Project.

Met het eindejaar en de goede voornemens en de sfeer van solidariteit, lijkt dit een geschikt moment om eens te vertellen over ons nieuwe projectje.
Allez, projectje. Zeg maar Een ProjectTM. Het is ondertussen al een hele tijd dat we lopen te broeden op een idee, en de laatste maanden krijgt het steeds meer vorm. Mede dankzij het blij weerzien met een kindred spirit, die in het jeugdwelzijnswerk hier in Gent werkt.

Terzake.
Uiteinde één van het spectrum. Eigenlijk hebben veel mensen computers staan die ze niet meer gebruiken. Omdat ze te traag zijn voor de applicaties die ze willen draaien, omdat ze een beetje verouderd zijn, omdat ze de foute kleur hebben. Die computers staan dan ergens stof te verzamelen en eigenlijk is dat zonde, want ze werken vaak nog uitstekend.
Fastforward, het andere uiteinde van het spectrum. Er zijn veel gezinnen die geen computer hebben. Er zijn veel gezinnen die er geen kunnen betalen. Tussen 20 en 25% van de gezinnen met twee volwassen en kinderen heeft geen computer. Bij de éénoudergezinnen loopt dat percentage op tot bijna de helft.
Eigenlijk is dat jammer. Want er zijn een heleboel kinderen die op deze manier hogere drempels te nemen hebben, terwijl het vaak dezelfde kinderen zijn bij wie de zaken al minder evident verlopen. Concreet voorbeeld? De leerkracht geeft een opdracht waarvoor de leerlingen moeten zoeken op internet en die gegevens in een verslagje moeten verwerken. Als je thuis een pc en internet hebt, dan kan je je taak op eender welk moment maken, en er zo lang aan werken als je zelf wilt. Is dat niet het geval, dan moet je op school werken, in de openbare bibliotheek, het internetcafé, het jeugdcentrum. Drempels: de verplaatsing, de ontbrekende rust, de tijdslimiet, om er maar enkele te noemen.

Een tijd geleden was er een kameraad van een kameraad die vroeg of een oude pc iets kon betekenen voor het jeugdwelzijnswerk hier in de buurt. Natuurlijk dadde, antwoordde ik en hij bracht een paar dagen later een computer, scherm, alle toebehoren, printer, software etc… Er wordt gretig en dankbaar gebruik van gemaakt sindsdien.

Daardoor, en daar een aantal andere vragen, groeide het idee om daar iets structureler mee te doen, en naar indviduele kinderen toe. We zitten in een allereerste fase, en we denken momenteel over de opties, mogelijkheden en wat we kunnen doen. Het lijkt ons immers geen goed idee om gewoon pcs uit te delen, we willen er graag een engagement tegenover stellen. En we zoeken nog uit hoe het praktisch allemaal kan en wat we willen doen. Maar concreet gaat het om niet gebruikte computers bij kinderen en jongeren krijgen die ze nodig hebben, helemaal gratis.

Waarom ik dat allemaal vertel? We zijn op zoek naar een paar mensen die over dit project mee willen nadenken, brainstormen en eventueel in een latere fase de zaken mee willen ondersteunen. Dat kunnen veel verschillende dingen zijn:
– je wilt je als vrijwilliger inzetten voor een dergelijk project?
– je hebt ideeën over hoe we een dergelijk project kunnen “verkopen”, structureren, vorm geven?
– je hebt contacten bij bedrijven die interesse hebben in het ondersteunen van dit project?
– je denkt op een andere manier iets te kunnen betekenen?

Contacteer mij dan op ilse(aapken)gentblogt.be, of hier in de commentaren. Er zal normaal een eerste brainstorm zijn ergens in februari en daar word je dan op uitgenodigd.

Meer info is via dezelfde weg te verkrijgen.

Het project zelf zal eerst en vooral in Gent lopen, maar als je niet in de buurt woont maar toch interesse hebt, ben je zeker ook welkom. Wie weet kan iemand anders iets soortgelijk doen ergens anders.

18 thoughts on “Project.

 1. Een prijzenswaardig project, dat. Veel succes ermee!

  Moesten jullie daar iemand voor nodig hebben, ik wil best wel de grafische dinges verzorgen (alles dat ontworpen moet worden en zo). Niet dat ik goed ben, maar moest je daar niemand voor vinden, ik ben op weekdagen in Gent te vinden 😉

  Vraagje: wie is “wij”? 🙂

 2. Puur uit interesse: zoek je oude bakken met Windows? Of is het de bedoeling om er iets zoals Ubuntu op te zetten?

  ‘k Wil zeker meehelpen, either way.

 3. Anything, Ilse. Ik denk dat er ook scholen zijn waarvan leerkrachten actief bezig zijn met dat soort dingen, heb je daar al contacten mee?

 4. Dit klinkt ongelooflijk goed. Echt waar.

  Met andere woorden: ik wil graag meehelpen. Mijn hoofd staat nu (=blok) niet naar brainstormen, en ik kan dus voor mezelf ook geen concrete taak bedenken, maar ik voel het enthousiasme al door mijn lijf stromen!

 5. Close the Gap is een gelijkaardig project, maar dan internationaal gericht. Het is opgestart door een student aan de VUB tijdens zijn stage/eindwerk en nu een succesvol bedrijf. Misschien kunnen jullie met die mensen contact opnemen voor het uitwisselen van ervaring, contacten, etc…
  Succes alvast!

