Vanavond feest.

Deze avond valt het doek over Loebas, de eerste avondvullende voorstelling van mijn lief. Na twee en een half jaar is het dan voorbij.

Het is allemaal begonnen met die publieks- en persoonlijkheidsprijs op Humorologie. Dat was met Het Vergrootglas, een half uurtje standup. Aan die prijzen was een tournee verbonden, en toen had het grote boekingskantoor plots interesse. En op een dag sprak mijn lief: ik ga al mijn materiaal weggooien en een cabaretvoorstelling schrijven, een avondvullende. Eens kijken of ik dat kan.
Er werden try-outs gespeeld, en er werd geschaafd en geschreven. Er waren periodes van writer’s block, en dan weer periodes dat alles goed liep.
Na een maand of negen was die af en ging ze in première, in Merelbeke. De avond voordien had hij de hele voorstelling nog omgegooid en het laatste kwartier geschreven.

Een paar maanden later, in november, stond hij met een stuk uit Loebas in de finale van Cameretten in Rotterdam. Ook daaraan was een tournee gekoppeld, en er bleven een paar fijne vriendschappen en een boekingskantoor in Nederland over achteraf. Ondertussen nam Wim Helsen het lief ook mee als voorprogramma van “Bij mij zijt ge veilig”.

Dit seizoen was een combinatieseizoen: try-outs van een nieuwe voorstelling, Karton (premiere op 10 oktober in Gent, trouwens) en een reprise van Loebas. Nu voor het laatst dus.

Ik sta erbij en ik kijk ernaar. En ik ben trots: want als ik zie wat er de afgelopen jaren veranderd is, in zijn eigen stijl zoeken, in zijn vlotheid van schrijven, in zijn podiumvastheid, dan kan ik niet anders dan dat. Hij is zoveel gegroeid en zoveel veranderd, ook in het materiaal dat hij speelt, dat het wel moet goedkomen. Vandaar ook dat er volgend jaar loopbaanonderbreking wordt genomen en hij fulltime van comedy gaat doen. Ik heb er een rotsvast geloof in dat het allemaal gaat lukken.

Ik ben niet de enige, en dat is wat het meeste deugd doet, trouwens. Het rotsvast geloof van onze vrienden en familie, dat is fantastisch. Dat die mensen ons overal volgen, tot in Rotterdam toe. Naar try-outs komen kijken, naar voorstellingen komen en iedereen die het horen wil vertellen hoe fantastisch hij wel is. Die steun is onbetaalbaar.

You all rule, folks. En we vinden het dan ook bijzonder fijn dat de laatste Loebas vanavond zal gespeeld worden in jullie bijzijn.

Merci!

8 thoughts on “Vanavond feest.

 1. ‘t Was de eerste keer dat ik Henk aan het werk zag, maar zeker niet de laatste, hem moeten lachen dat de tranen over mijn gezicht liepen, en wat later was ik dan weer tot het bot ontroerd voor een dood hondje dat nooit bestaan heeft, faut le faire.
  Super dat het allemaal zo goed loopt, maar het is dan ook verdiend. Worden vast nog spannende tijden voor jullie!

 2. Het was een hele leuke avond. Moet wel wat doen, zo de laatste keer uw dink spelen waar ge zo lang mee op stap geweest zijt. Ik heb de première gezien, ik heb het eens in Leuven gezien, één keer in Rotterdam (halve finale) en nu het slot. We vonden het fijn om er bij te zijn. En de volgende keer gaan we mee tot in China, als dat nodig is!

 3. Ah, wij gaan ook mee naar China , Amerika …
  We hebben ons goed geamuseerd , het was een heel ontspannende avond en zondag !

 4. How! Nog nooit van gehoord, daarna op verscheidene blogs tegengekomen en ineens blijkt dat uw lief te zijn?
  Ik ga die naam onthouden voor als ‘t eens wat dichter in de buurt komt dan Gent.

  Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *