Day: June 21, 2006

internet Neen!

RSS

RSS is da bomb, vind ik persoonlijk. In plaats van zelf te moeten kijken of een blog/nieuwssite nieuwe items heeft, die nieuwe items in mijn eigen lezer krijgen. Hiep hiep hoera voor RSS.

Sommige mensen echter, waaronder een aantal webloggers die ik zelf als websavvy zou bestempelen, hebben het blijkbaar echt niet door hoe het werkt. Daarom: een lijstje van de meest ergelijke dingen betreffende RSS-feeds.

1. Mensen die slechts een gedeelte van hun post in RSS stoppen, of (the horror) enkel de titel.

Waarschijnlijk is het de bedoeling meer kliks op uw weblog te genereren, maar ik zeg u voor eens en altijd: u jaagt er mij mee weg. Het is een vaststaand feit dat ik uw zever niet lees als ik er zelf naartoe moet gaan. — Enkel Dooce.com is een uitzondering op deze regel (en op de volgende ook, trouwens), maar Dooce is way out of eender wie’s league.–
Bovendien vraag ik me af: wat hebt u eraan dat ik *op* uw weblog kom lezen? Betaalt telenet u 5 euro per klik? Sterft er een kindje minder bij iedere bezoeker die effectief naar uw webadres surft? Of denkt u misschien dat ik op uw google ads ga klikken? Neen, neen, driewerf neen!
De enige reden waarom u slechts een gedeelte van uw posts meegeeft, is omdat u een *hithoer* bent. U houdt ervan tien keer per dag naar uw statistiekjes te zitten loeren en uzelf te verkneukelen in uw fantastische bezoekersaantallen. En u denkt dat uw stats en uw ego een deuk zullen krijgen als u volledige posts doorgeeft.
Ik zeg u nu: enkel titels meegeven is voor janetten en gazetten. Be a man. (Of een woman.)

2. Mensen die reclame meesturen via hun RSS-feed.

Wat denkt u? Dat ik op een advertentie ga klikken die in mijn RSS-lezer verschijnt, terwijl ik elders op het web*nooit* op advertenties klik? Krijgen we nog niet genoeg spam en sms-jes en reclame-popups? En trouwens: wij kennen elkaar nu virtueel en is het dan niet een beetje onbeleefd om ongevraagd reclame door mijn strot te rammen?
Neen, meneer: feeds met advertenties gaan resoluut in de prullenbak.

3. Mensen die een artikel bij iedere commentaar opnieuw doorsturen.

Normaal gezien biedt een site minimum twee feeds aan: een feed van de posts en eentje van de commentaren. Als ik telkens op de hoogte wil gebracht worden van een nieuwe commentaar, dan zal ik mij op de feed van de commentaren abonneren. Maar alstublieft, stop met dezelfde post 5, 10, soms 50 keer door te sturen. Ik ben heel blij voor u dat u veel reacties krijgt en dat u zo populair bent, maar kunt u dat misschien niet constant uitschreeuwen?
Opnieuw: ik vraag niet om die informatie.

Zo. Dat lucht op. Waar zullen we het morgen eens over hebben?