Neen!

Neem mijn geld, Bol.com. Of neen, wacht.

Vanavond deed ik mijn kerstinkopen. Mijn aversie voor openbare plaatsen waar gluhwein wordt geschonken indachtig ,doe ik die namelijk zoveel mogelijk thuis, in trainingsbroek, met een tas koffie in de hand en een fleecedeken over mijn knieën. Ondertussen neurie ik jingle bells en murmel ik “I am such a genius, haha, ik moet niet naar de veldstraat”. Ik word daar vrolijk van. Geluk kan heel dichtbij zijn als u er een beetje oog voor hebt en niet te veeleisend bent, lieve lezer. (Voila, voor u, een wens voor op de nieuwjaarskaartjes, gratis bij deze post)

En al jaren, JA-REN, bestel ik online DVDs, CDs en boeken bij Bol.com. Ik heb dat hier net eens nagekeken en mijn eerste bestelling is van 2004, zowat de oertijd van het online winkelen.
Zowat om de zes maand gooien wij sinds toen een paar 100 euro’s naar die gasten hun hoofd en krijgen media in de plaats. Altijd bijzonder tevreden van geweest.

Het was ook allemaal zo heerlijk eenvoudig: bestellen, betalen en dan afwachten. Afhankelijk van de verschillende levertermijnen kreeg je in de weken die volgden één of meerdere pakjes binnen. Als iets kon geleverd worden, dan werd het verzonden. Makkelijk. En efficient. Want wij kopen soms obscure muziek die 8 weken onderweg is, en het zou zonde zijn als we dan ook zo lang moesten wachten op de nieuwe van Adèle, nietwaar.

Dus vanavond deed ik neuriend klik klik, ok, ok, bevestig en visakaartnummer, ok. En had ik er niet op gelet dat ze bij Bol.com blijkbaar Het Systeem hebben veranderd: standaard wordt alles nu in één pakje geleverd, dus als het laatste stuk beschikbaar is. Als u wilt dat alles in delen wordt verzonden van zodra het bij hen binnen is, dan moet u een supplement van 2 euro betalen, zo blijkt.

Which i didn’t notice, want ik klik altijd ok zonder te lezen wat er staat. Wat? Kijk zo niet. Gij doet dat zelf ook.

Als ik kerstliederen aan het hummen ben, ben ik sowieso niet zo geconcentreerd, dus het was maar toen bleek dat mijn cadeautjes pas verwacht werden rond zaterdag 22 december dat ik terugging om de voorwaarden te lezen. En vloekte, want 22 december is wel heel dicht bij maandag 24 december, nietwaar? Eén malheurke in de poowst en ik ben de loser die geen enkel pakske heeft op kerstavond bij mijn schoonfamilie.

Gelukkig. Gelukkig heeft Bol.com een 24/7 telefonische klantendienst die ik dan maar belde. Aja, want ik wil gerust die twee euro betalen, maar ik kan dat online niet meer wijzigen.
De vriendelijke Jacqueline echter, die liet mij weten dat de keuze niet meer kan gewijzigd worden. En dat ook zij die keuze niet kan wijzigen. DAT KAN NIEMAND. Er is geen herexamen op Bol.com, blijkbaar. Gekozen is gekozen, leer er mee leven.

De gedachte aan een stadscentrum vol mensen van den buiten die naar de lichtjes komen kijken en aan de etalages lekken indachtig, stelde ik voor dat ene artikel met de 10 dagen levertijd te annuleren. Probleem opgelost, zo dachten Jacqueline en ik, maar navraag leerde ons dat dat geen zak uitmaakt: eens de levertijd bepaald is, wordt dat niet meer veranderd.

Wel ok dan. Vreemd. De regels zijn de regels, blijkbaar. En eenmaal gekozen is er geen weg terug.

Ik besloot vervolgens dan maar de bestelling te annuleren, en in stukjes opnieuw in te voeren. Wat ik dan ook gedaan heb: een bestelling van de artikels die morgen al geleverd worden, en eentje die voor binnen 4 dagen is. Probleem opgelost. Behalve dat kleine akkefietje van de 198 euro van de oorspronkelijke bestelling die al van mijn visa is gegaan. Die krijg ik binnen 3 weken tot een maand terug, zo wist Jacqueline te melden.

Gezocht: online leverancier van boeken, dvds en en muziek waar ik vanaf nu mijn geld naartoe mag gooien. Roept u maar.