Day: July 5, 2008

Ja!

Gent is vele straten.

Als u in Gent woont kunt u de hele zomer lang van buurtfeest naar buurtfeest. van straatbarbecue naar picnic, van rommelmarkt naar vrij podium. Elke straat, elke hoek, elke buurt heeft zijn eigen feest. Bij sommige buurten wordt de organisatie gedragen door de buurtwerkers, soms door socio-culturele projecten, zoals bij ons in de BP, en soms zijn het gewoon een hoop buren die de handen in elkaar slaan en het gewoon doen. Zie: de familie Noels en hun bordure-feesten.
De ingrediënten zijn altijd en overal gelijk: lauw bier, een gemengd publiek, een BBQ en lokale groepjes en DJs. En het is altijd, altijd leuk.

Gisteren kwamen we in een cité van de Bijlokevest terecht voor een straatfeestje. Oorspronkelijk voor buren en hun vrienden, maar als het ergens leuk is, dan gaat dan snel rond in Gent. Onze vriendjes waarmee we uit eten waren gegaan hebben er ooit nog gewoond, dus was het evident dat we omstreeks middernacht op een bank voor een huisje zaten, met bier en cake en een fanfare. En een hond van één van de bewoners die bang was en in mij een rustige baken in het feestgedruis had gevonden. De hele avond mensen gekeken, gebabbeld en dan door de stille nacht langs de Coupure naar huis gewandeld. Zomeravonden zouden altijd zo moeten zijn.

Neen!

Prioriteiten.

Steekt uw hand omhoog wie denkt dat milieubeleid belangrijk is voor een land! Inderdaad, ik dacht het wel ja. Terwijl onze regering nog steeds noest verderwerkt aan een aantal onoverkomelijke beleidsmaatregelen in verband met staatshervorming (geen nood echter, de sfeer is naar het schijnt uitstekend) hinken we achterop in zaken die echt tellen. België doet het op gebied van klimaatmaatregelen slechter dan de Verenigde Staten. U weet wel, dat land waarover wij gaarne mogen morren dat ze Kyoto zo grandioos aan hun laars lappen.
Niet alleen doet België het slecht, door onze schuld wordt er ook een rem gezet op het klimaatbeleid van heel Europa.

Ik ben daar eerlijk gezegd zwaar door geschokt. Het is niet mijn gewoonte politieke statements te maken, maar het lijkt me zo ondertussen wel tijd dat de bevolking eens begint te eisen dat het land bestuurd wordt. En dat er weer eens aandacht wordt besteed aan sociale zaken, aan milieu, een energieprijzen, aan cultuurbeleid,… In plaats van aan taaltesten voor mensen die een woning willen kopen en 20%-regels voor Nederlandstalige muziek op de radio. Waanzin, daar lijkt het langzaam op. Absolute waanzin.