Zo gaat dat dan.

5 november 2018. Zij is vandaag 9 jaar, 2 maand en 29 dagen.

De moeder had geen brood in huis gehaald vanmorgen en dus mocht ze tussen de middag thuis komen eten. Gestolen lunchkes in drukke werkweken, dat is altijd een traktatie.
Het gesprek komt om de gebaarde man. Hij-met-de-mijter. Jan Decleir, maar dan in ‘t echt.

A. zegt dat het eigenlijk de mama’s en de papa’s zijn die dat doen.

Ik overweeg een mop over California Dreaming, maar mijn alarmbel gaat iets te fel af als ik de blik in haar ogen zie.
De moeder besluit haar al jaren onfeilbare strategie in te zetten. Ik heb haar namelijk nooit gezegd dat hij bestond. Ik heb ook nooit gezegd van niet. Bij elke vraag, al jaren, speel ik consequent de bal terug.

Hoe komt hij eigenlijk binnen als onze schouw niet open is?
Wat denk je zelf?
Waarom is die Sint in de JBC zo anders en praat die Gents?
Wat denk je zelf?

Al jaren spint ze eigenhandig een web van verhalen voor zichzelf. Ze heeft haar eigen kinderfeest en goedheilig man bij elkaar gefantaseerd, beter dan ik het ooit voor haar had kunnen doen.

A. zegt het het eigenlijk de mama’s en de papa’s zijn die dat doen

En wat denk jij zelf, liefje?

En dan zie ik tranen in haar ogen. Haar lip trilt en ze zit al bij haar vader op schoot. Ze verstopt haar gezicht en weent vertwijfeld: ik weeeet het niet. Ik weet het niet, want ik weet niet wie ik moet geloven: mijn beste vriendin of mijn mama en papa.

Het moment was daar. Ik vertelde over hoe alle ouders en grootouders allemaal samen het feest organiseren, speciaal voor de kindjes. Hoe we dat doen voor hen en zo een mooi verhaal maken voor hen. Maar hoe het inderdaad de volwassenen zijn die dat doen.

Ze stelt vragen. We antwoorden. Ze lijkt opgelucht.

Dus dat boek? Met die stoute kinderen? Dat is ook niet echt? Jeez.

Als ik tien minuten later zelf naar mijn les fiets, terwijl haar vader haar naar school brengt, moet ik mijn tranen verbijten.

Ik kan het bijna niet geloven, dat hij niet meer bestaat.

7 thoughts on “Zo gaat dat dan.

 1. “Hoe we dat doen voor hen en zo een mooi verhaal maken voor hen. “: doen we het ook niet een beetje voor onszelf? En dan hopen dat dat verhaal nog een jaartje langer meegaat, zodat we het loslaten nog wat kunnen uitstellen?

 2. Die tijd staat me ook nog te wachten hier. Hoe leg je dat op een leuke manier uit, zodat een droom/fantasie niet plots kapot springt, maar toch nog waarheid bevat zodat ze kan blijven fantaseren over de ‘Goedheilig man’? Ach ja, ik heb nog tijd want ze is zes, maar toch vrees ik dat ze het rap gaat ontdekken, dat niet meer zo kleine nieuwsgierige meisje van me.

 3. Sinterklaas bestaat, zolang ouders in hun kinderen geloven <3

  Geniet van de komende Sintfeesten, heel anders, maar hopelijk met nog veel Sintmagie.

 4. Ik was vooral heel erg “teleurgesteld” in mijn ouders.

  Zo van: “Had dat toch gewoon gezegd in plaats van me zo voor de gek te houden” πŸ™‚

 5. Hij was gisteren 9 jaar 8 mnd 11 dagen en wij hadden hetzelfde gesprek. Al een paar keer de afgelopen weken gooide hij ” ze zeggen op school dat …”, maar steeds met kleine broer in de buurt. Gisteren een momentje met ons 2… dus nu gooi ik het op tafel. Wou jij graag iets vragen over de Sint ? Ook met traantjes. Maar ook trots dat hij nu mee in complot zit. Vanmorgen dat de vraag en de kerstman en de paashaas mama ? ….
  ik snap je gevoel volledig !
  En ben blij dat onze 6 jarige hem nog even in leven houdt πŸ™‚

 6. Ik ontdek hier in Vietnam dat onze kinderen de waarheid verdacht vroeg ontdekken. In J’s klas geloven veel 11-jarigen nog in de kerstman… Ik vraag me echt af hoe dat komt.

 7. Mooi geschreven! Hier wordt het kantje boord dit jaar voor onze 8-jarige, denk ik. We zullen zien. Ik verwacht me alleszins aan vragen… Grote zus van 10 rept intussen met geen woord πŸ™‚ Net als veel ouders vind ik het ook echt jammer om die mythe te moeten doorprikken. Weer een stukje kindertijd weg. Hoewel tegelijk ook best stoer : bij de “groten” behoren die “het” weten. Zo pep ik mezelf op althans πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *