  En waren dan nog niet eens tevreden over de zorgverlening.

  Nu gaat Fien met de bus op en af naar school das 60 euro per trim. En de dagen dat wij niet op tijd thuis zijn doen we beroep op ouders/schoon ouders.

  Na schoolse opvang moet betaalbaar en haalbaar blijven..

 23. Je moet dan weten dat op de website stad gent staat: “eenvoudig inschrijven voor kinderopvang met Tinkelbel”
  “Eenvoudig” zie ik wel anders, zeker voor ouders die niet vertrouwd zijn met digitale toepassingen; maar zelfs al ben je dat wel, ook dan blijft het een programma dat verre van gebruiksvriendelijk is…. probeer maar eens een opvangplan in te geven zoals het onze: ons zoontje moet niet alle dagen van de week warm eten hebben, ook niet steeds een vieruurtje; we hebben wisselende uren en de ene dag kunnen we wel samen ‘s avonds warm eten, de andere dag niet…. maar we hebben wel een terugkeerpatroon waarbij hetzelfde schema om de vier weken terugkomt. Mij lukte het alvast niet zonder uitleg om dit in het opvangplan te krijgen: de uitleg blijkt nochtans “zeer” eenvoudig: je moet er blijkbaar alle dagen insteken wat je meest nodig hebt (ook al heb je dit niet nodig) en pas dan kan je in je maandplan opgeven wat je werkelijk nodig hebt: dus je moet weer alle dagen apart beginnen controleren en aanpassen: echt heel eenvoudig ! Ik hoop dat dit niet elke maand moet herhaald worden.
  Misschien geef ik voor de eenvoud in de toekomst wel gewoon dagelijks een lunchpakketje mee.
  Als ik dan in het stibo merkte hoeveel moeite de verantwoordelijke en de medewerkers al diverse avonden moesten doen om het systeem aan anderstalige ouders diets te maken (en dit is hier toch ruim de helft van de ouders); dan krijgt ik toch het gevoel dat het begrip efficiëntie en duidelijke communicatie wel een vreemde invulling heeft bij de stad. Dit ondanks de visuele techniekjes om de GAF’s voor te stellen die gebruikt worden.
  Om nog niet te spreken van de reglementen…dit is echt iets voor een vrij weekend: maar soit: misschien is het een leuk idee om met enkele ouders samen een kwisje of spel te organiseren: al spelende komen we er misschien wel uit… als we de ene na de andere nog wat boetes geven, wordt het zelfs nog leuker en spannender.
  Drempelverlagend en soepeler wordt de opvang er zeker niet door.

  Mij blijft het een raadsel hoe de stad Gent, zo’n systeem durft in te voeren. De mensen die ermee bezig zijn moeten de problemen toch vooraf hebben kunnen inschatten ???

  Elke serieuze organisatie werkt dergelijke veranderingsplannen toch pas uit na een grondige analyse en een echt actieplan met duidelijke communicatiekanalen ?
  In ons bedrijf zou men nooit het lef hebben om zo’n mank programma in omloop te brengen zonder een grondige testfase… maar ja, wij moeten wel rekening houden met de economische realiteit en onze concurrentiële positie: klanten hebben keuze en verdwijnen snel als ze niet tevreden zijn…
  Hier heb je weinig keuze: je mag al blij zijn als je nog in de school van je keuze terecht kan.
  Om positief te eindigen: zeker een proficiat voor de medewerkers in de stibo bij ons: zij zetten zich echt 100% in om de kinderen een leuke dag te bezorgen en staan steeds klaar met raad en daad om ons te helpen waar mogelijk.

 24. Beste,
  ?
  Wij zouden graag eens polsen hoe andere ouders denken over de nieuwe spelregels van de schepen van onderwijs, opvoeding en jeugd betreffende de naschoolse opvang. Wij hebben ondertussen reeds enkele ouders en mensen van het STIBO gesproken en zijn bezorgd. Misschien moeten we gewoon een petitie opstarten want individueel kunnen we toch niets doen tegen zulke maatregelingen.

