Kiezinge.

Kiezinge. Zo heet dat in het dialect van onze geboortedorpen. En “op de goeie é, morgent”, dat zeggen mensen de dag ervoor tegen elkaar.
Mijn keuze maken morgen is niet zo moeilijk, in tegenstelling tot bij sommige andere mensen, heb ik de indruk. Ik weet al meer dan een jaar op wie ik ga stemmen en ik ben zeer blij dat ik nog niet van mening ben moeten veranderen.

Ik ben nochtans geen partij-trouw standvastig kiezer, zeker niet in lokale politiek: ik stem dan eerder voor mensen waarin ik veel vertrouwen heb.
Vroeger, in het dorp, stemde ik bijvoorbeeld op de tjeven, met volle overtuiging. *Niet* omwille van de ideologie, want ik vind dat geloof niks met politiek hoort te maken hebben, *wel* omwille van de man van wie ik hoop dat hij morgen herverkozen wordt. Ik heb Chris altijd gekend als een integer en zeer bekwaam man, die zijn burgemeesterschap zeer ernstig neemt. Daarnaast is het ook gewoon een leuke, slimme en grappige meneer waar ik al heel veel mee gelachen heb.

In Gent is het niet anders: ik stem op mensen. Lien, waarover ik de laatste maanden veel heb verteld, is mij zeer dierbaar en ik ben er al van bij het begin overtuigd geweest dat ze mij niet zou teleurstellen.

Het helpt natuurlijk dat ze op een lijst staat van een ideologische kleur die mooi past bij mijn ogen (mwoehaha).
Daarnaast helpt het ook dat ik haar jaren geleden politiek actief heb zien worden en haar met een ongelooflijke leergierigheid meningen heb zien vormen over haar grote thema’s. Het helpt dat ik haar al jaren ken als een vrouw die van haar engagement een prioriteit maakt: congressen en debatten staan al jaren zeer regelmatig in haar agenda. Dus dat ik *weet* dat ze visie heeft, en ideeën en dat ze niet zomaar een nieuwe kandidate is.

Het helpt dat ik weet dat ze geen “lijstvulling” is. Maanden geleden vertelde Lien dat ze op de lijst zou staan en ze voegde er meteen aan toe dat ze aan het programma zou helpen schrijven, want dat ze dat haar plicht vond.
Ik weet dat ze in die periode veel praatte en mailde met “mensen uit het werkveld”, om zich een zo goed mogelijk beeld te vormen van de noden van dat werkveld. Als u dus het indrukwekkend verkiezingsprogramma leest van sp.a, dan leest u een programma waaraan Lien hard heeft meegeschreven en waarin ze haar visie heeft proberen verwoorden.

Het helpt daarnaast ook dat ik Lien ken als een zeer idealistische madam. Een madam die zich met veel enthousiasme en van bij het begin in Het Project heeft gesmeten en die sindsdien een bewonderenswaardige inzet en standvastigheid heeft vertoond.
Ze is ook de madam die de dodentocht gesponsord stapte om het tehuis waar haar zus Elke verblijft wat meer financiële kracht te geven. Ze is de madam die kwaad wordt over onrechtvaardigheid en die de daadkracht heeft om daar dan ook iets aan te doen.
Ze is volhardend en heeft een koppig doorzettingsvermogen, dat ik altijd al heb bewonderd.

Meer echter dan dit alles is Lien mijn vriendin. Een lieve, warme vrouw die ik graag om me heen heb, in wie ik geloof en waarvoor ik door het vuur zou gaan.

Voor mij is kiezen dus *echt* makkelijk morgen. En ik ben ervan overtuigd dat velen mij zullen volgen in mijn keuze. Lien for president!

4 thoughts on “Kiezinge.

 1. Een mooie promotie, zowaar 🙂

  Maar serieus nu.
  Ik volg de lokale politiek (in tegenstelling soms van de nationale) heel sterk op. Ik probeer te weten wie wat doet, waar hij voor staat, … Ik woon nog maar een goed jaar in Oudenaarde, maar leef hier al 30 jaar, dus ik ken de politieke geschiedenis in Oudenaarde.

  En toch krijg ik het in de laatste zes maanden voor de kiezinge altijd moeilijk. Speculaties over kieslijsten, nieuwe namen, … zonder een concrete langetermijnvisie. “Gekozen worden met populaire topics en dan zien we wel”, dat lijkt het motto. Ik heb het voordeel dat ik bij een rasechte Oudenaardist werk, en dat die enorm veel mensen kent, zodat ik de achtergrond van heel wat kandidaten ken. Dat maakt het voor mij mogelijk om een situatieschets te maken van de visie van een kandidaat.

  Maar niet iedereen kan dat beeld vormen.
  Er zijn hier kandidaten die massa’s folders uitdelen, mooie brieven schrijven, steun krijgen van grote mensen, etc. Ze hebben leuke weblogs/sites met mooie items. Maar als je er zo 50 krijgt, weet je niet meer wie het goed bedoelt.

  Mensen die jouw weblog niet kennen, die Lien-van-gentblogt niet kennen, of de internetfilmpjes marketingstunts 2.0 vinden, weten niet al die dingen die jij kent van Lien. Doorzettingsvermogen kan je niet zien op het gezicht van de foto. En als slogan gebruikt iedereen het.
  Mensen weten ook niet hoe ze politiek ‘gegroeid’ is, hoe ze debatten en congressen bijwoonde en haar vast beet in de politieke zaak. Mensen gaan haar vooral zien als “Lien, da schoon meiske dat de socialisten op de lijst gezet hebben om toch maar een schoon jong kind er te kunnen opzetten”. (no offence, Lien 😉 )

  Daarom dat we hier met enkele kandidaten (lees: zo goed als verkozenen) van mijnen leeftijd aan tafel zitten om een website/weblog te maken ( en die verdomd goed te promoten) om op een menselijke manier over te brengen wat politiekers doen. Meer concreet wat zij doen, uiteraard, maar toch ook in een groter geheel. We gaan dat eerst doen op lokaal niveau, omdat dat dichter bij de mensen ligt. En hopelijk plukken we daar ook de vruchten van als er tussendoor ook andere verkiezingen zijn. Maar we willen vooral tonen dat politiek niet altijd over de hoofden van de mensen gaat, en het door mensen bedreven wordt.

 2. ik sluit mij hier volléédig bij aan, maar kan jammer genoeg niet voor haar stemmen. Al mijn Gentse vrienden beloofden dit wel te doen en het ziet er naar uit dat het geholpen heeft.

 3. De uitslag hier op ‘t dorp is zoals verwacht zeer goed voor onze burgemeester, minpunt is die extra bruine zetel!
  Ik ben Gent hier aan ‘t volgen : Lien heeft het ongelooflijk goed gedaan, proficiat (ongetwijfeld door haar capaciteiten maar zeker ook wel voor een stukje dank zij haar promo-vriendenteam zeker… )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *