Heilbot met asperges en puree.

Woehoe, een heus food-blogging experiment, dames en heren. Op een paar van mijn favoriete foodblogs (ja, ik ben een zeer trouw adept) verschijnen er bij recepten altijd mooie foto’s van eten. Fingerlicking beautiful, vind ik dat. En zo krijgt u dus vandaag het allereerste kerygma-recept mรฉt plaatjes. Onderwerp is ons avondmaal van afgelopen zondag: heilbot in de oven met ratatouille van asperges en lentepuree.
En avant!

Verwarm de oven voor op 200 graden en maak onderwijl een verse pesto. In pesto horen basilicum, olijfolie, parmesan (of andere italiaanse kaas), look, zeezout en pijnboompitten. Dat alles moet gestampt en fijngemaakt worden (kan ook met mixer of keukenrobot, maar ik ben nogal koppig in dat ambachtelijk gedoe ivm. koken). Je hebt niet zoveel pesto nodig voor dit gerecht (een soeplepel of twee) en ik doe dat normaal gezien een beetje op gevoel, de verhoudingen. Voor zij die grotere hoeveelheden willen of een echt recept: klik hierzo.


Prepareer de visjes. Neem een ovenschaal en bekleed die royaal met aluminiumfolie: de overhangende kanten zullen straks samengevouwen worden rond de vis om die gaar te stomen.
giet een scheut olijfolie op de folie en leg daar de vis bovenop, met de velkant naar onder (dat is waar er nog wat wit/grijs aan te zien valt). Ik heb heilbot gemaakt, omdat die toevallig in reclame stond in De Vis, meer eender welke witte vis kan op dezelfde manier klaargemaakt worden (kabeljauw, roodbaars, pangasius,…)
Kruid de visjes met peper en zout en bestrijk ze met de pesto, leg er een paar schijfjes tomaat op, een paar dunne schijfjes citroen en wat fijngesnipperde olijven. Gooi er nog wat pijnboompitten overheen en vouw de folie zorgvuldig dicht.Maak een bussel groene asperges en een vijftal witte asperges schoon (allez, dat is bij ons. Maar wij eten wel meer groensels dan de meeste mensen….). Groene asperges schoonmaken betekent enkel het harde uiteinde eraf snijden, witte asperges moet je ook nog schrapen zoals een wortel. Snij de asperges in stukken van vijf tot 10 centimeter.

Zet de vis in de oven. Breng water aan de kook, gooi er de asperges in en kook 3 minuten. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
Schil ondertussen aardappelen en kook ze. Nieuwe patatjes zijn uitstekend van smaak, nowadays…
Snipper ook een paar sjalotjes en enkele teentjes look fijn.

Zwenk wat olijolie om in een wokpan en bak er de sjalotjes en look in aan.
Haal een paar soeplepels van het mengsel uit de pan en hou apart voor straks.
Gooi de asperges bij de rest van de aangestoofde sjalotjes en look en roerbak.

Maak ondertussen een basispuree: beetje melk, beetje boter, kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Roer de sjalot-look-mengeling die je apart had gehouden erdoor alsook een flinke hoeveelheid fijngesnipperde bieslook en peterselie.

Haal de vis uit de oven als hij gaar is en schik alles op een bord. Wat betreft de puree is het magische woord “dresseer-ring”.
Werk af met versgemalen peper en toefjes peterselie.

9 thoughts on “Heilbot met asperges en puree.

 1. Even om te melden dat ik ondertussen zeer bedreven ben in het maken van stoemp met chipolatta’s. Ga naar de supermarkt voor een potje stoemp en een bakje chipolatta’s. Warm de stoemp op in de nucleaire oven, bak de chipo’s en klaar! Ik eet al een week stoemp met chipo’s ondertussen :-S Of om het anders te zeggen, ik moet dringend eens uw tips culinaire tips beginnen volgen ๐Ÿ™‚

 2. Had ik een oven… ik zou zo volgende week zelf aan de slag gaan met uw visrecept!

  Helaas. Ik heb geen oven *snif* een groot gemis!

 3. @ nicodemus: eens afwisselen he. Stoemp zรƒยณnder chipolatta’s op woensdag. Stoemp met chipolatta’s op donderdag. En dan vrijdag eens iets helemaal anders: chipo’s zonder stoemp! Verandering van spijs doet eten.

 4. Mmm, ziet er lekker uit. Ik maak puree altijd aan met olijfolie, geen boter, geen melk. Is zeker zo lekker maar dat is persoonlijke smaak. Grappig dat je de puree schikt met een kookring, ‘t is eens iets anders ๐Ÿ™‚

 5. … en ik heb van dezelfde reclame gebruik gemaakt, maar bij mij was de heilbot gewoon klassiek: gebakken met een lekkere spinaziepuree erbij ๐Ÿ™‚

 6. Ziet er zeer lekker uit, straks aan mijn mama eens vragen of ze dit van ‘t weekend wil klaarmaken. ๐Ÿ™‚
  Straks ook eens die foodblogs checken.

 7. Prachtige blog. Ik tik vaak wat trefwoorden in met dingen die ik in de koelkast en voorraadkast vind en laat me dan inspireren door de recepten die ik tegen kom.
  Heb het heilbot recept met verse pesto losgelaten op twee swai fillets en gecombineerd met de roergebakken asperges, puree met franse kaas, mozzarella, sjalotjes en peterselie en als extraatje sugar snaps in gezouten boter.

  Heerlijk gesmuld.
  Bedankt voor de tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *