Kalfsblanket.

Vanavond krijgen wij Los Gringos over de vloer, ter ere van de eurosong-finale. Ik had vrijdagavond gezegd dat ik wel iets zou koken en kreeg gisteren bij het winkelen voor ingrediënten opeens de drang om eens een klassieker uit mijn mouw te toveren. 800 gr mager kalfsvlees gekocht, een paar bakjes champignons en 400 gr kalfsgehakt. Blanket it is! Of kalfsfricassee, zo u wil.

Ik was ervan overtuigd dat klassieke gerechten eenvoudig zijn en meestal niet veel tijd in beslag nemen, maar ik werd voor de zoveelste keer met mijn neus op de feiten gedrukt, deze middag: de huismoeders van weleer hadden wel degelijk veel meer tijd om het avondmaal te bereiden. Anderhalf uur ben ik eraan bezig geweest, en qua complexiteit is het ook niet zo min, vind ik. Ook al omdat ik weer op spectaculaire wijze ben afgeweken van het basisrecept uit de KAV-kookboek.
Maar bon: de inspanning was het waard, want splendid kalfsblanket staat beneden klaar voor consumptie. Tijd voor een recept van huisvrouwken i. . En weet u wat: we doen meteen ook van benodigd keukenmateriaal…kwestie dat u in uw enthousiasme geen tig caserollen vuilmaakt.

U heeft een tweetal ruime kookpotten nodig, en een mengkom. Een klopper, een snijplankje en een schelmes.
Verder: het voorgenoemde vlees en gehakt, een paar kleine ajuinen, een paar bakjes champignons, een boullionblokje bouillonblokje (rund!), laurier, thym, twee eitjes, boter, bloem en citroen.
Doe het gehakt in de mengkom en voeg een eigeel toe. Kruid met peper en zout, meng alles goed en maak balletjes van het gehakt.
Doe warm water in de eerste kookpot (een liter, anderhalve, zoiets) en doe er laurier bij, thym, peper, zout en het boullionblokskebouillonblokske. Doe hierin het in stukjes gesneden kalfsvlees en breng aan de kook.
Smelt boter in kom 2 en bak de gehaktballetjes af. Haal de balletjes eruit en doe ze in de mengkom.
Maak de ajuinen schoon en snipper fijn. Maak de champignons schoon en hak in vier.

Het kalfsvlees is na een klein uurtje koken gaar. Dan gooi je er de gehaktballetjes even bij en laat je nog een paar minuten koken. Giet af door een vergiet en vang het vocht op in de tweede kom. Doe het vlees in de mengkom.
Doe boter in de pan die net is vrijgekomen en bak de ajuinen kort aan, nadat je hebt gekruid met peper en zout. Voeg de champignons toe en laat stoven tot ze gaar zijn.
Schep dit mengsel uit de kookpot en in de mengkom . Het vocht en de overgebleven boter mag gewoon in de kookpot blijven. Voeg nog wat boter toe en laat die lichtbruin kleuren. Schep een paar lepels bloem door dit mengsel en laat even “inbakken”.
Maak met deze roux (ja, zo heet dat, denk ik) je saus, door er beetje bij beetje het kookvocht van het vlees aan toe te voegen. Kruid nog wat bij indien nodig.
Voeg de inhoud van de mengkom (vlees, champignongs, ajuin) bij de saus en laat nog wat inkoken.

Vlak voor het opdienen: Meng een eigeel met wat citroensap en roer dit door de kalfsblanket.
Serveren met puree…

2 thoughts on “Kalfsblanket.

  1. Ik ben geen fan van een gewoon gekookt patatje, maar met kalfsblanket vind ik dat toch nog altijd hét beste! Gewoon de patat dan pletten in de saus … zalig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *