Day: March 29, 2008

eten Neen!

[Wijvenweek]Kinderen (bis).

Trouwens. Over die kinderen. Beroepshalve lees ik daar veel over en ben ik daar heel veel mee bezig. Vooral dan met de leeftijdsgroep 2-6 jaar en met ontwikkeling binnen die leeftijdsgroep.
Af en toe kom ik dan voorbij zaken die mij behoorlijk schokken en die mij echt kwaad maken.

Wist u bijvoorbeeld dat 20% van de kleuters niet ontbijt? 20%, dat is gelijk één kind op vijf. 57% van de kleuters eet niet elke dag een stuk fruit. En 72% van de kleuters eet niet elke dag groenten. Dat is drie kleuters op vier.
* pauzeert zodat u het een kunt laten inzinken *

Ik kan daar echt niet bij. Een kleuter is een kind in volle groei en die kinderen hebben vitaminen nodig, dat weten ouders toch veronderstel ik? Kind en Gezin vertelt dat soort dingen op consultatie, of niet? En u gaat me niet vertellen dat er één ouder is die zijn of haar kind bewust essentiële zaken onthoudt. Waarom dan? Kan iemand mij dat uitleggen?

Een kind tussen drie en zes jaar heeft gemiddeld zo’n 100 gram groenten per dag nodig. Een 66% van de kleuters komt daar gewoon niet aan. Ik vind dat schandalig, punt. En ik begrijp dat dat druk is, een gezin. En al wie zegt dat ik mij dat niet kan voorstellen, want ik heb geen kinderen en blahblah: bullshit. Zorgen dat je kind gezond voedsel binnenkrijgt is even belangrijk als zorgen dat het naar een leuke school gaat, zich beschermd voelt en met liefde omringd wordt. En ik weet dat vers koken soms veel tijd vraagt, maar als je het zelf niet meer kunt bolwerken: laat je kind dan op school eten ‘s middags. En maak dan in het weekend grote hoeveelheden verse soep die je in kleinere porties invriest en dan ‘s avonds met brood kunt eten. En een salade, misschien.

En alstublieft: een snickers, dat is geen tussendoortje voor een kind van drie. Een betterfood, eventueel, of een andere droge koek. Maar een tupperwarepotje met druifjes of mandarijnbillekes, een appel in stukjes gesneden, een peer, een banaan: zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Over eten bij kleuters en koken met hen is 1 2 3 aan tafel een zeer aan te raden site. Er is ook een boekje te bestellen/in pdf af te halen dat elke ouder zou moeten lezen: er staat uitstekend in beschreven wat een kind op welke leeftijd al kan in de keuken en hoe je je kleuter meer bewust kunt maken van voedsel.

En volgende keer zullen we het eens over slaaptekort hebben zie.

projecten

Neen.

Voor mensen in verbouwingen, een tip: haar laten loshangen + dinges met een verfbrander. Neen.