Day: June 9, 2008

Ja! projecten

Vijf (uitgebreider, deze keer)

Vijf

Vijf.
Vijf komieken.
Vijf dagen.
Vijf keer hetzelfde. Maar vijf keer helemaal anders.
Wim Helsen, Gunter Lamoot, Henk Rijckaert, Iwein Segers en Begijn Le Bleu nemen vijf dagen lang hun intrek in de kelder van De Centrale. Ze schrijven momenteel elk aan hun eigen nieuwe voorstellingen en proberen stukjes daarvan op u uit. Vijf avonden op rij. Met hun vijven.
Vooraf en na afloop is er een comedy-bar, met muziek en ruimte om na te praten. En onverwachte gasten, wie weet.

Data: Woensdag 23, donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juli telkens om 20 uur

Locatie: Kelderzaal De Centrale, Kraankindersstraat 2 , 9000 Gent

Tickets: 15 euro / 14 euro (= humorabonnement)

Reservatie: www.uitbureau.be

moeilijk

Wel geloven is gemakkelijker dan niet (i).

Er staat een (i) naast de titel omdat ik het voel dat aan mijn linkerpink, dit wordt een serie. Er is namelijk veel te vertellen over geloven en alternatieve mambo jambo en mediums en paranormaal begaafden. Wij hebben daar meningen over, ja. En het zijn helemaal andere meningen dan bijvoorbeeld ishku en freaq in de commentaren. Het risico lopend dat ik als een oud wijf klink: misschien heeft dat wel met leeftijd te maken.

Versta mij niet verkeerd: ik zou heel graag in die dingen geloven. Ik heb dat ook heel lang geprobeerd en gedaan. Het mystieke, horoscopen, the other side: het heeft mij van kleinsaf mateloos gefascineerd. Ik ken mijn sterrenbeeld, in Westerse en Chinese horoscoop, ik ken mijn ascedant, ik ken mijn numerologische codes, ik heb nostradamus gelezen. Ik ben naar beurzen geweest waar mensen over toekomst praten en dingen vertellen over uw verleden en karakter. Want geef toe: is er iets schoners dan ervan overtuigd zijn dat er meer is tussen hemel en aarde dan de mens? Laat ons wel wezen: als het de mens maar is, dan is het maar flauw, niet? Geloven in meer is het gemakkelijkste wat ge kunt doen: het haalt verantwoordelijkheid bij uzelf weg, het geeft u de comfortabele gevoelens een deel zijn van grotere gehelen. De mensen hebben dat graag, en ik ben daar niet anders in.

Maar. Eerlijk gezegd: een denkend mens kan niet anders dan concluderen het zever is, en dat is wat er ondertussen is overgebleven van al mijn geloof: het besef dat het zever was. Neem nu al die paranormaal begaafden, die u wel 100 euro uit de zak rammelen voor een voorspelling of een inzicht, maar die zomaar de sisyphus-prijs aan zich voorbij laten gaan? 10.000 euro rijker en eindelijk erkend door een groep gerespecteerde wetenschappers? Om maar te zwijgen over de promotie, het respect, en het succes dat daarop zou volgen. Ik vind dat op zijn minst raar dat ze daar niet aan willen meedoen, die paranormalen. Misschien voorzien ze dat ze door de mand gaan vallen?

Er is slechts één feit in dit hele verhaal: dat er nog nooit iets bewezen is van al dat helderziend gedoe. En kom niet af met de bewijzen uit het programma van Johan Terryn, mensen. Dat is ten eerste een montage van een paar minuten van wat misschien een sessie van uren was. Op televisie dan nog, ge weet wel, dat betrouwbare medium. Ten tweede gebeurde het Grote Zien in bijzijn van allemaal mensen die op de hoogte zijn en dat is een klassiek voorbeeld van cold reading. Maar dat had ik al gezegd.

In het kort: als iemand mij morgen bewijzen levert, dan zal ik mijn mening met veel plezier veranderen. Maar ik heb er redelijk vertrouwen in dat ik mijn mening niet zal hoeven te veranderen.