In het onderwijs is t alle dagen vakantie

7.30-8.15: mails doornemen, dringende vragen beantwoorden

8.15-11.30. Les 1: 4O studenten ipv. de verwachte 26. Een lokaal met 18 computers en een sessie over Word-opmaakprofielen van drie uur. Geen ramen. Geen daglicht. Geen ventilatie.
You do the math.

11.30-13.30. Les 2: 3 studenten ipv de verwachte 20. Uurtje intro gegeven en dan de kindjes naar huis gestuurd.

14.30-17.30 Les 3: idem les 1, maar dan met 24 studenten. Een wereld van verschil en een zeer aangename en geslaagde workshop.

file, koken, even televisie en nu sinds 21h: Lessen voorbeiden voor morgen. Mijn ogen zijn moe, mijn hoofd doet pijn maar ik ben er bijna nu.

Het onderwijs, dames en heren, is een stuksken cake, zeg dat ik het gezegd heb.
En tijdens je eerste week als lector is het al helemaal een makkie.

*valt in slaap*

12 thoughts on “In het onderwijs is t alle dagen vakantie

 1. ‘t Is erg. Al die congé. Om nog maar te zwijgen van al die vakantie. En dan heb ik het nog niet over de vrije tijd gehad.

 2. Zoals uit bovenstaande comment blijkt denkt “de mensheid” bij ‘t onderwijs vooral aan de congé.
  Aangezien ik zelf aan de leraarskant van de schoolbanken sta, is m’n kijk op enigszins gekleurd.
  Soms heb ik lak aan heel ‘t onderwijs, ‘t klotesysyteem, de idiote en zinloze papiermolen, het oeverloze gepalaver dat geen zoden aan de dijk zet, de schier eindeloze vergaderingen, overleg- en andere vakwerkgroepen…
  maar meestal geniet ik ervan om voor m’n gasten te staan. Met hen bezig te zijn, ze mogelijks ook vanalles bij te leren…
  Veel ambitie in het onderwijs heb ik niet. Ik zit op ‘n niveau waar ik me goed voel en dat wil ik graag zo houden. Denk trouwens dat veel mensen -niet alleen in’t onderwijs- hun ambitie hun eigenlijke capaciteiten overvleugelt. Ik zeg graag “mensen promoveren tot het niveau van hun eigen incompetentie” en zo ken ik er in m’n omgeving meer dan genoeg.
  maar ‘t onderwijs is mijn ding en daar ben ik gelukkig om.

 3. Ik denk dat Mich dat zei om te lachen hoor. Hij heeft me de laatste weken zien werken en werken en werken.

  Uiteindelijk, laat ons wel wezen, valt het allemaal wel mee, meestal. We hebben inderdaad veel vakantie. En je plant je werk min of meer zoals je zelf wilt (behalve dan de lesuren), want een heel grote vrijheid geeft. Maar dat neemt niet weg dat lesgeven zeer intens is en veel energie vraagt, je voldoende voorbereid moet zijn om je “kennisovermachtrol” waar te maken (zeker in mijn geval,bijvoorbeeld, bij studenten van 21. Die weten ondertussen wel waar ze mee bezig zijn…) en dat dat zeker in het begin zeer veel werk vraagt.
  Maar ik doe dat graag. Als je voor een klas staat, en die les loopt zoals je het voor ogen had, dan is dat één van de leukste dingen die er zijn.

  Voldoening, daar doen we het voor.

  En voor die bakken geld waar Lena naar verwees, natuurlijk. Om onze villa met zwembad te betalen die iedere leerkracht staan heeft.

 4. Lesgeven, het is en blijft een leuke job , je kan er heel veel voldoening uithalen .
  Maar het vraagt heel veel energie als je het met enthousiasme wil doen .Gelukkig zijn er dan de vakanties om de batterij te herladen hé

 5. Congé en een goei pré is alles.
  Neem mij nou. Heb 14 dagen geleden vastgesteld dat het werkjaar al 3/4 gepasseerd is en dat ik nog niet de helft van mijn miezerige 20 verlofdagen heb opgenomen. Als ik mijn agenda voor de komende maanden bekijk, is’t nog niet eens evident om die resterende 11 dagen te kunnen inplannen. En als ik dan toch 2 dagen verlengd weekend durf nemen, moet ik permanent mijn mobieltje bijhouden om superdringende vragen te beantwoorden en op de koop toe mag ik op vrijdag om 17u alsnog opdraven voor een briefing.
  Daarnaast moet ik elk werkuur honderden keren verantwoorden want een factuur betalen zonder te zeveren over werkuren, ho maar.
  Ik zeg u, leve het onderwijs, de pré en vooral de congé.

 6. ‘t is ook wel een superjob.
  Zeer gevarieerd, (meestal) toffe projecten, veel verantwoordelijkheid, veel zelfstandigheid zonder de downsides van zelfstandige te zijn, betrokkenheid bij enorm veel andere bedrijven en mensen, veel vrijheid om mijn eigen ding te doen, creatief, …
  alleen kruipt daar allemaal veel tijd en energie in.
  Enfin, een doordeweekse 9to6 job.

  Als er geïnteresseerden zijn, we zoeken nog een collega.

 7. Ziet ge, iedere job heeft voor- en nadelen. Als ge kiest voor iets zijn daar ook vaak nadelen aan verbonden. Zoals veel werken.

 8. Uhu, I recognize.

  Als “in het buitenland werkende Belg” ben ik dan ook een van-de-zon-genietende toerist die bakken tijd over heeft om zich in de lokale cultuur onder te dompelen, met mijn fotocamera op pad te gaan en continu op stap te gaan in het Argentijnse uitgaansleven. Om dan nog maar te zwijgen van het overdadig alcoholgebruik en het teveel aan vrije tijd waarmee ik geconfronteerd word…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *