Huizen – de jacht is geopend.

Eigenlijk ben ik al vijf jaar aan het uitkijken naar een huis. Voor zover je een driemaandelijks bezoek aan immoweb en af en toe eens bellen naar een nummer op een plakkaat “uitkijken” kunt noemen. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat ik nooit iets gevonden heb.

De vakantie hebben lief en ikzelve echter besloten dat we iets ernstiger gaan worden in onze zoektocht. Gisteren al maar meteen gestopt aan een leuk huis in een fijne buurt. We waren er helemaal wild van: 5 slaapkamers (+nog 1 onafgewerkt), in behoorlijke staat, een klein stadstuintje op de Zuidkant. Maar jammer genoeg ligt de vraagprijs zo’n 50.000 euro boven ons budget. Denken we. Want eigenlijk weten wij niet zo goed wat ons budget is. We weten wat we hebben en wat we willen afbetalen, maar wat we daarvoor kunnen lenen en hoeveel kosten van notaris en schuldsaldoverzekering erbij komen: geen idee. Hell, het is al een wonder dat ik het woord “schuldsaldoverzekering” ken, vind ik.
Vanmiddag dus eens een telefoontje plegen naar De Immotheker, zodat we de mogelijkheden een keer in kaart kunnen brengen.

Ondertussen, Gentse lezertjes: hou uw ogen en oren open voor leuke huizen in uw buurt en laat ons iets weten als jullie iets zien….

24 thoughts on “Huizen – de jacht is geopend.

 1. Allez, spannende tijden!

  Ik had nog nooit van een schuldsaldoverzekering of klein beschrijf gehoord en ik had geen idee wat een notaris deed, maar zo’n dingen leer je heel erg snel.

  Ik ben intussen zo content dat we nu in ons eigen huis wonen waar niemand iets mee te maken heeft, je kunt het niet geloven! 🙂

  Succes met de zoektocht.

 2. Immotheker rules! Allee, ik ben er voor info geweest, maar heb wel de lening bij Axa gedaan…die waren toen de goedkoopste. In Antwerpen deden ze alvast veel moeite om het allemaal heel begrijpelijk uit te leggen zodat een vastgoed nitwit als mezelf het kon begrijpen 🙂

 3. In Ledeberg kun je nog heel fraaie en betaalbare huizen vinden, hoor ik. En daar wonen steeds meer jonge mensen, dus best leutige omgeving.

 4. Ik zou naast de Immotheker toch ook eens je eigen bank raadplegen en niet aarzelen ook eens bij een concurrent langs te gaan. Sommige banken geven ook zeer begrijpelijke maar volledige brochures mee(KBC en Dexia).
  Wij schrokken ervan hoeveel lager Dexia uiteindelijk onder haar eerste “allerlaagste” bod is gegaan toen we met voorstellen van concurrerende banken terug langsgingen.
  Blijkbaar houden banken ook een soort systeem bij waarmee om hun klanten te quoteren; hoelang ben je klant, zijn je ouders (goede) klant, hoevaak ging je in het rood, hoeveel heb je op je rekeningen staan…

  Ohja, de eerste (informatieve) raadpleging bij een notaris is gratis!

 5. Succes ermee… ‘t Is een beetje een kwestie van chance hebben, heb ik zo de indruk. Zelf hebben wij bijvoorbeeld amper 6 weken gezocht en direct ons huis gevonden. Maar voor hetzelfde geld waren we nu nog aan het zoeken, want in de categorie ‘leuk en betaalbaar’ is er vrij weinig te vinden. In tegenstelling tot de categorieën ‘spotgoedkoop maar een krot’ en ‘zalig maar een paar miljoen te duur) waar een overaanbod lijkt te zijn 😉

 6. Oh, ik dacht dat jullie huis al jullie huis wás. Hier een paar ervaringen: ga zoveel mogelijk huizen bekijken, ook al ben je op voorhand al zeker dat er iets aan is dat je niet aanstaat. Op die manier kan je op den duur vergelijken wat een goede prijs is afhankelijk van de staat van het huis (al dan niet nieuwe keuken, badkamer, ramen, etc…). Als je op een of andere manier naast je eerste droomhuis grijpt (vb. openbare verkoop): geen paniek! Er komt nog wel een ander droomhuis! Zo heb ik pas het derde droomhuisje kunnen kopen (eerste werd voor mijn neus weggekaapt, tweede werd aan iemand anders verkocht door volgens mij een of ander smerig spelletje waar ik nog steeds niets van begrijp). Maar ‘k ben nog steeds content van mijn aankoop, ondanks het vele werk dat er nog aan was/is. Na een jaartje aan een heel gezapig tempo verbouwen begint er langzaamaan schot in de zaak te komen… ‘t Komt nog in orde, ooit.

  Veel succes!

  ps: Zien jullie het zitten om eventueel een heel pak onder je budget te kopen en dan te (laten) renoveren naar eigen smaak en goesting?

 7. mijn broer verkoopt zijn appartement in de frere-orbanlaan 662 ofzoiets
  maar dat is voorzekers te klein en niet goed gelegen voor gulder

 8. je bent te laat. ik heb het meest fantastische huis dat het voorbije jaar in Gent te koop was gekocht. in openbare verkoop, check notarim.be.

 9. @liza. Zeker dat. op voorwaarde dat het zodanig onder ons budget is dat we heel veel kunnen laten doen.
  Jaren in verbouwingen zitten zien we echt niet zitten.

 10. Wat de financiële kant betreft: mijn madam werkt in de Fortisbank, dus als jullie graag wat (gratis) info willen (leningen, simulaties e.d.): geef maar een seintje! Hebben jullie al meteen iets om te laten vergelijken 🙂 Maar zoals Goya reeds zei: die prijzen zijn zéér variabel volgens het “randgebeuren”…

 11. banken doen dat eigenlijk vrij eenvoudig, kijken of je een lening kan krijgen.
  – Je moet zelf een deel inbrengen. Minder dan een derde, en je hebt geen lening.
  – Ze kijken wat je per maand kan aflossen: je loon – aflossing = minimuminkomen (800 Euro) + 10% loon.
  – De parameters: hoeveel bestaande verzekeringen, hoeveel uitstaande schulden, hoeveel spaar je per maand, roodgangers, …

  De eerste 2 punten bepalen of je een lening krijgt, het laatste aan welk tarief.

  Uiteraard gaat dat veel complexer eens ze je aanvraag behandelen, maar dat is de eerste controle.

  Notariskosten: tss 12 en 17 procent (hangt af van je klein of groot beschrijf)

  Vraag ook eens naar het KI (kadastraal inkomen), de bodemanalyse, erfelijke lasten, verborgen gebreken, …

  En dan uiteraard: leen altijd ietsje meer, want een huis kan best wel meer kosten meebrengen. Ik kocht een huis en dacht gewoon badkamer te vernieuwen en keuken aan te passen. Maar er ligt gewoon nieuwe vloer overal, nieuwe badkamer, keuken en stookketel, leidingen vernieuwd, waterbuizen vernieuwd.

  sigh.

 12. De immotheker is zeer goed voor “een eerste idee”, maar wees je er vanaf het begin bewust van dat je zélf met wat volharding betere condities kunt krijgen bij bepaalde banken.

  En vooral : één ding is belangrijk bij het kopen van een huis en misschien daarna verbouwen : Connecties met een grote C.

 13. Ik ken een hoop mensen die naar immotheker gegaan zijn en er een lening afgesloten hebben. Banken konden zeker niet onder hun aanbod. We hebben er zelf ook eentje via immotheker en we zijn er vree content van!

 14. Toch oppassen met banken: onze bank (Dexia) schotelde ons een contract voor dat niet overeenkwam met wat voordien was afgesproken. Alles nog eens goed nalezen dus. Tip voor als je op zoek bent naar een mooi afgewerkt huis: De Nieuwe Ruimte. Ze kopen huizen op en renoveren ze om ze vervolgens te verkopen. Zijn wel ook in prijs gestegen de laatste tijd.

 15. Dat van één derde zelf moeten kunnen inbrengen klopt trouwens niet, El Mystica. Neem het aan van iemand die geen roste frank had bij het afsluiten van de lening. 🙂

 16. Ook bij ons was de verhouding ontleend bedrag / pandwaarde 99%. De lening valt dan wel een pak duurder uit, maar het was zonder problemen mogelijk.
  Misschien worden dan wel hogere eisen ivm inkomen gesteld?

  Lien: lijkt me toch bizar, de immotheker is tenslotte toch enkel een tussen”persoon” naar de banken toe? Ons konden ze in elk geval niets beter bieden dan wat onze eigen bank voorstelde.

 17. wat je per maand aflost (voor alle leningen samen) mag niet meer zijn dan een derde van je inkomen.

  i., is er een specifieke buurt waar je op zoek gaat? Ik weet dat er heel wat in de Brugse Poort (oa Charles Epeeplein ofzo waar er boerenmarkt is op zondag) enzo zijn, maar heb niet echt zicht op de staat of de prijs. Een tip, veel rond wandelen in buurten waar je zou willen wonen, zo heb ik het mijne gevonden, klein bordje aan het venster en je niet laten ontmoedigen als de prijs te hoog is, soms gaat die ook naar beneden, zoals bij mij, de vorige eigenaars wouden scheiden en om hun schulden af te betalen hadden ze rap geld nodig, maar het is een kwestie van rap te zijn, ik had ongeveer een kwartier om te beslissen of ik een optie nam.

 18. Fieuw, ik ging hier al dom reageren, ik dacht

  “HUH! 50.000 euro voor een huis met 5 (+1) slaapkamers en een tuin, en dat is boven hun budget?!”

  Maar het is dus 50.000 euro _boven het budget_, dat is iets heel anders natuurlijk. Never mind 🙂

 19. @Goya: de immotheker krijgt in principe (niet altijd) betere tarieven. Je moet het zo bekijken: als een bank 10 geïnteresseerden over de vloer krijgen verkopen ze misschien 1 lening. Veel tijd en moeite voor 1 lening. Via de immotheker verkopen ze leningen zonder moeite. Dus voor een bank is het interessant om goeie tarieven te geven aan de immotheker.

 20. Immotheker kan inderdaad zeer goed zijn, zeker in steden en dergelijke. In “boerendorpkes” als het mijne bestaat er echter nog genoeg “wij kennen mekaar”-politiek, waarbij een bankier vrijwel steevast onder de Immotheker-prijs kan.

  Toen ik bij de Immotheker was langsgeweest, bleken zowel Fortis, KBC als AXA een beter bod te kunnen doen tegen dezelfde voorwaarden. Uiteindelijk bleek AXA meer dan een half procent goedkoper te zijn (wat interest betreft), wat waanzinnig veel was. Mijn keuze was snel gemaakt. Enige minpunt : schuldsaldo- en brandverzekering moest ook bij hen afgesloten worden. Al waren ze op dat vlak nauwelijks duurder dan “de Concurrentie”.

  Vergeet ook niet dat notariskosten redelijk kaka zijn. Als je een huis van pakweg 8 miljoen oude Belgische franken koopt, komt daar nog eens 1 miljoen oude Belgische registratiefranken bij…

 21. wij zouden graag een huis kopen maar hebben een lening nodig waar alles in zit ook de notariskosten en willen het maandelijks afbetalen zoals een huishuur we zouden graag ongeveer 160000 euro len wij hebben drie kinderen ten laste en ik ben bijna 7 maanden zwanger van het vierde kind
  vriendelijke groeten van mevr feys sylvie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *