kinderspam

De dag is gewoon te kort, volgens mij.

dilemma’s dilemma’s. Ik heb een baby-vraagje, dus roept u maar in de commentaren.

Mira is een voorbeeldig kindje van ondertussen tien weken. Ze weegt 5,5 kg en is 60 cm. Geen klein boeleken, dus. Slapen doet ze ook heel goed, eigenlijk, voor haar leeftijd: ze gaat rond negen uur in haar bed, en is dan wakker rond zes-half zeven. Dan drinkt ze een fles, laat een boertje en ligt ongeveer drie kwartier later opnieuw in haar bedje. Ze rammelt en neut dan 5 minuutjes, maar slaapt daarna nog minstens twee uur.
Overdag doet ze kleine tukjes: als ze moe wordt, leg ik haar in haar bedje en dan slaapt ze een uurtje, soms twee. Meestal rond de middag, en dan nog eens rond half drie, drie uur.
En vanaf dan is het lastiger: meestal drinkt ze een flesje rond een uur of vijf, en dan de volgende rond acht uur. En daartussen blijft ze wakker, een hazenslaapje in park of wipper buiten beschouwing gelaten.
En daar schort het een beetje: dat is te lang, eigenlijk. Ze wordt meestal rond zes uur half zeven vreselijk lastig en wil dan enkel nog rondgedragen worden. Zelfs zitten op de schoot is niet meer goed dan (lees: als ge ze niet ronddraagt, wordt ze hysterisch. En ik bedoel echt: hysterisch.). Ze is doodmoe, maar vroeger laten drinken betekent dat ze maar de helft drinkt en dat is ook geen oplossing, natuurlijk.

Nu, ze moet natuurlijk nog haar vijf flesjes drinken per dag, anders krijgt ze niet genoeg voeding binnen. Grotere flessen en naar vier gaan is geen optie, wegens ze zal die toch niet uitkrijgen. En volgens mij is dat ook niet gezond, zo van die grote flessen voor zo’n klein kindje.

De opties die ik zie:
– overdag minder tijd tussenlaten. Ik geef haar nu eten als ze erom vraagt, en meestal is dat om de 3,5 uur. Vijf flessen om de 3,5 uur is echter een dag van 17 uur, dus dat is lang. Om de drie uur zou een oplossing zijn, maar dat betekent dan dat ik haar eten moet geven *voor* ze echt honger heeft, en dat is gelijk zo raar, niet?
– haar ‘s avonds laat wakker maken nog eens, voor een fles. Ze zou namelijk ook om de 4h ongeveer kunnen drinken, want na 3,5 uur heeft ze nog niet zoveel honger. Ik zou dan bijvoorbeeld een flesje kunnen geven rond zeven uur en haar om elf uur wakker maken en laten drinken. Maar is dat niet wat raar, zo’n kind uit haar slaap halen om te eten? Vooral aangezien ze dus al doorslaapt, helemaal uit zichzelf.
– mij niks aantrekken van het feit dat ze moet vijf flessen hebben volgens de boekskes en gewoon voeden als ze honger heeft. En wordt ze wakker ‘s nachts, dan is dat maar zo. Nu is het zo dat ik het idee heb dat ze daar wel deugd van heeft, van haar lange nacht: ‘s morgens is ze zo’n fijne vrolijke baby, ge hebt daar geen gedacht van. Om nog maar te zwijgen van hoeveel deugd ik heb van die lange nacht. Een vrolijke mama is ook niet onbelangrijk.
– haar na de fles van vijf uur, als ik zie dat ze moe wordt, nog een tukje laten doen in bed. Voorlopig doe ik dat niet, omdat ik schrik heb dat ze a) ofwel haar nacht gaat beginnen b) niet meer moe gaat zijn als ze echt moet gaan slapen.

Moeilijk hoor. Wat denkt u? Of zouden jullie nog iets anders doen?