  Wij zijn hier eigenlijk allemaal niet erg blij mee want dit vraagt van ons zoveel organisatie vooraf en dat is niet steeds mogelijk met ons werk. Onze werkgevers vragen flexibiliteit van ons en terecht maar daar zou ik op moeten terug komen vanwege de nieuwe spelregels. Die flexibiliteit werkt trouwens in 2 richtingen, langer blijven om iets af te krijgen en daar tegenover staat dat we dan ook eens vroeger kunnen stoppen. Laat ik mijn kind in het laatste geval toch langer in de opvang omdat ik ervoor heb gereserveerd of betaal ik een boete om zelf tijd te kunnen spenderen met mijn kind?

  Wanneer we terug kijken op de naschoolse opvang van de laatste jaren was dit allemaal flexibel en goed geregeld. Ouders en mensen van het STIBO kunnen het goed vinden, er wordt gecommuniceerd en we hebben het volste vertrouwen in hen. Wij vrezen dat er met het opgeven van al deze “data” de stad na verloop van tijd sterk gaat snoeien in de personeelsbezetting waardoor de mensen die daar werken onder een grotere druk komen te staan. Dit is niet gezond en uiteindelijk zijn onze kinderen hier natuurlijk de dupe van.

  De stad maakt er wel eenrichtingsverkeer van. Bij een staking informeren ze om 14u00 de dag voordien of er wel of geen opvang is. Weer wordt hier van ons, ouders, flexibiliteit verwacht om heel snel een oplossing te vinden (verlof nemen, grootouders belasten, …). Misschien moet een staking ok voor de 15e van de maand vooraf worden doorgegeven? Het is niet dat er al niet lang voordien geweten is dat er een staking wordt georganiseerd.
  ?En dan heb je nog het verhaal waarbij het hele systeem totaal niet te begrijpen is met alle regeltjes, boetes, … laat staan het GAF systeem (dit heeft verdacht veel weg van GAS boetes). Dat is voor mensen met het Nederlands als moedertaal niet te begrijpen, wat met niet Nederlandstalige ouders?
  Een stad die graag communiceert in de media over multicultureel zijn doet geen enkele poging om dit duidelijk te maken naar anderstaligen. Dit is niet acceptabel in een democratische stad van deze tijd, deze praktijken zijn niet acceptabel. Het (proberen) uitleggen van het systeem opzadelen aan het personeel van de STIBO, die uiteindelijk het eerste aanspreekpunt zijn voor de ouders, is ook niet netjes. Dat is hun taak en vooral hun expertise niet. De frustratie van de ouders wordt uiteindelijk op hen uitgewerkt terwijl zij daar helemaal niet om gevraagd hebben.

  Het is uiteindelijk wel te begrijpen dat er zo efficiënt mogelijk moet gewerkt worden maar dit hele systeem lijkt ver van efficiënt. Het is een grote administratieve bedoening.
  En wat met kinderen die veel ziek zijn? En ouders die het financieel moeilijk hebben? Dit hele systeem lijkt hen nog verder in de moeilijkheden te brengen dan ze al zijn.
  En hoe bepaal je hoe lang je kind in de opvang is gebleven? Door de ouders het nog steeds manueel te laten invullen? Waar is daar de controle?

  De school en de naschoolse opvang zijn al jaren zo goed georganiseerd met een groot wederzijds respect en vertrouwen. Met de voorgestelde tussenkomst van bovenaf/politiek gaat de kwaliteit alleen maar achteruit.

  met vriendelijke groeten van bezorgde ouders.

 25. beste,

  inderdaad (terechte) ergernis alom lijkt mij ! ook hier !
  en niet alleen bij twee werkende ouders is dit niet haalbaar,
  ook voor de , steeds meer, alleenstaande ouders is dit helemaal niet haalbaar !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *