Wel geloven is gemakkelijker dan niet (i).

Er staat een (i) naast de titel omdat ik het voel dat aan mijn linkerpink, dit wordt een serie. Er is namelijk veel te vertellen over geloven en alternatieve mambo jambo en mediums en paranormaal begaafden. Wij hebben daar meningen over, ja. En het zijn helemaal andere meningen dan bijvoorbeeld ishku en freaq in de commentaren. Het risico lopend dat ik als een oud wijf klink: misschien heeft dat wel met leeftijd te maken.

Versta mij niet verkeerd: ik zou heel graag in die dingen geloven. Ik heb dat ook heel lang geprobeerd en gedaan. Het mystieke, horoscopen, the other side: het heeft mij van kleinsaf mateloos gefascineerd. Ik ken mijn sterrenbeeld, in Westerse en Chinese horoscoop, ik ken mijn ascedant, ik ken mijn numerologische codes, ik heb nostradamus gelezen. Ik ben naar beurzen geweest waar mensen over toekomst praten en dingen vertellen over uw verleden en karakter. Want geef toe: is er iets schoners dan ervan overtuigd zijn dat er meer is tussen hemel en aarde dan de mens? Laat ons wel wezen: als het de mens maar is, dan is het maar flauw, niet? Geloven in meer is het gemakkelijkste wat ge kunt doen: het haalt verantwoordelijkheid bij uzelf weg, het geeft u de comfortabele gevoelens een deel zijn van grotere gehelen. De mensen hebben dat graag, en ik ben daar niet anders in.

Maar. Eerlijk gezegd: een denkend mens kan niet anders dan concluderen het zever is, en dat is wat er ondertussen is overgebleven van al mijn geloof: het besef dat het zever was. Neem nu al die paranormaal begaafden, die u wel 100 euro uit de zak rammelen voor een voorspelling of een inzicht, maar die zomaar de sisyphus-prijs aan zich voorbij laten gaan? 10.000 euro rijker en eindelijk erkend door een groep gerespecteerde wetenschappers? Om maar te zwijgen over de promotie, het respect, en het succes dat daarop zou volgen. Ik vind dat op zijn minst raar dat ze daar niet aan willen meedoen, die paranormalen. Misschien voorzien ze dat ze door de mand gaan vallen?

Er is slechts één feit in dit hele verhaal: dat er nog nooit iets bewezen is van al dat helderziend gedoe. En kom niet af met de bewijzen uit het programma van Johan Terryn, mensen. Dat is ten eerste een montage van een paar minuten van wat misschien een sessie van uren was. Op televisie dan nog, ge weet wel, dat betrouwbare medium. Ten tweede gebeurde het Grote Zien in bijzijn van allemaal mensen die op de hoogte zijn en dat is een klassiek voorbeeld van cold reading. Maar dat had ik al gezegd.

In het kort: als iemand mij morgen bewijzen levert, dan zal ik mijn mening met veel plezier veranderen. Maar ik heb er redelijk vertrouwen in dat ik mijn mening niet zal hoeven te veranderen.

7 thoughts on “Wel geloven is gemakkelijker dan niet (i).

 1. Ola, het gaat hier over Het Zesde Zintuig. Daar heb ik ook iets over te zeggen, want ik heb het ook gezien. Ik vind het namelijk heel erg dat VTM een compleet in scene gezet programma uitzend en daarmee de mensen voorliegt, met alleen commerciële bedoelingen. Dat ze dat doen in spelprogramma’s, of amusementsprogramma’s, allemaal goed en wel. Maar dit is gewoon liegen en bedriegen.
  Paranormale dingen bestaan namelijk helemaal niet. Je mag er voor mijn part gerust in geloven, maar uiteindelijk is het allemaal fake.

  Echt, doe dat eens op een wetenschappelijke manier. Zet die mensen in een lab met een paar wetenschappers er rond en laat ze dezelfde dingen doen. Ze zouden zich alleen maar belachelijk maken. Bende bedriegers!

 2. Ten eerste denk ik – als dat een geruststelling voor je kan zijn 😉 – dat het niks met leeftijd te maken heeft, integendeel zelfs. Ik ga er van uit dat er meer oudere mensen geloven dan dat ‘onze generatie’ dat doet. Zij gaan ook nog vroom naar de kerk en branden kaarsjes als de kleinkinders in de examens zitten, van dié dingen.

  Ten tweede maakt het de believers niet automatisch tot ‘niet-denkende mensen’: het is niet omdat we de mogelijkheid openlaten dat het kán bestaan, dat we ook automatisch aannemen dat het zo is (allez, sommigen misschien wel, maar we moeten dat niet veralgemenen). Ik stel in vraag, omdat ik zelf een eigen mening wil kunnen vormen. Ik slik niet zomaar de voorgekauwde versie van den televies, maar doe dat evenmin met de kordate ‘kan nie!’ van de wetenschappers. Lange tijd hebben we gedacht dat de aarde plat was, trouwens.

  Ten derde mogen we het kind niet met het badwater weggooien: eigenlijk zit die vent met zijn wichelroede daar een beetje raar tussen die volbloed paranormaal begaafden. En zoals ik al zei: zoiets dicht ik wel degelijk een bestaan toe, net omdat er op dat vlak wél al bewijzen genoeg geleverd zijn (waterputten bij boeren, mensen met hoofdpijn en slapeloosheid die plots van hun miserie verlost zijn door hun bed een kwartslag te draaien en zo niet meer boven een waterader te liggen). En als je als wichelaar toch over een zekere ‘gave’ moet beschikken om goeie resultaten te boeken – niet iederéén wordt een goeie wichelaar – waarom zou dat dan ook niet op andere vlakken kunnen?

  Ten vierde stellen we hier éigenlijk dubbele dingen in vraag: ten eerste kunnen we twijfelen aan de echtheid van die vier figuren, maar even goed kunnen we nog meer de oprechtheid van de programmamakers in twijfel trekken. Hierop zullen we echter eind deze week een antwoord krijgen: Youri weet er duidelijk alles over, dus weet hij dat van Lilith en komt dat eerstdaags in Story als nationale primeur. Zoniet, dan is het een flutboekje dat informatie achterhoudt. Nog even geduldig afwachten dus. :p

 3. @freak: mensen die beter slapen door hun bed te verzetten heeft niks te maken met paranormale dingen, maar met wetenschappelijk verklaarbare fenomenen. De aarde is een grote magneet, en het is perfect mogelijk dat sommige plaatsen daar gevoeliger voor zijn dan andere waardoor mensen er last van hebben. Al zijn er natuurlijk altijd zwevende types die daar een hele paté rond draaien. Dat heeft hier dus niks mee te maken.

  Ik vind het gewoon belachelijk om te geloven in toekomstvoorspelling door naar iemand zijn hand te kijken of een paar willekeurige kaarten uit een hoop te trekken. Of om het verleden te voorspellen (huh!) door een glazen hangertje boven een foto te houden. Komaan hastn, denk toch een keer na!

 4. Akkoord in verband met de wetenschappelijke uitleg van die magnetische velden, maar dan nog blijft het feit dat de ene mens daar blijkbaar meer aanleg voor heeft om die roede spontaan aan het wichelen te krijgen dan een ander. Net daarom ben ik alsnog bereid om die ‘aanleg voor…’ door te trekken naar de anderen.

  Anderzijds geef ik toe dat Youri uiteindelijk wel een punt heeft ivm het ‘liegen tgo de kijker’. Dat ‘het toeval’ in Man Bijt Hond fake is, tot daar aan toe, maar dat de kijker warm wordt gemaakt om naar al dan niet malafide waarzeggers te trekken en daar zijn geld aan te hangen, da’s er inderdaad over en daarvoor zouden de makers eigenlijk op de vingers moeten worden getikt.

  Maar kijk, éigenlijk zag ik het in mijn reacties een stuk ruimer dan de waarzeggers alleen: ik dacht bijvoorbeeld ook aan geesten oproepen en zo (al levert wat zoekwerk op Google mij daar momenteel ook serieus andere inzichten over op).

  Laat het mij er dus maar op houden dat het menselijke onderbewustzijn mij bijzonder interesseert en dat ik er van overtuigd ben dat we met onze eigen geest veel meer kunnen dan we voor mogelijk houden. Als je door hypnose dingen kunt laten terughalen uit je eigen verleden, tot in de kleinste details, dan zou ik die paranormale gaven ook niet zomaar als kwatsch afdoen.

  Maar wees gerust, ik geloof ook niet dat Johan Terryn echt bestaat. Da’s gewoon nog maar weer eens een vermomming van Sergio.

 5. Jamaar freaq, voor hypnose is ook een wetenschappelijke verklaring. Het is gewoon een feit dat herinneringen in je hersenen blijven zitten. En hypnose is een manier om die er weer uit te halen. Perfect verklaarbaar, en helemaal niet zweverig. Dat is dus weer iets heel anders.

  Paranormale gaven zijn ofwel bedrog, ofwel goedgelovigheid. En ik kan best begrijpen dat mensen daar in geloven. Want als er één ding is dat we wel kunnen met onze geest dan is het om hem te laten geloven dat er meer is dan de dingen die we zien en weten.

 6. Ik ga mij bij Kerygma zetten : zever in pakskes…

  Gevonden via google :
  James Randi looft een prijs uit van 1 miljoen dollar voor diegene die een bewijs kan leveren dat homeopathie werkt, of dat paranormale gaven bestaan.

  Ze staan daar nog steeds, geloof ik, die duiten op die rekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *