Eurosong 6 – tweede halve finale.

De zesde week op rij dat wij hier ten huize gewapend met de belgischen driekleur en een geschminkt gezicht voor de lichtbak zitten om onze eurosong-kandidaten aan een zeer kritische blik te onderwerpen. Eurosong! De tweede halve finale!

(dat betekent ook dat het volgende week de laatste keer is en dat we dus de week daarna ook eens naar Opatuur kunnen. Olé!)

De eerste halve finalist gaat beginnen en dat is goed nieuws, want Bartjen Peeters begint op mijn zenuwen te werken. La Sakhra! Wonderland!
We krijgen de kont van Petra te zien, in al heur glorie en netkousen. Aangezien we vorige keer al een deel van haar tet gezien hadden, blijft er weinig van het mysterie over. Bart noemt Stijn Meuris de Limburgse Nic Cave. Eksjuuus me?
Het liedje is nog altijd wel goed. Maar het valt me op dat het heel erg lijkt op een ander waar het zinnetje inkomt van “hold me just a little bit longer”. Maar we kunnen er niet opkomen van wie het is. En dat kleed uitdoen en dan een korter kleed aanhebben, is dat ook niet afgekeken van een andere eurosong-act. En het doet mij ook denken aan “Excited” (I want to love you, feel you, wrap myself around you…).
Lief vindt dat ze het minst uitstraling heeft van iedereen op het podium. Haar dansers zijn beter en al.
Eindoordeel: we like it. Maar origineel is het niet.

De volgende is onze persoonlijke nummer 1 op de hate-list: Roxane. Typische geit uit de kempen. “Mottigen kop” zegt lief. “Arrogante showbizzhuppelkut” zeg ik. Lief zegt dat er twee opties zijn: ze poept met de juiste mensen of haar pa heeft veel geld. Want omwille van talent is ze er duidelijk niet bij.
Het is weer vals, vind ik. lief is milder en gebruikt de term “niet toonvast”.
De styling is beter dan de vorige keer. Maar toch: afvoeren die handel.

Ahum? Bart? Power to the Flower people? What the fuk?

De volgende is onze van ballade-madam: Sonny O’Brien zingt “I’ll be there for you”. Ze heeft logopedie gevolgd, denk ik. Lief zit met zijn armen boven zijn hoofd te zwaaien en zegt dat het “We are the world” is. Wat ons allebei opvalt is dat ze alles uitbeeldt voor de doven. Zo armbewegingen, maat. Lief ziet het al als soundtrack bij The Lion King 3.
Eindoordeel: goed voor Disney, slecht voor eurosong.

(en ja, we zijn streng vandaag)

Next up: de jonge hiphophiephoeragod Brahim met P.O.W.E.R.. Al onze meisjes in het meisjeshuis waren daar in den tijd wreed zot van.
Bart noemt hem een petomaan. Lief kijkt verbijsterd en vertelt me wat de betekenis van dat woord. Wij denken dat Bart een beetjen mis is. Oordeelt u zelf maar.
Ook Brahim heeft logopedie gevolgd. En het is degoutant. Lief lacht met zijn designer-gescheer.
BRA-IM, zo wordt dat uitgesproken volgens lief.
Het liedje is een beetje chaotisch, maar die franse meneer blijft straf rappen.
En ik mijmer alweer een eind weg: waarom sturen we Starflam eigenlijk eens niet naar het songfestival? Als we toch zoiets van rap en al willen?

De vijfde kandidaat van vanavond is Belle Perez. Ze zingt “El mundo bailando”.
Belle heeft, zoals wij dat noemen, “veel toupé”. Waarmee wij bedoelen: veel streken. En een arrogante uistraling.
Het liedje is nog steeds best goed. Maar wel wreed Spaans, eigenlijk.
En ze kijkt echt wreed arrogant. Wat lief wel goed vond op het einde.

De volgende is Vloanders eigen rondlopend Eddie Vedder-complex, aka Peter Evrard. Zijn liedjen heet “Coward” en hij maakt daar een stom woordgrapje over. Wat mij altijd aan hem irriteert is dat hij zo’n houding heeft van “ik doe nu toevallig mee aan eurosong, maar ik ben wel een rocker.”, gelijk vroeger “ik doe nu toevallig mee aan idool, maar ik ben wel een rocker é maat”. Zijn drang naar authetiek overkomen maakt hem in mijn ogen nogal fake.
Maar bon, dat is persoonlijk. en wij zijn objectief en al (uhuhuhu…). Het liedje is mooi. En hij zingt het veel beter dan vorige keer. Het is zowaar ontroerend.
Nu de sik nog een halve meter inkorten en van mij mag hij naar Athena.

De laatste van de halve finales is Barbara Dex en die zingt “Crazy”. Ze heeft heur haar een tint of dertig blonder gemaakt. “Coboys!” zeggen wij. Haar stemgeluid is niet aangenaam, vinden wij. Ze doet Melissa Etheridge.
Het liedje vind ik flauwer dan vorige keer. En ze brengt het een beetje mak. Sorri, Michel.

Kortom: stuur dit en we zitten weer bij de vijf laatsten.
Zeg dat ik het gezegd heb.

Het is voor ons een kiezen voor het minste kwaad vandaag. Bij eliminatie hebben wij gekozen voor Brahim, Peter Evrard en La Sakhra om door te gaan.

8 thoughts on “Eurosong 6 – tweede halve finale.

 1. Roxane? Ik heb ze ooit IRL eens mogen ontmoeten. Toen had ze haar natuurlijke kleur nog: Blond. Niet dat ik alle blonde dames over dezelfde kam wil scheren, maar in haar geval klopte de algemene zegswijze.
  En in mijn ogen zong ze ook nog eens vals.

 2. Je bedoelt waarschijnlijk “love me just a little bit more” van the dolly dots.

  Ten huize lilith hoorden wij dat er ook al in van de eerste keer dat we het hoorden, namelijk.

 3. Sonny O’Brian? Waarom in jeans? En waarom blijf ik haar vergelijken met Celine Dion?
  Nope! Een gemiste kans, mochten we haar sturen.

 4. Peter Evrard? OK, maar dan wel met enige background vocalisten. Ik vond het wat mager. Sterke song, maar moet wat meer ingekleurd worden.

 5. Barbara? Waarom die Paris Hilton look? En waarom diezelfde hese stem als Bonnie Raitt? En waarom dat “Take it away, Marty”? Te kitsch voor mij, ondanks het zangtalent van Barbara.

  Mijn keuze?
  1. Bra’im
  2. Peter Evrard
  3. La Petra

  En nu ga ik m’n mening geven bij Michel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *