Day: January 9, 2006

Van een ander

Analfabetisme.

Ik wilde daarnet een commentaar zetten bij deze post van Bruno. Over lezen ging dat. Maar om mijn commentaar correct te kunnen formuleren, moest ik cijfertjes vinden over analfabetisme in Vlaanderen.
Even google raadplegen leverde dit artikeltje.

Ik wist dat de cijfers ongeveer zo hoog waren, maar om het zwart op wit te zien staan, dat is toch altijd even schrikken.
Voeg daarbij dat ongeveer 50% van de cursisten bij Basiseducatie jonger is dan 35 jaar. En 15% zelfs jonger dan 26 (dus: slechts een paar jaar van school af). Dan moeten we toch concluderen dat er serieuze mazen in ons onderwijsnet zitten?

projecten

Stories of Zyban (2)

Zyban-neveneffecten: wakker om half twee, om drie uur, om vijf uur en om kwart voor zeven. Gedroomd over een achtervolging in de boekentoren. Met messen en schietgeweren en angstaanjagende bendes en al.

Status: 12 uur zonder sigaret.

Ik ben nog niet gestopt, neen. Mijn stopdag ligt op nu zaterdag. Maar ik heb ze niet meegenomen, de kankerstokken. Vanmorgen braaf mijn pilleken geslikt en dan naar het werk gereden zonder pakje Marlboro op zak.
Twee van mijn collega’s doen ook analoge pogingen, dus we zijn het jaar begonnen met nieuwjaarszoenen en een therapeutisch gesprek over nicotine en hoe slecht dat wel niet is.

Ondertussen is het twaalf uur en ik heb nog niet gerookt sinds gisterenavond. Wel heel veel goesting, moet ik zeggen. Ik denk dat ik nog maar eens een soepke eet. Om me bezig te houden. Eten leidt af.
Een massa eten meenemen is trouwens deel van het grote plan. Hier op school is de enige snack die je kunt kopen “brol uit den automaat”. En als ik iedere keer als ik zin heb in een sigaret een snickers opvreet, dan kunnen ze me tegen het eind van het schooljaar naar mijn bureau rollen.
Ik heb dus meegenomen naar het werk vandaag:
– 2 appels
– 3 yoghurtjes
– 1 peer
– 1 wortel
– 1 dubbele boterham
– een halve liter zelfgemaakte pompoensoep.

Als ik de werkdag doorkom zonder roken, dan moet het een makkie zijn om tegen het eind van de week die brol helemaal te laten.
Denk ik.
Ofzo.
Misschien.