Aanspreking

Bij I Wish haalde men herinneringen op naar aanleiding van mijn aanspreking van SPh als “é, vriendschap” in de commentaren hierzo. Over onze vocabulair in vervlogen jaren zal ik het deze week nog eens hebben in een nieuwe aflevering van Kerygma goes nostalgie, maar ik bedacht door dat stukje ook dat ik mijn vrienden eigenlijk zelden met hun voornaam aanspreek. Tenzij dan in een variant met een stupid achtervoegsel eraan geplakt. Boy ofzo. Meestal heeft het echter niks met een naam te maken.
“Vriendschap” wordt frequent gebruikt. Maar ook “zoeteke”, “kiekske”, “schat”, “toet”, “toeter”, “snellen” en “fellen” behoren tot mijn dagelijks taalgebruik. Net als het liefkozende “éi dikken” trouwens.

En u? Hoe spreekt u uw vrienden eigenlijk aan?

15 thoughts on “Aanspreking

 1. Dingsken, onnozeloar, dwoazen, … Niet bijster positief allemaal maar in positieve zin gebruikt 😀
  En om iemands aandacht te trekken: Ey lelijkaard! Werkt altijd.

 2. hehe inderdaad, 5x iemands naam roepen en geen reactie, 1x “ey lelijken” roepen en je hebt onmiddellijk zijn aandacht 🙂

 3. Bij vrouwen is het iets als “seg juffrouw,…”
  Bij mannen hooguit “seg, …”

  Ja, en dan ben ik verwonderd dat ik geen vrienden heb …

 4. rambo, tsjorre, knedde, chop, … en ik pas mooi in het rijtje met ‘tomadde’, want ja … zo spreekt men mij in het echte leven ook aan.

 5. Tja, mij noemden ze altijd bij mijn achternaam, nu bij mijn voornaam.

  En ik merk dat het van vriend tot vriend verschilt hoe ik ze noem.

  Was fijn hier nog even te zijn zie, daar waar het allemaal begon :o)

 6. “Ei dinge” doet het redelijk goed bij mij, samen met pietekoo en het recentelijk herontdekte fantastische poperingse woord “Bing”. 🙂

 7. Voor heren: “Hey, kerel, …” en dan een lekker Gentsche “weetwel”

  Voor een dame: “Meisje, …”

  Hoewel de “zeg euh, …” ook wel eens kan gebezigd worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *