Day: December 26, 2007

projecten

Project.

Met het eindejaar en de goede voornemens en de sfeer van solidariteit, lijkt dit een geschikt moment om eens te vertellen over ons nieuwe projectje.
Allez, projectje. Zeg maar Een ProjectTM. Het is ondertussen al een hele tijd dat we lopen te broeden op een idee, en de laatste maanden krijgt het steeds meer vorm. Mede dankzij het blij weerzien met een kindred spirit, die in het jeugdwelzijnswerk hier in Gent werkt.

Terzake.
Uiteinde één van het spectrum. Eigenlijk hebben veel mensen computers staan die ze niet meer gebruiken. Omdat ze te traag zijn voor de applicaties die ze willen draaien, omdat ze een beetje verouderd zijn, omdat ze de foute kleur hebben. Die computers staan dan ergens stof te verzamelen en eigenlijk is dat zonde, want ze werken vaak nog uitstekend.
Fastforward, het andere uiteinde van het spectrum. Er zijn veel gezinnen die geen computer hebben. Er zijn veel gezinnen die er geen kunnen betalen. Tussen 20 en 25% van de gezinnen met twee volwassen en kinderen heeft geen computer. Bij de éénoudergezinnen loopt dat percentage op tot bijna de helft.
Eigenlijk is dat jammer. Want er zijn een heleboel kinderen die op deze manier hogere drempels te nemen hebben, terwijl het vaak dezelfde kinderen zijn bij wie de zaken al minder evident verlopen. Concreet voorbeeld? De leerkracht geeft een opdracht waarvoor de leerlingen moeten zoeken op internet en die gegevens in een verslagje moeten verwerken. Als je thuis een pc en internet hebt, dan kan je je taak op eender welk moment maken, en er zo lang aan werken als je zelf wilt. Is dat niet het geval, dan moet je op school werken, in de openbare bibliotheek, het internetcafé, het jeugdcentrum. Drempels: de verplaatsing, de ontbrekende rust, de tijdslimiet, om er maar enkele te noemen.

Een tijd geleden was er een kameraad van een kameraad die vroeg of een oude pc iets kon betekenen voor het jeugdwelzijnswerk hier in de buurt. Natuurlijk dadde, antwoordde ik en hij bracht een paar dagen later een computer, scherm, alle toebehoren, printer, software etc… Er wordt gretig en dankbaar gebruik van gemaakt sindsdien.

Daardoor, en daar een aantal andere vragen, groeide het idee om daar iets structureler mee te doen, en naar indviduele kinderen toe. We zitten in een allereerste fase, en we denken momenteel over de opties, mogelijkheden en wat we kunnen doen. Het lijkt ons immers geen goed idee om gewoon pcs uit te delen, we willen er graag een engagement tegenover stellen. En we zoeken nog uit hoe het praktisch allemaal kan en wat we willen doen. Maar concreet gaat het om niet gebruikte computers bij kinderen en jongeren krijgen die ze nodig hebben, helemaal gratis.

Waarom ik dat allemaal vertel? We zijn op zoek naar een paar mensen die over dit project mee willen nadenken, brainstormen en eventueel in een latere fase de zaken mee willen ondersteunen. Dat kunnen veel verschillende dingen zijn:
– je wilt je als vrijwilliger inzetten voor een dergelijk project?
– je hebt ideeën over hoe we een dergelijk project kunnen “verkopen”, structureren, vorm geven?
– je hebt contacten bij bedrijven die interesse hebben in het ondersteunen van dit project?
– je denkt op een andere manier iets te kunnen betekenen?

Contacteer mij dan op ilse(aapken)gentblogt.be, of hier in de commentaren. Er zal normaal een eerste brainstorm zijn ergens in februari en daar word je dan op uitgenodigd.

Meer info is via dezelfde weg te verkrijgen.

Het project zelf zal eerst en vooral in Gent lopen, maar als je niet in de buurt woont maar toch interesse hebt, ben je zeker ook welkom. Wie weet kan iemand anders iets soortgelijk doen ergens anders.

eten

Kiekske.

Speciaal voor de schoonbroer en -zus: het recept waarvan sprake op kerstavond. Het orgineel komt van de onovertroffen Clothilde, maar werd lichtjes aangepast aan mijn eigen stijl.

De avond voordien.
Kippenbillen, of volledige kipjes, in stukken hakken. De ingrediënten gebruikt zijn de hoeveelheden voor acht billen (bovendij + drumstick), of een volledige kip.
Kipstukken in een grote kom doen. Een soeptas in stukken gesneden groene olijven, een 300gr in stukken gesneden gedroogde pruimen (ik knip die gewoon in stukjes met een schaar) en een paar laurierblaadjes erbij gooien en goed mengelen.
In een ander kom volgende ingrediënten mengen: 4 grote tenen knoflook (geperst),een halve koffietas olijfolie, een halve koffietas azijn (balsamico, sherry, wijn, frambozen,…) en 3 soeplepels gedroogde oregano. Mengelen. Zeezout of fleur de sel en versgemalen zwarte peper erover, en dan de hele boel bij de kip gieten en alles mengen. De kip moet helemaal aan alle kanten vol marinade hangen. Dat gaat best met uw handen. Gooi er nog een takje thijm bij en eventueel wat rozemarijn. Plastiek folie over de kom en een nacht in de frigo.

De dag zelf
Een uur voor het bereiden: de kom uit de frigo halen.
De oven op 180 graden voorverwarmen.
De kip in een braadslee leggen: alle kippenstukken naast elkaar, geen twee lagen. Alle vloeistof (marinade) en de vaste brol (olijven, pruimen) erover kieperen. Daarna overgieten met een koffietas witte wijn en besprenkelen met een beetje bruine suiker. In de oven zetten, zo’n anderhalf uur, waarbij je om de 20 minuten de kip omkeert en opnieuw besprenkelt met marinade. Je kan ook een paar keer nog bruin suiker toevoegen. De kip is klaar als je erin prikt en je heldere vloeistof krijgt.

Afwerking: fijngesnipperde koriander + geroosterde amandels.

Lekker met een salade, puree,…