I told you so…

Ik zeg het al jaren: aspartaam, dat is niet goed voor een mens. Hoe ik dat weet, lieve lezertjes? Wel, mijn lichaam heeft de onhebbelijke gewoonte om als een rat die een bakje E605 heeft leeggeslurpt te reageren als het in aanraking komt met chemische ongezonde voedingsstoffen. Toegegeven, ik ga er niet van dood, maar ik krijg er wel barstende hoofdpijn en migraine van.

Neem nu zoetzure saus van de chinees. Zeer lekker, maar er zit blijkbaar een chemisch bindmiddel in dat een onprettige uitwerking heeft op mijn lijf. En Contrex-water. Niks mis mee, denkt u, maar het magnesium-gehalte van dat water is kunstmatig verhoogd. Een halve fles en hopla: i. ligt de rest van de dag paraplu in bed met een koud doekje op heur hoofd en een pijnstiller achter de kiezen. Very very Eline Vere allemaal, maar laten we wel wezen: al die appelflauwtes en toevallen zijn ook niet meer van deze tijd, dus ik vermijd die brol liever. Kwestie van dat vrolijk door het leven huppelen van me een beetje vol te houden.

Het meest fanatiek vermijd ik echter aspartaam, want de heftige reactie die ik daar op krijg is op z’n minst gezegd verontrustend te noemen. Voor zij de het nog niet wisten: aspartaam is die kunstmatige zoetstof die men in light-drankjes en -producten gooit. Want iedereen wil er de laatste jaren graag uitzien alsof die anorexia-armpjes aangeboren zijn, is het niet? Light über alles! Lang leve de tirannie van de slanke lijn! Niet voor i. dus, want zelfs in minimale dosering kan aspartaam mijn hele dag naar de knoppen helpen: twee slokken cola-light en ik ben geveld. Een suikervrij snoepje of drie en ik mag me onder het donsdeken terugtrekken. Luid jammerend over hoeveel pijn het wel doet, dat arme hoofd van me.

Ik zeg het dus al jaren tegen de mensen: dat kan gewoon niet gezond zijn. Iedereen lacht daar dan een beetje mee, want iedereen drinkt en eet die light-rotzooi. En ik moet toegeven dat websites als Aspartaam.nl nu niet echt een wetenschappelijk verantwoorde indruk geven. Maar toch…ik moet er niet van hebben.

Vandaag echter las ik op MM een postje, en even doorklikken bracht me hierop.

Aspartaam toch kankerverwekkend?
Een Italiaans onderzoek met ratten laat zien dat aspartaam kankerverwekkend is. Volgens de International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de resultaten van dergelijk onderzoek sterk voorspellend voor kankerrisico bij mensen. De bevindingen van de onderzoekers van de Cancer Research Center of the European Foundation of Oncology and Environmental Sciences ‘B. Ramazzini’ zijn gemeld aan de belangrijkste gezondheidsautoriteiten in Italië, Europa en Amerika. De EU gaat de veiligheid van aspartaam opnieuw bestuderen. De finale bevindingen van het onderzoek werden gepresenteerd op het derde wetenschappelijke congres van het Collegium Ramazzini, dat van 18 tot 21 september 2005 gehouden werd in Bologna.

De PDF van het onderzoek vindt u hierzo (opent in nieuw venster).

Of het allemaal waar is, moet nog blijken. Maar als ik u was, zou ik een beetje kalm aandoen met de cola-light…

18 thoughts on “I told you so…

 1. Volgens mijn tante vreet aspartaam gaten in je hersenen als je er teveel inneemt. Dus drink ik gewone cola … met mate … want van al die cafeïne zou ik ook wel eens koppijn kunnen krijgen (da’s niet goed voor de lever hé).

 2. Mijn gynecoloog heeft me meteen gezegd toen bleek dat ik zwanger was: “geen light-dranken met kunstmatige zoetstoffen! We weten nog niet wat dat voor effect heeft op de ongeboren kindjes.” Dus dat voorspelt idd weinig goeds…
  ‘t Probleem is, dat voor veel mensen geldt: “Als MIJN dokter dat niet zegt, dan is dat niet waar” en vrolijk verder drinken (en eten).

 3. Aspartaam… nog nooit last van gehad, maar ik vind wel dat ze Light-producten moeten verbieden. Wat een onzin zeg. Als ge absoluut wilt lijnen, eet dan gewoon minder. Maar toch nie van die surrugaattroep zonder smaak en zonder karakter.

 4. Een jaar of twee geleden was ik helemaal hooked on Cola Light; niet omwille van het vermageringseffect want God weet dat ik dat dat wel het laatste is dat ik nodig heb, maar het smà à kt gewoon zo verdomd goed. Veel beter dan Cola zelf.

  Tot ik een vriendin hoorde getuigen dat Cola Light verschrikkelijk slecht is voor de gezondheid en er meerdere malen voor gezorgd heeft dat ze van haar stokje viel. Sindsdien hou ik het maar wijselijk bij water mee gazze en Aquarius Pompelmoes. Tot de volgende persoon komt getuigen over de kwaliteit ervan, that is.

 5. Er is wel meer in je voeding en in je omgeving wat kankerverwekkend is: die cola light laten staan zal u niet redden hoor. Het is ook niet gezegd dat als je dat drinkt dat je er kanker van krijgt. Er is een kans en er bestaat een vermoeden enzoverder. Zeker als je in een grootstad woont zal die cola light echt wel niet het verschil maken. Beetje zoals in een stad rondlopen als niet roker en denken dat je minder kans maakt op longkanker dan een roker. Yeah, right 😀

 6. Ondertussen is zowat alles al wel eens onderzocht en is ook zowat alles al goed- en afgekeurd.
  Ik zou zeggen : eet en drink waar je je goed bij voelt en laat staan waar je problemen mee hebt maar laat je niet lijden door “onderzoeken”.
  Alles is al bewezen en alles is al weerlegd.

 7. Om nog maar te zwijgen dat alles een lethale dosis heeft. Je gaat van alles dood, als je er maar genoeg van eet!

  i., je weet toch dat je van roken ook kanker krijgt?

  🙂

 8. dat is juist. Maar het staat dan ook duidelijk op mijn pakje marlboro-genot.
  wat niet kan gezegd worden van uw half literke cola-light.

  ;-p

 9. veel varieren is de boodschap, en dat geldt voor alles. dus niet altijd naar dezelfde slager hupsen voor uw dagelijkse portie kopvlees. kleine porties van verschillende soorten gif kan ons lichaam beter aan dat grote porties van steeds hetzelfde!

 10. @babsie: groot gelijk.

  @i.: ik drink bijna nooit cola light. Ben tegenwoordig verslaafd aan appel-kers en Looza Ace Red. Daar zal ook wel iets ongezond in zitten. Suiker bijvoorbeeld.

  En het is niet omdat het er in het groot opstaat dat het gezonder is, hé.

 11. ja suiker is ook niet van ‘t gezondste zeker witte suiker , daar zit heel wat sulfiet in en canderel is dan weer aspartaam , minder zoet eten en drinken is de boodschap maar da’s moeilijk…

 12. Aspartaam is vergif, heb het aan den lijve ondervonden.Natuurlijk valt het allemaal nog mee als je niet overdrijft maar er zit tegenwoordig in zowat alles aspartaam waar ‘light’ opstaat.Probeer tegenwoordig nog maar eens aan kauwgom met gewone suiker te geraken.

 13. Toch is dit een goed alternatief voor suiker. Light wordt altijd verbonden met dieten, maar worden ook heel dankbaar verbruikt door diabeten !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *