Een huisdier is een dier in huis.

MAMAMAMAMAMA, NU HEB IK EINDELIJK EEN HUISDIERMUISJE ZOALS NAOMI!

Ik had de voordeur nog niet dichtgedaan na een lange werkdag, en ze riep het mij toe van aan de tafel waar ze met haar vader zat te eten. Bestek werd neergegooid en ik werd meegetroond naar het terras, waar een doos stond met een piepklein muisje erin. En wat toiletpapier als dekentje.

14797409_10154701289998223_1545150890_n

Het kleine muisje had opeens midden op de livingvloer gelegen, en er waren voor zover we konden inschatten twee opties: ofwel hadden we ergens een nest zitten en was het arm beestje daaruit verdwaald.
Ofwel had de inhuizige kater voor het eerst in zijn 12-jarige bestaan zowaar een muis gepakt en die binnengebracht.

Beide verklaringen leken weinig plausibel, eigenlijk: de kater is vreselijk lui en zijn jachtdrang beperkt zich tot hysterisch miauwen naar vogels. Voor de andere optie: we hadden nog nooit ergens signalen gezien van muizen in huis. Hoewel ik dus eerlijk durf toe te geven dat ik de volgende dag mijn bureau heb opgeruimd just-in-case.

Ik trok een vragende wenkbrauw naar mijn echtgenoot en hij haalde zijn schouders op.
De muis bewoog. Een klein beetje. De muis was echt zielig en bijna dood. Dus werd de dochter alvast voorbereid: dat het muisje waarschijnlijk zou sterven, maar dat ze het mocht houden als het bleef leven. Maar dat het dus waarschijnlijk zou sterven. Echt.
We maakten een doosje met stoffeerwatte als nestje. We gaven het muisje wat melk met een pipet. En de dochter bleef kijken kijken kijken. Met moeite kreeg ik haar uiteindelijk in bed, met de belofte dat ik voor het muisje zou zorgen terwijl ze sliep.

Wat ik deed. Allez, neen, ik heb niet actief voor de muis gezorgd want ik zou niet weten hoe dat moet. Maar ik heb dus ook niet actief het beest om zeep geholpen. En ik heb af en toe eens gekeken. Drie uur later bijvoorbeeld, toen ik me genoodzaakt zag om droevig nieuws naar de man te sms’en.

14826243_10154701330203223_642923360_n

De volgende dag voor school was er een begrafenis. Het was schoon, met een rouwkrans van wilde hop uit den hof.

Edoch. We hebben nog steeds geen nest gevonden, nu twee weken later, dus dat betekent dat het luie monster dat hier op de zetel ligt te ronken in het diepst van zijn gedachten toch een jachtluipaard is. Wel voor mini-muisjes in plaats van antilopes, maar toch. Jachtluipaard.

7 thoughts on “Een huisdier is een dier in huis.

 1. Ik zit stijf van de schrik omdat er een muis is ZO DICHT bij ons. En een muis komt nooit alleen, toch? Ik heb een probleem, ik weet het. Muizen- en rattentherapie, ik overweeg het.

 2. is een muis nooit solitair? Of kan er geen verdwaalde muis in je huis belanden?

  We hadden in september ook een muis die op 3 avonden opeens door onze living crosste (ik veronderstel telkens dezelfde, maar ‘k ben dat niet zeker). Wij hebben geen kat en de muis die passeerde was echt wel alive & kicking. We hebben wat gif gelegd en we hebben Jerry (zo heb ik hem in mijn hoofd gedoopt) nooit meer zien passeren.

 3. Ik wil u nu niet teleurstellen, maar ik weet uit ervaring dat degene die ze binnen brengt niet noodzakelijk degene is die ze ook effectief gevangen heeft πŸ™‚

 4. Wij leven al 40 jaar min of meer samen met muizen. Enkele weken per jaar. Als de oogst wordt binnen gehaald gaan die beesten op de loop (hoe zou je zelf zijn als er zo’n vreselijke machine aankomt?). Dan hebben ze helemaal geen grote open terrasdeur nodig om naar binnen te glippen. Meestal duurt het maar een paar weken, af en toe blijft er eentje wat langer. Die loopt vroeg of laat tegen de lamp (of voor de lens: [youtube=https://youtu.be/A5JcIQHnQEs]

 5. hmm grote oren, lange staart, grijze buik. Dit is geen veldmuis, spitsmuis, woelmuis of bosmuis maar gewoon een huismuis.
  Maar toch wel schattig, niet?

  In de tuinwinkels vind je ook vallen waarmee je ze levend kan vangen. Pindakaas of speculaaspasta kunnen ze gewoon NIET weerstaan. Zo kun je misschien een gezond exemplaar vangen en buiten terug uitzetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *