Overwinning.

8 oktober was een mooie dag voor Gent. Ge kunt u dat niet voorstellen, hoe content ik was toen ik vannacht in mijn bed ben gekropen. Onze stad heeft gisteren bewezen wat wij op Het Project al twee jaar luid verkondigen: dat we de coolste stad van heel Vlaanderen hebben.
Er is progressief gestemd in Gent. Er is overweldigend progressief gestemd in Gent: sp.a-spirit wint twee zetels, de groenen winnen ook, VLD (ja, hier is dat eigenlijk ook een progressieve partij) blijft status quo.

Gisterenochtend samen met Lien, Het Radiofonisch Instituut en mijn lief onze stem uitgebracht en daarna gebruncht in De Foyer. Daar -onder het genot van versgeperst fruitsap, eitjes, sterke koffie en quiche- waagden de radiofonie en ikzelf ons aan een pronostiek. Hij was nog pessimistischer dan ik, maar allebei hadden we VB en CD&V als winnaars aangeduid. We gingen ervan uit dat er een derde coalitiepartner nodig zou zijn. Hij schatte voor Lien een dikke 1100 voorkeursstemmen.

In de namiddag lesjes voorbereid, en ondertussen natuurlijk het nieuws gevolgd. Naarmate de uitslagen van de rest van Vlaanderen binnenkwamen werd ik steeds kwader: het VB bleek weer zowat overal te winnen. Tegen half zes was mijn concentratie helemaal verdwenen en zijn we dan maar op de fiets gestapt: van Nieuwpoorttheater (waar we de eerste officieuze sms kregen) via de vrijdagsmarkt (waar de bruine aan het televisie-kijken waren – neen ik ben niet binnengeweest, ik moet van die gasten nie hebben) langs de Poel (waar CD&V zat en waar toen we aankwamen net het eerste officiële telbureau binnen was — verslagenheid, dat zal het woord zijn dat de sfeer daar tekende op dat moment) naar het stadhuis.
en toen ging alles snel: we liepen wat rond, luisterden, namen fotoots en kregen smsjes dat het blijkbaar in orde kwam. En opeens was Daniël daar, met een lachende Freya aan zijn zijde, die de overwinning uitriep. Er was toen 1/3 officieus binnen en de trend bleek zich overal door te zetten: de sossen vooruit, de blauwe gelijk, de groene winnen. En Seraphin en zijn trawanten gaan alweer achteruit…

Steven nam de mooiste foto van de avond en ik ging pitta eten.

Na het eten naar de zebrastraat gegaan, alwaar de sossen feest vierden. En daar bleek dat Lien het uitstekend heeft gedaan: 1.679 voorkeursstemmen, en dat is goed voor de 12e zetel van de 17. Onze nieuwkomer!

Proficiat allemaal, ge hebt dat goed gedaan…zowel de stemmers als de kandidaten.
Ik ben godverdomme trots dat ik in Gent woon!

8 thoughts on “Overwinning.

 1. Exactly the same feeling here.
  Nu maar hopen dat Termont beseft dat het ook Bekes bescheidenheid was die zo aansloeg.
  Seraphin heeft inderdaad verloren, maar toch stemmen nog altijd 28.000 Gentenaars VB. Dat is een middelgrote provinciestad. In 2012 moet dat verminderen. Dus: Aan het werk, Daniël! En ook: aan het werk, Sas: ge zijt ook ne goejen.

 2. Ik vind dat we recht hebben om trots te zijn, zo goed dat Gent het doet zeg! Ben supercontent dat Spa, Vld en Groen het allemaal goed doen, en dat paars er nog eens 6 jaar kan bijdoen. En dat Gent weer eens een mooie uitzondering is qua VB. Nu de rest van Vlaanderen nog…

 3. vind toch nog altijd dat 18% er minimaal 17 teveel zijn
  dit is nog altijd bijna 1 op 5 en daar zijn jullie gelukkig mee ??????????????
  rap content

 4. Contentement! Dat verklaart de uitslag. Niet iedereen is contant, maar toch al veel mensen…. Het aantal stemmen voor het Belang hangt af van de algehele tevredenheid… En sommige mensen zijn nooit content.

 5. “VLD (ja, hier is dat eigenlijk ook een progressieve partij)”

  Overigens een vraagje aan de amateur-politici onder ons: wat is ‘progressief’ (en waarom)?

 6. Ook ik ging in de Muide met een gerust gemoed gaan slapen. Ik was niet gerust in de uitslag, maar op dagen zoals deze voelt het goed om in Gent te wonen.

 7. Ik zag die dag, na het horen van de uitslag in Gent, in mijn herinnering Pierke op de feesten in de stoet rondtrekken met een plakaat “Gentenaars waar is ulder fierheid gebleven?” En ik had veel goesting om het ook uit te schreeuwen: “Hier, Pier! Heden zijn we fier!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *