Month: May 2008

Neen!

Speed.

Zo fijn als de sprekers waren op de studiedag van deze week, zo akelig was de activiteit net na de middag. Nauwelijks was mijn sandwich met kaas en slaatje binnengewerkt of een meneer met microfoon legt ons (100 Nederlandse en Vlaamse collega’s van verschillende hogescholen) het concept van het ludieke speeddaten uit.

Speeddate, het idee alleen al doet me huiveren. Daten is op zich al niet mijn sterkste, en ik kan enkel met vreemde mensen converseren als er een serieuze peptalk aan mezelve aan voorafgaat. En dan nog speed, jong. Ik denk dat ik daar fysisch enkel toe in staat ben indien er sprake is van de oppeppende middelen uit de term. Driewerf helaas, op een serieuze studiedag doet men niet aan illegale narcotica, dus restte me enkel koud zweet. En het in speed-tempo zoeken naar een vluchtweg. Helaas laat mijn snelheid zo net na de lunch wat te wensen over, want daar pleurde een juffrouw glaasjes met gekleurde papiertjes op de tafels en sprak de meneer met de microfoon: “In de glazen zitten vragen. Je neemt er een vraag uit, stapt toe op iemand die je niet kent en stelt die. En dan stelt die persoon zijn of haar vraag. Na jullie antwoorden, wisselen jullie de vragen en ga je door naar iemand anders.”

*laat veelbetekende stilte vallen om dit jolige concept even te laten bezinken*

Ik heb een ludieke vraag genomen en een beetje onwennig rondgedraaid. En nadat een meneer me aangesproken had of ik “soms zing in de douche en zo ja wat” heb ik de evidente oplossing gekozen: onopvallend naar het toilet lopen, deur op slot, boekske lezen en een kwartiertje later terugkeren.

Dat is meer van ludiek genoeg voor mij, zo vlak na het eten.

Ja!

De security was nen viezen.

Dingen die ik gisteren deed:

* een trein missen;
* ergens buitengesmeten worden door een bodyguard, terwijl ik er wel degelijk mocht zijn;
* eenzame vrouw staat voor gebouw spelen. Foto volgt;
* uitleggen aan mannen hoe ontschminker werkt;
* uitleggen aan mannen dat skinny jeans helemaal uit zijn deze zomer;
* trots zijn;
* op een stoel hangen, naar boven kijken en het plafond bezweren naar beneden te komen;
* blij zijn dat mijn bezweringen nooit werken. Stelt u voor, een plafond op mijn hoofd;
* een man complimenteren met zijn vliegtuig;
* een hele pak sigaretten uitdelen;
* mezelf verwonderen over de hobby’s van sommige mensen;
* frieten met stoofvlees eten om half twee ‘s nachts. Alleen maar omdat Esra al dicht was en pitta dus geen optie was;
* een halve nacht liggen woelen en mezelf verwensen dat ik zo laat frieten had gegeten.

Ja! werk

Bron.

Ik ben kapot. Gisteren was zwaar, maar goed. Vandaag was vroeg, verschrikkelijk interessant, maar zeer intensief.
Zoals een studiedag hoort te zijn. Deze ochtend gaf mijn lieve collega zelf een presentatie over ons eigen project, vanmiddag een aangename lunch, en daarna in een verduisterde zaal geluisterd naar de uiterst aangename verteller Robby Ceiren Cleiren (De Roovers), die voorlas bij een video getiteld “Iets van Tolstoj”.

Het hoogtepunt van de dag kwam echter daarna, met Paul Bottelberghs. De gedrevenheid waarmee die man praat en de visie op multimedia en onderwijs die hij heeft: meeslepend, boeiend, verfrissend, gedurfd. Ik heb daar echt met volle teugen van genoten. En het is een bron van inspiratie voor de komende jaren.

Maar eerst een tukje en nog wat verbeteren.

Ja!

Openbare BBQs.

Oh kijkt, Shellac heeft een mening. Over dat zijn stadsbestuur niet mag investeren in openbare BBQ-plaatsen, maar AIDS-onderzoek moet doen, of zoiets. Daar komt het alleszins op neer.

I call bullshit. Niet iedereen is rijk en heeft een grote tuin, en ook mensen zonder hof zitten graag eens met hun poep in het gras met een glazeke witte wijn en een merguez. Om maar te zeggen: ook in Gent worden deze week de eerste barbecues in de parken ingewijd en ik heb dat initiatief persoonlijk op een vreugdedansje onthaald. Want wij krijgen er eentje in het park hier vlakbij. Het park waar we vorige zomer bijzonder fijn van picknick deden met onze lieve vrienden. Want sommige mensen hebben meer dan twee kameraden om uit te nodigen en dan past dat gewoon niet op een koer van 16 vierkante meters.

Noteer bij deze alvast: de eerste zondag dat het in juli mooi weer is, doen we BBQ in de Groene Vallei. Zelfde principe als de picknick: bring your own food, friends, stoelekes and booze.

En al

Spanning.

Vandaag is op zoveel gebieden een spannende dag, dat ik er deze nacht nauwelijks geslapen heb. Dat is een vuil trekje van mijn lichaam: als ik veel stress heb, met veel dingen bezig ben of verdriet heb, dan weigert mijn lijf te slapen. Ik ben sowieso *altijd* een slechte slaper, genre een keer of vijf wakker per nacht, slaapwandelen, praten in mijn dromen, nachtmerries. Maar als er dus stress bij komt, dan durft dat al eens uit de hand te lopen.

Zoals een paar jaar geleden. Toen heb ik maandenlang nauwelijks meer dan een paar uur per nacht geslapen. Overdag wordt een mens van de vermoeidheid dan zo emotioneel labiel dat zorgen steeds groter lijken en onoverkomelijk. Wat dan weer leidt tot nachtelijk gepieker. Vicieuze cirkel, quoi.
Uiteindelijk is dat geëindigd bij de dokter en is er een kuur met een inslaapmiddel aan te pas gekomen om de scheve situatie weer recht te krijgen. Ik heb dan ook slaaphygiëne aangeleerd gekregen: dat betekent dat je je lichaam fysiek voorbereidt op slaap met een heel ritueel, zodat het weet “Aha, straks gaan we dat rust-gedoe doen”. En dus ging ik maandenlang iedere avond in bad, waarna ik tien bladzijden in een chicklit las bij een kop thee, in badjas en pyjama. Dat werkt uitstekend, zo uw lijf misleiden.

De laatste drie jaar doe ik dat niet meer. Ik heb een zekere rust gevonden sinds ik ander werk doe, en een stabiel lief heb. Geluk is goed voor de mentale rust, zo blijkt. Alles lijkt goed onder controle, maar ik lag deze nacht te peinzen dat ik blijkbaar toch weer eens wat bewuster mijn stress moet loslaten. Iets om over na te denken, als vandaag voorbij is.