 6. De mensen van SISP in India starten binnenkort met een nieuw schoolgebouw en een computerlokaal. Same stuff me dunkt.
  Maar inderdaad, het moet niet altijd ver weg gezocht worden (hoewel Belgie momenteel wel ruim ver van m’n bed is).
  Ik vond het project van http://www.olpc.org/ ook al zoiets goeds.
  Als je daar genoeg pc’s besteld, kies je zelf waar ze heen gaan. Koop je er echter “maar” een paar, dan krijg je zelf het zelfde aantal als r naar de derde wereld gaat. En die kunnen dan in onze eigen vierde wereld dienen (WTF? vierde wereld omdat je geen computer hebt? Wannes toch)
  Maar zelf bouwen en tunen en al, helaas niet m’n ding.
  Maar ik volg alles wat je erover schrijft, heel zeker! (en steun bij wafelenbak is wel verzekerd!)

 7. Ik heb als leerkracht het tekort aan pc’s bij mijn kindjes echt als een gebrek ervaren en sta volledig achter jullie initiatief. Ik heb een oom die computers verkoopt en die vaak oudere modellen krijgt van mensen die zich een nieuwe pc aanschaffen. Meestal gaat het over verouderde modellen, maar die zijn soms nog bruikbaar voor mensen die er geen hebben (we hebben er ooit een geschonken aan een koppel ouders). Ik vraag eens rond en wil gerust een handje helpen.

 8. Veel ideetjes weinig tijd. Oude computers zijn mijn ding en ik zou graag meewerken, maar het zal niet voor subiets zijn.

  Om gemakkelijk aan computers te geraken zou ik bij (grote) bedrijven gaan. Die schrijven computers snel af. Waar ik werk is dat na 4jaar (max) en die oude dingen gaan allemaal naar scholen. Maar BUSO enzo hebben voorrang denk ik. Ik kan wel eens zoeken wie dat organiseert en contactgegevens uitwisselen enzo.

  Computers van bedrijven zijn makkelijk: meestal degelijk en in goede staat en van een merk en veel dezelfde computers die makkelijk in 1 keer te (her)installeren zijn.

  Vroeger had ik ook een plan met containerparken. Ik maak mij sterk dat ik elke week twee tot drie goede computers kan samenstellen uit wat mensen op het containerpark gooien. Ik vond dat de Stad Gent mij in dienst moest nemen om een computerherstelplaats te openen (naar analogie van de fietsherstelplaats van de Ugent). Ik zou dan op elk containerpark een tuinhuis zetten waar mensen computers voor hergebruik kunnen deponeren met uitleg over verzekering van privacy enzo. Elk week breng ik de oogst naar de herstelplaats en daar stel ik computers samen die naar scholen en OCMW gaan (dat ze verder distribueert bij mensen die het nodig hebben). Ik zou ook gratis tweedehands componenten ter beschikking stellen en mensen mogen hun computer in mijn herstelplaats komen repareren. Uiteraard is ook Open Source Software overal aanwezig.

  Ik merk trouwens dat er op de containerparken nu een overdekte container is voor electronica. Misschien is er al iemand een soortgelijk plannetje aan het uitvoeren?

 9. Mooi initiatief uiteraard maar:

  1) Er bestaan al ophaaldiensten die oude pc’s ophalen bij bedrijven.

  2) Een nieuwe pc die ruimschoots voldoet voor onderwijs kost nog ‘maar’ zo’n €250. Maar die goedkope pc’s gaan wat verloren in de reclame voor de duurdere prestatiemonsters.

  3) Een oude pc kan soms geen recent OS (windows, want dat gebruiken ze op school ook) draaien en daarmee is die pc uitermate gevoelig voor virussen en andere vuiligheid. En daarmee help je niemand verder.

  4) op ebay vind je oude pc’s voor €25… Dat is toch wel al betaalbaar. Maar gratis is natuurlijk altijd beter.

 10. Maar 250 euro? ik vind het een pervers idee dat 250 euro weinig geld lijkt voor ons, terwijl het dat dus voor veel mensen *echt* niet is.

  Op ebay voor 25 euro: dat je op ebay dingen koopt, betekent dat je een computer hebt, een internetaansluiting en weet hoe je moet kopen op ebay.

 11. De grote bedrijven zoals Sidmar hebben allemaal al een eigen beleid over oud materiaal, dat gaat naar scholen denk ik. Maar daar ben je als leerling natuurlijk weinig mee, want lagere scholen steken liever in elke klas één pc die amper gebruikt wordt dan er iets mee te doen.

  Maar… als ge weet hoeveel pc’s van particulieren en kmo’s er gewoon naar het containerpark worden gedaan in onze kleine gemeente ipv naar zo’n projecten, dan krijgt ge spontaan koorts. Ik kreeg het laatste jaar van buren wel eens de vraag wat ze met hun oude pc moesten doen, want het containerpark is ook maar silly. “Er moeten toch mensen zijn die dat nog wel kunnen gebruiken”.

  Hou me zeker op de hoogte, ik zou die buren in ‘t vervolg zeer graag naar dergelijk project doorverwijzen. Idem om verschillende aparte onderdelen te assembleren tot een nieuw geheel of andere technisch gerelateerde dingen… deze nieuwbakken informaticus staat tot uw dienst.

 12. @i. €250 is weinig als je weet dat vele computerleken denken dat ze absoluut de laatste snufjes nodig hebben in een pc van €800.

  Mijn oplossing: aan de start van het schooljaar stelt de informatica-leraar een pc-configuratie samen. Hij koopt deze in groot aantal (dus aan extra korting) in en verkoopt deze voor een spotprijs aan de leerlingen.

  Op school hebben de leerlingen toch een pc met internetaansluiting en kunnen ze op ebay. (hun ouders kunnen dat in cybercafés, bibs, …)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *