Month: December 2015

zot van

Tante Hilde en haar Felicia: cadeautjestip!

Wat zegt u? Nog een kerstcadeautje nodig? Voor een kleuter? En die heeft toevallig een mama of papa die wel met een naaimachine kan werken? En al eens een koekje lust?

Hier is een gouden tip: De 10 koekjes van Felicia, geschreven door de geweldige Tante Hilde, de beste poppenmaakster van het internet.

9789461314239

Felicia, de pop uit het boek, gaat op bezoek bij haar vriend Floris en neemt zelfgebakken koekjes mee. Onderweg ontmoet ze allerlei dieren die elk op hun manier om een koekje vragen.

Wij hebben het hier al een hele tijd in huis, ondertussen, en namen het mee op vakantie in de herfstvakantie. En hoewel de dochter eigenlijk al niet meer de doelgroep is, bleek het haar vrolijke favoriet bij het ontbijt.

De koekjes van Felicia

Het boekje is opgebouwd als een aftelverhaal, op rijm. Denk: ritme en mooie zinnen, foto’s met verborgen geheimen en tips over wat op het volgende blad komt. Op dag twee kende het dochterkind de rijmpjes uit het hoofd.

Acht koekskes over

Naast het verhaal vind je ook het recept van de koekjes in het boek, en het allermooist van al: tips en patronen om maskers van alle dieren uit het boek te knutselen.

Een mooi boekje, om te geven aan een mooi kindje.

Info
De 10 koekjes van Felicia, door Hilde Cuppens – Uitgegeven bij Van Halewyck

Ja!

Als het goed is, dan zeggen we het ook. #telenet

Eerder deze week kreeg ik een comment van de verstandige jongens en meisjes van telenet om te melden dat ze mijn opmerkingen op de agenda hadden gezet. En nu, minder dan een week na mijn initiële rituele online BH-verbranding, blijkt het menu aangepast.

Jongens is nu veranderd in Avontuur, met als tagline “Op avontuur en schattenjacht, stoere heldenverhalen en coole animatiefilms”. Meisjes werd Helden en Heldinnen, en daar staat bij “Schattige prinsessen, wonderlijke sprookjes en betoverende romantische verhalen”.

In mijn sector heet dat: tweede zittijd met succes afgelegd.

Goed gedaan, telenet.

Neen!

Doe er iets aan, Telenet.

ja, ge moet naar jongensfilms gaan, mama. De films voor jongens zijn cooler.
Ik staarde ietwat verbijsterd naar het scherm, deed wat ze suggereerde maar was sinds dat moment voornamelijk bezig met wie ik een gemanicuurde wijsvinger in het oog kon planten. Dat bent u dus, Telenet. En wel hierom.

Het was een zondagmiddag, na het middageten. Regen en koud. Deze moeder moest stageverslagen schrijven, de man werkte. Dus ik deed wat elke ouder op zo’n moment doet en zei tegen de dochter: “Als ge wilt moogt ge een film kiezen en gezellig wat tv kijken”. Genius.

Enter Play More van Telenet. Want behalve de series die wij verslinden, zitten daar ook behoorlijk wat kinderfilms in het aanbod. Ik scrollde door het menu.
Kerstspecial.
Disneyfilms.
Jongensfilms.
Meisjesfilms.

Euh? Pardon?

Het meisjesfilmsmenu bleek een shitload aan prinsessen, elfen en roze te bevatten. Waarop mijn zesjarige dus zei dat ik naar de jongensrubriek moest, wegens cooler.

Nu is mijn kind niet vies van wat roze, glitter en make-up. Ik heb daar absoluut niks op tegen. Ik zou niet anders kunnen, want ik ben zelf nogal van de hoge hakken en mooie kleedjes. Ik ben een meisjemeisje, net als mijn kind.
Ze speelt graag met poppen, is zot van My Little Pony en verkleedt zich bij voorkeur als prinses Elsa.
Daarnaast houdt ze van boogschieten en op dingen klauteren. Ze knutselt graag robots en vecht met haar maat op de speelplaats, waarbij ze geen schrik heeft om haar (roze) kleren vuil te maken of zichzelf pijn te doen.
Ze groeit op in een gezin waarbij de vader haar boterhammen maakt en naar school brengt, en haar moeder het voetbal volgt op tv.
Om maar te zeggen: het is hier allemaal niet zo zwartwit. Of roze-stoergrijs. En dat is hoe we dat proberen te doen.

Ik druk haar regelmatig op het hart dat er maar één ding is dat enkel meisjes kunnen (een baby in de buik dragen) en maar één ding dat enkel jongens kunnen (rechtstaand plassen zonder hulpmiddelen). Dat er voor de rest geen verschil is. En hoewel ik merk dat ze die simpele boutades vlekkenloos napapegaait, voel ik dat ze het nog niet helemaal gelooft.

Er is ook zo veel dat mij en haar vader tegenspreekt. Soms onbedoeld en onnadenkend.
In terminologie zoals schoolpoortmama’s, bijvoorbeeld.
In het eeuwige “het onderwijs is zo’n mooie job voor een vrouw, zo veel thuis met de kindjes.”
Of deze week nog, toen ik naar een debat ging waaraan mijn lieve slimme vriendin deelnam. Zij stond aangekondigd als docente, haar mannelijke collega met dezelfde functie als hoogleraar. Op het Festival van de Gelijkheid, oh bittere ironie.

Het is altijd allemaal niet zo bedoeld, en dat zal voor uw meisjesrubriek bij de films ook wel gelden, Telenet. Maar toch. Een beetje nadenken over welke boodschap we jonge kinderen willen meegeven over gender, dat zou geen overbodige luxe zijn.

Dus het is simpel, Telenet. Ik ga niet bitchen of de moeilijke feminist uithangen. Geen sarcastische opmerkingen geven of moralistisch pleidooi voeren. Maar zet het eens op uw agenda, deze week, in een meeting hier of daar. Praat er keer over, daar intern. Ik ben zeker dat jullie de juiste conclusies zullen trekken.

Dat kan niet anders, zo’n bende slimme jongens en meisjes onder elkaar.

kinderspam

Ik zal Conchita missen.

R. zegt dat Sinterklaas niet bestaat. En dat ik kinderachtig ben dat ik nog in Sinterklaas geloof.

R. is haar vriendin. Even oud als de dochter, maar trekt veel op met de oudere meisjes uit de klas. Die oudere meisjes, van wie ik al hoorde waaien dat ze niet meer zouden geloven. Die vertellen dat natuurlijk tegen de kleintjes en dan zit ge opeens in de auto en haalt ge de mentale restanten van uw cursus ontwikkelingspychologie boven.

– Oh? Is dat zo? Wat denk jij zelf?
– Ik denk van wel. Dat hij wel bestaat.

Ik zie hoe ze nadenkt, achter in de auto. De man trekt een bezorgd gezicht, maar ik glimlach geruststellend en zeg: ze is zes, ze is daar nog niet klaar voor.

– Maar mama? M. zegt het ook hoor. Die zegt dat de mama en de papa alles kopen en klaarzetten.
– En wat denk jij? Zouden wij dat klaarzetten?
– Ik denk dat dat niet kan. Want Sint komt ook bij meme en pepe voor mij en dan ben jij daar niet om alles klaar te zetten. Toch?

Iedereen gerustgesteld. Maar mijn hart bloedt een beetje. Ik weet dat het dit jaar nog niet zal gebeuren. En volgend jaar waarschijnlijk ook nog niet.
Maar dat de magie van brieven schrijven, schoenen zetten en “er zijn dit jaar geen stoute kinderen” al bijna aan een laatste editie toe is: ik negeer dat precies liever nog een beetje. Net zoals zij liever negeert dat die Sint in de winkel helemaal niet lijkt op die op tv.