Neen! werk

Smartschool.

Ik heb lang getwijfeld of ik dit zou schrijven, gezien het delicate karakter van het onderwerp en het feit dat het onderwijs een zeer kleine wereld is en van die dingen. Maar toch. Ik doe het toch. Want wat ik ga schrijven zit mij nogal dwars, al sinds ik maanden geleden die presentatie kreeg.

Het zit zo: we hebben een demo van Smartschool gezien, een tijd geleden. Knap spul. Ik was zeer onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid en de mate waarin deze applicatie tegemoet komt aan de noden van een doorsnee middelbare school.
Ik zou zelf voor een andere optie kiezen, dat wel: ik zou onze ELO op een eigen server willen hebben, met een eigen domeinnaam en van die dingen. Smartschool is en blijft namelijk een commercieel product en ik zou voor het beheer van mijn gegevens en applicatie niet van een commerciële firma afhankelijk willen zijn. Ze zullen maar eens failliet gaan of opeens hun prijzen verdubbelen, denk ik dan.
Maar ik ben cynisch natuurlijk en wij hebben toevallig de kennis in huis om zelf servers op te zetten en al die technische brol te onderhouden, dus wij hebben makkelijk spreken. Ik kan er dan ook volledig inkomen dat een middelbare school voor dit product kiest: je kiest immers niet alleen voor de ELO, maar ook voor de service, de ondersteuning en het gemak. En daarin is Smartschool indrukwekkend goed, naar het schijnt.

Edoch. De lastige mens in mij kwam boven toen ik na wat rondklikken op hun website las “Smartschool, eenvoudig werken met Open Source” . Open source, dat is namelijk een stokpaardje van humble old me, zeker in een onderwijscontext. Ik hou van de filosofie erachter, ben zot van dat samen-ontwikkelen en kennis-delen.
“Eigenlijk is open source een beetje het socialisme van het internet”, mompel ik wel eens in een metaforisch gevoelige stemming.
En opensource is niet alleen wijs, de term heeft een nogal positieve bijklank op het wereldwijde web. Het is zowaar een buzzwoordje.
En laat dat nu net hetgene wezen waar Smartschool op inspeelt: het coole imago van “open source” en het feit dat het lekker klinkt. Want Smartschool is *geen* Open Source. Smartschool is *geen* “computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is”. No Sir! Smartschool is een commercieel product, met zorgvuldig afgeschermde broncode.
Toen ik aan de verkoper van dienst geheel onschuldig vroeg of “Smartschool ook een Open Source versie heeft en waar ik die kan downloaden”, keek hij me verbaasd aan. Toen ik hem wees op de slogan op hun site, antwoordde hij prompt: “Ah, maar dat is marketing é”.

Marketing.
*schudt hoofd meewarig*

Oh my.