Stokjen

Mikaël stuurde me een stokje, nu al schandalig lang geleden. Ik werd al enkele keren gewezen op mijn verantwoordelijkheid in de commentaren, en nu is het eindelijk zover.

Hoeveel boeken heb je in je boekenkast staan ?

Ik had er zelf zo’n 400. Denk ik. En met het grote samenwoonproject zijn daar een stuk of 70 boekskes van lief bijgekomen, waar toch wel wat interessants tussen zit dat ik nog niet heb gelezen.

Welk boek lees je nu?

Awel. Ik heb gisteren “Zwerm” gekocht van Peter Verhelst. Ik heb de achterflap al gelezen en de citaatjes in het begin. Ik heb er ook al eens door gebladerd en al veel over gewreven. Het is een mooi boek, zoals alle Peter Verhelst-boeken. En het voelt leuk aan en het heeft een prachtige kaft. Ik heb er wel een beetje schrik van, want PV is nu niet echt beroemd om zijn doorzichtige stijl en vlotte leesbaarheid. En Zwerm is ongeveer een triljoen pagina’s dik.

Wat is het laatste boek dat je hebt gekocht?
Zie vorige vraag. En eentje van Tim Krabbé, voor tussen de zware kost door.

Wat zijn de laatste 5 boeken die je gelezen hebt?
Door mijn drukke bezigheden ben ik de laatste maanden nauwelijks aan lezen toegekomen, behalve dan didactiek-boeken, informatica-boeken en als ontspanning de humo en weblogs.
Zielig, inderdaad.
De laatste boeken die ik heb gelezen waren
“The Amazing Adventures of Kavalier and Clay” van Michael Chabon (Cadeautje van Bruno).
– “Alle dagen samen” van Erwin Mortier (cadeautje van Brecht).
“Maanpaleis” van Paul Auster.
– “Jongensjaren” van JM Coetzee.
Stukjes uit de “Ontembare Vrouw”

Welke boeken hebben een speciale betekenis voor je?

Ik ben aan ongeveer al mijn boeken gehecht, maar ik wil zeker mijn Bart Moeyaert-boeken niet kwijt. Die man kan zo’n mooie zinnen maken dat ik er soms van moet huilen en lachen tegelijk. Mensen die deze blog al een tijd lezen, weten al dat ik een fan ben.

Er zijn de boeken die me enorm hebben beïnvloed qua denken en doen. Alles van Oscar Wilde. Alles van Herman De Coninck (op wie ik stiekum verliefd was, lang geleden. Vooral op zijn woorden dan, want hij was een beetje te oud voor mij). De gedichten van PB Shelley, de sonnets van Shakespeare, “De Vermaledijde Vaders” van Monica Van Paemel…

Verder zijn er de boeken die me aan dierbaren van vroeger doen terugpeinzen (Bezonken Rood van Jeroen Brouwers, The Beach van Alex Garland). En de boeken die me doen denken aan plaatsen of de momenten waar ik ze gelezen heb als ik alleen de kaft nog maar zie (“Jachthond” van Delillo en “Een bed vol schuim” van Oscar van den Boogaard, bijvoorbeeld).

Welke boeken zou je willen gelezen hebben ?

Alle boeken van de hele wereld.
Ik zou ook wel eens wat meer essays willen lezen. En een beetje meer in het Engels, weer.

En ik gooi het stokjen naar:
Lena
Bruno
Michel

enjoy!

2 thoughts on “Stokjen

  1. Twee enorme aanraders:
    1. Norwegian wood van Haruki Murakami
    2. The curious incident of a dog in the night-time van Mark Haddon

  2. Ahaa, at last ! Mijn dank is uw deel 🙂
    Alleen het linkje naar mijn naam werkt niet, maar dat is dan weer bijzonder muggenziften.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *