RSS

RSS is da bomb, vind ik persoonlijk. In plaats van zelf te moeten kijken of een blog/nieuwssite nieuwe items heeft, die nieuwe items in mijn eigen lezer krijgen. Hiep hiep hoera voor RSS.

Sommige mensen echter, waaronder een aantal webloggers die ik zelf als websavvy zou bestempelen, hebben het blijkbaar echt niet door hoe het werkt. Daarom: een lijstje van de meest ergelijke dingen betreffende RSS-feeds.

1. Mensen die slechts een gedeelte van hun post in RSS stoppen, of (the horror) enkel de titel.

Waarschijnlijk is het de bedoeling meer kliks op uw weblog te genereren, maar ik zeg u voor eens en altijd: u jaagt er mij mee weg. Het is een vaststaand feit dat ik uw zever niet lees als ik er zelf naartoe moet gaan. — Enkel Dooce.com is een uitzondering op deze regel (en op de volgende ook, trouwens), maar Dooce is way out of eender wie’s league.–
Bovendien vraag ik me af: wat hebt u eraan dat ik *op* uw weblog kom lezen? Betaalt telenet u 5 euro per klik? Sterft er een kindje minder bij iedere bezoeker die effectief naar uw webadres surft? Of denkt u misschien dat ik op uw google ads ga klikken? Neen, neen, driewerf neen!
De enige reden waarom u slechts een gedeelte van uw posts meegeeft, is omdat u een *hithoer* bent. U houdt ervan tien keer per dag naar uw statistiekjes te zitten loeren en uzelf te verkneukelen in uw fantastische bezoekersaantallen. En u denkt dat uw stats en uw ego een deuk zullen krijgen als u volledige posts doorgeeft.
Ik zeg u nu: enkel titels meegeven is voor janetten en gazetten. Be a man. (Of een woman.)

2. Mensen die reclame meesturen via hun RSS-feed.

Wat denkt u? Dat ik op een advertentie ga klikken die in mijn RSS-lezer verschijnt, terwijl ik elders op het web*nooit* op advertenties klik? Krijgen we nog niet genoeg spam en sms-jes en reclame-popups? En trouwens: wij kennen elkaar nu virtueel en is het dan niet een beetje onbeleefd om ongevraagd reclame door mijn strot te rammen?
Neen, meneer: feeds met advertenties gaan resoluut in de prullenbak.

3. Mensen die een artikel bij iedere commentaar opnieuw doorsturen.

Normaal gezien biedt een site minimum twee feeds aan: een feed van de posts en eentje van de commentaren. Als ik telkens op de hoogte wil gebracht worden van een nieuwe commentaar, dan zal ik mij op de feed van de commentaren abonneren. Maar alstublieft, stop met dezelfde post 5, 10, soms 50 keer door te sturen. Ik ben heel blij voor u dat u veel reacties krijgt en dat u zo populair bent, maar kunt u dat misschien niet constant uitschreeuwen?
Opnieuw: ik vraag niet om die informatie.

Zo. Dat lucht op. Waar zullen we het morgen eens over hebben?

32 thoughts on “RSS

 1. Helemaal mee akkoord, maar wel effe benadrukken dat niet alle blogsoftware een feed voor de comments voorziet. Maar dat kan je omzeilen door bvb. Co.mments te gebruiken.

 2. bwah. als er geen feed voor comments is, is dat nog het einde van de wereld niet. Maar stuur dan in godsnaam niet honderd keer hetzelfde artikel door.

 3. 3: terechte opmerking. Ik heb dan ook bij deze mijn RSS-feed aangepast zodat die niet meer dat gedrag toont.

  Jammer genoeg betekent dit dat mijn volledige feed nog eens zal vernieuwd worden… Maar het is de laatste keer, beloofd.

 4. Allez, nu had ik echt een artikel verwacht waarin mensen met naam en link afgeslacht werden, enzo 😀

  Bij mij is de feed al sinds ik wist wat feeds waren de volledige posts en zonder reklaam. K’zou niet weten hoe, trouwens.

 5. @bart
  juij!

  one down, five to go.

  Voorzie je een commentaarfeed ook bart, want ik wil de comments wel lezen…
  (ik? moeilijk? bijneengij.)

  @tom. ik ga het u niet leren, alleszins

 6. die co.comments is inderdaad een mooie tool. veel interessanter dan de commentaarfeed van een blog: overzichtelijker en al…
  het grote probleem met commentaarfeeds vind ik dat je al die comments door elkaar krijgt (van verschillende artikels bedoel ik) en je dan niet echt meer kunt volgen.

 7. Ik ben iemand die liever op de website zelf lees, dus waarschijnlijk ben ik hetgeen wat hithoeren wil. Ik gebruik ook RSS, daar niet van, maar eerder voor echt grote site’s.

 8. @ Beau: Ik heb een vaag vermoeden dat je dan ook niet veel sites volgt. 😉

  @ i:

  @bart
  juij!
  one down, five to go.

  Wie zijn die andere 5?

 9. Zeer juist. Berehandig, die RSS-feeds, maar om commentaren te lezen vind ik ze maar niets. En zo mis ik wel een aantal leuke reacties bij berichtjes die ik lees.

  Dus doe ik zoveel mogelijk mijn best om door te klikken op berichtjes waarvan ik graag de reacties lees. Of waarop ik graag zelf reageer. Zoals hier.

  Wat ben ik toch een goudmijn voor de statneukers. Graag gedaan.

 10. Grappig, want dat was zo een beetje de discussie van de dag hier op ‘t werk.

  Ne blog is enkel ne blog als die nen deftige RSS feed heeft en ik ergerde me aan het tekort van een feed bij sommige blogs.

  Ironisch genoeg heb ik op m’n eigen blog noch RSS feed, noch “Comments”. Er is dus werk aan de winkel. (ja dat ding is zelf geschreven van eerste tot laatste letter code)

  Was ik maar niet zo verslaafd aan World of Warcraft dan kon ik daar eindelijk eens werk van maken. 😛

 11. Helpie! Ik ben helemaal niet mee met dat RSS-gedoe. Ik zag het opkomen en was te lui om uit te zoeken wat het juist was. Ik keek dus maar gewoon de andere kant op, negeerde de hype volledig en hoopte dat het snel zou overgaan. Maar dat doet het blijkbaar niet.

  ‘k Zal me er dus toch maar eens in moeten verdiepen.

  *zucht*

 12. Hey Liza, weet je niet dat je zelf ook een rss-feed hebt? Dat is blijkbaar standaard bij jouw ‘blogprovider’. En met volledige teksten en titels en al! Zelfs abbonnees! (6 public ones bij bloglines)

 13. Merci David.

  *gaat even kijken*

  Ah, headlines. Oeh, is het dat maar? Titels van postjes van andere blogs in de rand van je blog?

  *beseft weer maar eens hoe amateuristisch en gemakzuchtig zo’n skynetblog wel niet is*

  Nee, ‘k snap nog altijd niet hoe dat hier bij i. werkt. Je hebt een knopje voor de posts en een knopje voor de comments, en dan krijg je dat alles in html te zien? Maar hoe abonneer je je daar dan op? En blijkbaar kan je dat dan ontvangen in mailvorm ipv in de rand van je blog zoals het bij Skynet is?

  Ik durf niet meer vragen stellen, want ‘k voel me nu al een onwetende zaag. ‘k Ga me verder informeren via Google denk ik…

 14. Ewel, ik moet toegeven dat ik heel soms ook eens het “–>more”-knopje gebruik maar dat is enkel om de lay-out niet al te danig te verstoren op mijn blog.

  Voornamelijk wanneer mijn post nogal lang uitvalt doe ik dat dan, zodat de mensen niet te veel naar beneden moeten scrollen als het hen niet interesseert. Was dat niet (ongeveer) de bedoeling daarvan?

  Ik doe dat zeker niet om meer hits te krijgen en al. Sowieso zijn er toch ook aparte stats voor feeds, dus who cares via welke weg ze mijn blog lezen…

  Mocht er mij iemand een manier kunnen verklappen waardoor ik op mijn blog zelf kleinere afgekapte stukjes kan plaatsen terwijl in de feed dan de volledige post verschijnt, ik spring onmiddellijk op de trein!

  En duust keer dezelfde post, dat is gigantisch ambetant. Juist!

 15. hm. ik denk dat het aan meer technisch aangelegden is om dat uit te leggen, want als ik more gebruik (hier of op GB), dan komt *toch* de volledige post in de feed.
  ik denk dus niet dat het één met het ander te maken heeft.

  Anyone?

 16. @liza.
  bv. in bloglines (maak een accountje aan, dan kan je testen), doe je “add feed”. en dan kan je ofwel de site zelf ingeven (meestal herkent bloglines dat) oftewel kan je “feed url” ingeven. de url van die html-pagina dus.

  ik ben ervan overtuigd dat er andere mensen zijn die dat helderder kunnen uitleggen. Maar die zijn css aan het programmeren, moemnteel 🙂

  dit kan helpen:
  http://blog.zog.org/feeds
  en dit:
  http://www.braeckevelt.be/?page_id=5

 17. ‘t Eén heeft niets met het ander te maken.

  😀

  Voor die RSS: ik dacht dat mijn halve uitleg min of meer duidelijk was, maar een aantal van mijn vaste testers hebben mij rap genoeg diets gemaakt dat het nog veeeeeel te technisch is.

  Ik zal dan eens de Engelse termen er uit wippen en zo.

 18. Refferers, refferers. 🙂

  @ Michael: Nee inderdaad, niet zo denderend veel. Enkel de zaken die me interesseren.

 19. Het is niet zo moeilijk om – wanneer de aanbieder van de feed echt niet wil luisteren – het zelf even voor hem te doen. Die van het Belang van Limburg is intussen al als volledige feed beschikbaar, als iemand geïnteresseerd is in het scriptje, mail me gerust!

 20. Hoi,

  Ik ben momenteel zelf een handleiding voor weblogs aan het schrijven, waarin ik een stuk over RSS-feeds wil zetten. Deze is helaas nog niet voor publicatie vatbaar (hopelijk medio juli).

  Wat wel misschien kan helpen voor sommigen, is deze bladzijde uit een Firefox-handleiding die ik geschreven heb (voor mijn werk), waarin ik uitleg wat Live Bookmarks zijn (de Firefox-manier om met RSS om te gaan).
  Binnenkort doe ik hetzelfde voor Thunderbird.

 21. tijs? waarom zouden wij een feed van limburg willen?

  :p

  neen serieus, kunt ge dat dan voor eender wat doen, en is dat moeilijk? Ik wil graag een RSS op immoweb! En op de macrobladjes (danku lien, voor de suggestie)!

 22. @i: zolang er een bepaald patroon zit in de informatie die je in de feed wil (over verschillende pagina’s of binnen dezelfde pagina), is het doenbaar. Bij websites die worden aangestuurd vanuit een database is dat eigenlijk altijd het geval. Je laat dan een scriptje om de x tijd de pagina inlezen en kijken of er iets nieuw is.

 23. mijn feed toont mijn volledige webpagina, allé, toch in thunderbird, want het is daar dat ik rss bekijk. In netvibes geeft hij enkel de titels…
  is dat storend? en zoja, kan ik dat aanpassen? Ik had eerst enkel atom, dacht ik, en dan heb ik iets met feedburner gedaan waardoor ik ook rss had, maar die is ook volledige pagina, dan ontdekt dat er op mijn webruimte toch een rss-feed wordt aangemaakt door blogger, maar ook die toont volledige htmlpagina.

  en dankzij uwen dreamhost heb ik een dag moeten wachten om deze vragen te stellen, ik eis een vergoeding 😉

 24. Pascal, het gaat niet over wat jij of i. al of niet hebben. Het gaat over wat ik ondertussen heb: een goede manier om mijn commentaren bij te houden.

 25. Ik geef toe, dat ik me heel verwant voel met Liza. Daarom heb ik ook i’s goede raad opgevolgd en een accountje aangemaakt, maar nu heb ik een vraagje, het zal wel stom zijn maar he, die moeten er ook zijn. Stel: ik wil me abonneren op http://www.kerygma.be. Ik voeg dat dus in en ik krijg vijf mogelijkheden, twee op de site in eindigend op feed, twee op de site eindigend op feed/atom en eentje op de reacties. Hoe weet ik nu welk één van de vier op de site ik het beste neem? Die met het meeste abonnees, omdat die anderen dat misschien beter weten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *