Eurosong – eerste halve finale.

Wahey. Eurosong!

De introductie is een beetje rommelig, vind ik. En zoveel blommen op de achtergrond. Precies een LSD-trip.
De presentator heeft basketsloefkes aan. Dat is ok, maar op een kostuum vinden wij dat geen zicht. Toch zeker geen witte zeg. De zaal is precies ons sportpaleis.

De eerste op het programma is Montenegro, met Zauvijek Volim Te gezongen door Stefan Filipović.
Stefan draagt een te groot jaren tachtig hemd en heeft zijn SM-vriendinnen meegebracht. Zelf heeft hij ook een leren broek aan. Zijn meiskes draaien in de instrumentals een beetje rond hem en als hij zingt heeft hij duidelijk naar rockbalads van de jaren tachtig gekeken. Krampachtig aan die micro en met van die gebogen knieën. Zijn leren broek zal wat te klein zijn, misschien.
Ik verschoot eerst een beetje van die handen op zijn hemd, maar dat is niet zo vreemd. Het liedje is vergeten van zodra ik de bel hoor. Enter Klijn. Next song.

Israel heeft Boaz gestuurd met The Fire In Your Eyes. wij denken eerst: een vrouw. Dan: een travestiet. Maar neen, het is een jongen en hij is zijn hemde vergeten.
Eerst hebreeuws, dan engels. De rode draad is dat het zagen is. Maar het zal wel doorgaan want al die Joodse mensen stemmen daarop. De diaspora is de schuld van alles, zeggen wij.

Tijdens Estonia waren wij gaan roken. wij zagen door het raam veel rare mensen. En waren blij dat we aan het roken waren.

Moldavië is de volgende.
Windmachine! een teddybeer! een sofa! Het is een beetje een toneelke van een schoolfeest, inclusief het feest. Klijn probeert tevergeefs het Engels te verstaan.

San Marino doet het in het Italiaans, wat op onze goedkeuring kan rekenen. De danseres had jonger moeten zijn. Klijn vermoedt dat het zijn mama is. Ze doet ook iets waarvan wij denken dat het geïmproviseerd is. Zolang ze haar niet ophangt in haar laken is het goed. Het liedje is ok, maar een beetje langdradig.

Allez hop, het is aan ons.
Fashion alert bij de achtergrondzangeressen. Dikke knieën en pofrokken. Big nono.
We vinden dat Soetkin precies een beetje naar adem moet happen. Haar kleed staat haar wel goed. Het was niet slecht, maar het blijft een ambetant nummer, vind ik.

Azerbeidjan doet iets waar wij drie minuten sprakeloos naar zitten te kijken. Opera en Engelen en duivels en de hele zwik. Slecht liedje, maar boy: zo wijs om te zien.

Slovenië zit in een kooi en heeft ook SM-mensen mee.
Vestjen af, kort rokske eronder: voorspelbaar toch. En hop, daar is de windmachine alweer. Een traditioneel balkan-beatje, dat ongetwijfeld zal scoren. Op het einde doet ze iets dat ze heeft afgekeken van Betty van big brother. Zal ongetwijfeld doorgaan.

De juffrouw van Noorwegen heeft Engelse dictielessen gevolgd. En ze zingt de soundtrack van de laatste Walt Disneyfilm, ongetwijfeld. Opnieuw redelijk saai, dat liedje. Maar wel na een tijdje al aan het meezingen, wij. Een twijfelgeval.

Er is veel geld gekropen in de madam van Polen. Te veel zonnebank, te veel blondeershampoo, haar tanden gebleekt en te veel geprutst aan haar neus. Klijn zegt: *niemand* heeft zo’n smalle neus. We denken dat ze een barbiepop heeft meegnomen naar de styling en gezegd heeft: zo wil ik eruit zien. En dan heeft ze een zeemeerminkostuum aangedaan. Europe will love it. We think it is crap.

Tijd voor de kalkoen van Ierland. Tja wat moet een mens daarop zeggen. Volgens mij gaat het niet doorgaan, Klijn zou er haar kop niet op verwedden. Misschien dat ze het op carnaval in Aalst nog wijs vinden, maar het publiek roept Boe-Hoe.

Andorra begint en ik had een balad verwacht. En het is een beat. Schrikken jong.
De juffrouw heeft een rare contructie op haar hoofd. Klijn denkt dat het iets is om de bliksem op te vangen om zo haar haar te frizeren. Gelukt!
Ze doet Common en al. Wij vragen ons ondertussen af of dat echt een metalen harnas is, of stof die er ijzer uitziet.

Het volgende (Bosnie-herzigodinges) is weer schooltoneel. André was nochtans positief, maar André kent er niks van. Klijn denkt dat die gast nog knap is, als hij niet geschminkt is. Het is echt een raar liedje. Soms is het slechte coldplay, soms is het helemaal iets anders. Wij snappen er niks van. Eén van de madammen in bruidsjurk is de oma van de zangers. Raar hoor.

Armenië doet iets spannends met jongens rond haar benen en dan bijna vallen. Het is de come-back van Ruslana. Zal wel doorgaan, denk ik. Alhoewel deze juffrouw af en toe wat vals zingt. Ze kan wel goed met haar gat en haar borsten schudden.

Holland! Vreselijk lelijk kleed. Nederland heeft duidelijk de balkan-kaart getrokken. Dit kon ook Slovenie zijn ofzo.
Ze zingt niet slecht, maar we zijn niet superenthousiast. En een liedje dat “your heart belongs to me” heet, er zijn weinig dingen belachelijker dan dat. Behalve dan een liedje in een verzonnen taal.

Finland heeft hetzelfde gestuurd als twee jaar geleden, maar dan zonder maskers. Awoert. Wij hebben tenminste nog nooit een liedje in een verzonnen taal gestuurd. Oh. Wacht.

Roemenie hebben we gemist. Rookpauze. Maar dat is niet erg, want het was een duet en ik zie dat niet graag.

Rusland kruipt over de vloer. Zijn witte broek gaat helegans vuil zijn. En hij heeft geen schoenen aan. Arm land é, Rusland. Dat schaatsen is een beetje vreemd, maar kijk: ons here moet zijn getal hebben. En Klijn vindt het origineel. Nipple-alarm!

Griekenland is het laatste. Volgens André een geheime combinatie tussen een irritante stem en een banaal liedje. Ik vind het nog wijs en we vinden dat geen irritante stem. Het bovenstuk is raar, precies één grote dikke borst. En hopla, mijn woorden zijn nog niet koud of het bovenstuk gaat uit en er zit iets anders onder. Ze heeft een rijmwoordenboek gebruikt volgens ons. Klijn somt op: combination, imagination, destination. Dat is het.

Finalisten: griekenland, rusland, finland, roemenie, azerbeidjan, B-H, Armenie, israel, polen, noorwegen

12 thoughts on “Eurosong – eerste halve finale.

 1. haha, dat het kleedje/rokje niet goed past bij de dikke knieën van de achtergrondzangeres van Ishtar had ik ook gezien! Het lag dus niet aan mij. Haar kleed vindt ik wel zeer geslaagd.

 2. De dikke knieën had ik ook gezien, en dat bruin en blond en neus bij Polen ook.

  Maar dat iedereen oostblok hoort in Nederland snap ik niet goed. Da’s toch duidelijk Noord-Afrika dat je daarin hoort? Volgens mij is de zangeres trouwens Marokkaanse of Tunesische ofzoiets. Niks met oostblok te maken…

  Als België niet doorgaat, supporter ik voor Spanje denk ik. Leuk beatje.

 3. Roemenië was wijs, toen had ik mijn overdosis Grey’s anatomy tijdens het strijken ingeruild, zo echt eurovision. Mijn lief was teleurgesteld toen hij hoorde dat Rusland doorgaat, dat is toch voor strandjanetten? Aha, maar wie kijkt naar dat programma?

 4. heb het overzicht gezien.
  FINLAND!! zo super!!
  en Armenie, hmm die dansers zien er wel lekker uit!
  ‘t Madameke zelf mocht er ook best zijn, maar madammekes vind ik nu eenmaal niet zo interessant als de kronkelende heren errond.
  En een paar waren gewoon ronduit belachelijk, kinderachtig, bevreemdend, lachwekkend,…
  En sommige gewoon niet om aan te horen.

 5. ‘k Ben het hélemaal eens met je analyse. En hoewel ik het niet hélemaal eens ben met de liedjes die naar de finale gaan, ben ik toch blij dat de onnozelste acts het niet gehaald hebben. Lees: de kalkoen, de Estlandse narren, en ja, ook België. De nieuwe “choreografie” en outfits hebben Ishtar niet echt goed gedaan: Soetkin zag eruit als een clown en haar hyperactief gehuppel over het podium deed ook niet veel goeds aan de uitstraling van het nummer. Ik hield tijdens de voorrondes al niet echt van het nummer, maar als het toen eventueel nog iets “schattigs” of “authentieks” had, leek het nu meer op een circus-hoempapa-nummer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *