projecten

Kleuters bezighouden (bis).

Ha. Modern Family was grappig, danku. On with the project, now. Deel 2 van Deel 2.

3. Blijf niet de hele tijd thuis. Vakantie is meer dan samen het huishouden doen, dus plan van tevoren een paar uitstapjes. Eens bij iemand gaan spelen, of iemand uitnodigen: dat is altijd leuk. Een zwemnamiddag, misschien een keertje naar de film. Dat moet niet veel zijn, maar het is voor kleuters ook leuk als er eens iets gedaan wordt echt voor hen. U hoeft dat niet allemaal zelf te doen, als dat niet lukt, er zijn namelijk ook grootouders, tantes en nonkels, meters en peters. Dierbaren inschakelen, dat is het schoonste wat er is en leuk voor iedereen. In dat opzicht ook perfect: stuur de kleuter eens een paar dagen naar de grootouders op verlof als dat kan. De grootouders vinden het fantastisch, de kleuter vindt het fantastisch en gij kunt eens uitslapen. Het is voor iedereen vakantie, nietwaar.

4. Alles is een uitstap, als ge het goed inkleedt. Sluit een beetje aan bij punt 2.
Naar de Colruyt of de groentenwinkel gaan, dat is een uitstap, bijvoorbeeld. Kinders zijn daarbij meestal niet eens vervelend, op voorwaarde dat ze mogen helpen. Wat die van ons betreft: als ze de hele tijd in de kar moet zitten, dan duurt het 15 minuten voor ze kwaad wordt. Als ik haar opdrachten geef (“nu moet jij spaghetti zoeken in het rek”) dan is ze het braafste kindje van de wereld. Ik heb graag het braafste kindje van de wereld.

5. Wat betreft thuisactiviteiten (knutselen, tekenen, koken) een verwittiging: hoe jonger, hoe korter de activiteit. Kinderen van drie zijn zelden langer dan een half uur met hetzelfde bezig. Dat is zo en dat is helemaal niet erg. Het is wel zonde en vreselijk frustrerend, dat u al die knutselspullen heeft bovengehaald en ze na een half uur gewoon met de blokken gaan spelen. Wees dus niet te overweldigend en niet te enthousiast. Kies óf verf, óf stiften, óf plakglitters, maar niet alles tegelijk. Ze zijn het toch rap beu, en dan zit gij met meer opkuis.

6. Hou het in uw mouw. Ik heb een mapke vol activiteiten met kinderen, en in mijn hoofd heb ik een lijstje van dingen die we samen kunnen doen, in de vakantie. Als ik een onafwendbaar verveelmoment zie aankomen, dan stel ik iets voor om samen te doen. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat u alle nodige materiaal ruim op voorhand in huis hebt, en een paar dingen achter de hand houdt. Een voorbeeld? Voor de herfstvakantie hebben we alles in huis om de kerstkaarten te maken. Idem voor de kerstversiering in de boom. Ik hou ook de speelgoedcatalogus van de dreamland bij. Dat zijn drie knutselmomenten die op tafel kunnen getoverd worden op het moment dat het nodig is: kerstkaarten, boomversiering en een verlanglijstje (kiezen. uitknippen. kleven. glitters bijkleven en versieren. It’s toddler heaven, darlings.)

7. Buitenshuis: hou het in uw sjakosh. Wij nemen de dochter zowat overal mee, en ik kan mij soms zelfs wat storen aan mensen die zeggen “met kinderen op restaurant dat gaat niet”. Dat gaat namelijk wel, ge moet alleen voorbereid zijn. Of investeren in een iPad. Lang leve de iPad, sinds we die hebben kunnen we nu ook lunchen met een aperitief en een koffie achteraf. Voor de iPad was het alleen een hoofdgerecht, maar dat was ook goed te doen. De sleutel zit daar (en bij alle buitenshuisuitstappen) namelijk in de inhoud van de handtas. Ik som op: wasco’s, papier, een paar kleine beestjes, koeken, een gsm met spellekes op. Indien langer stilzitten voorzien: een puzzel, een kleurboek, iets met stickers.

8. De meest geniale tip die ik ooit kreeg voor kleuters met een lastig momentje tijdens koken of als u echt iets gedaan moet krijgen. Stel voor om de lavabo in de keuken te vullen met water, doe de kleren van de kleuter uit en zet de kleuter in de lavabo. Gegarandeerd minstens drie kwartier absolute rust. Het werkt, probeer het.

Uw aanvulling, als steeds: in de commentaren ermee!