Projectontwikkelingsland.

Pfiew. Er komt een groot bouwproject in onze achtertuin. Het is waar, want het stond in de gazet. De zondagsgazet die ge gratis bij de bakker krijgt, maar toch: de gazet. Ik heb vandaag gebeld met Iemand Die Het Kan Weten en die had geen bevestiging van hoe het precies zou gebeuren, maar hij wist wel dat het zou gebeuren.

Het was te verwachten dat het vroeg of laat zover ging komen, natuurlijk. Ondanks de slechte naam die onze wijk in de media heeft, het laatste jaar, is het hier ook aangenaam, populair, betaalbaar en bijzonder dicht bij het stadscentrum. Eén van de laatste echt betaalbare buurten binnen de kleine ring, als het ware. En het perceel hierachter is enorm, een grote ruimte tussen een stratenblok. Er zijn een paar bedrijven en de boel is sowieso verouderd. Eén bedrijf ervan is recent gestopt, het andere werd overtuigd om ook te verkopen en hopla: een gigantisch perceel bouwgrond.

Al datgene waarvan sprake gaat over een klein beetje schuin achter ons. Maar pal achter ons ligt ook een fabriek. Meer nog, ons huis hoorde erbij, bij dat bedrijf, vroeger. We hebben er dus wel degelijk een beetje een band mee, met dat gebouw. Het was dan ook met veel stress dat ik vanmiddag heb gebeld naar de eigenaar om te horen of hij ook verkocht had. Want we wisten dat hij zou verkopen, heel binnenkort. Het was alvast een opluchting om te horen dat hij niet meegestapt is in de nieuwbouwdinges, en dat zijn koper graag de fabrieksgebouwen zou behouden en omvormen tot wooneenheid.

Spannende tijden, deze kant van de Brugse Poort. We wonen nu officieel in projectontwikkelingsland. En ik voel de strijdbare kant in mijzelve al bovenkomen, eerlijk gezegd. Kent er hier iemand iets van bouwvergunningen? Tips in de commentaren: steeds welkom!

14 thoughts on “Projectontwikkelingsland.

 1. Ik herken het gevoel. Ondertussen zijn wij twee jaar en een verkaveling achter onze tuin verder. De protesten haalden allemaal niets uit en uiteindelijk werd het accepteren of verhuizen. We kozen voor het eerste 😉

 2. Mijn vingers kriebelen om hier een klaagzang neer te pennen over ervaringen met stedenbouw. Maar dit is tinternet, wie weet wie allemaal meeleest. Hopelijk komt het goed met het fabriekspand. De koper mag dan wel leuke ideeën hebben, de vraag is of stedenbouw daarin mee wilt gaan.

 3. Misschien kunnen we daar dan ineens een huis kopen? Of gij kunt er een ruimte huren om uw relatiebureau in te huisvesten? Allez, het zijn maar voorstellen e. Uhum.

 4. Is er een kans dat er schade aan jullie huis wordt aangericht door de werken? Dan kan het aangeraden zijn om een beschrijving te laten doen, zodat je bij nieuwe barsten enzo kan gaan klagen

 5. Ik ben wel redelijk thuis in de stedenbouw en kan je alvast een beetje geruststellen: voor dergelijke projecten is een openbaar onderzoek onvermijdelijk, dat wil zeggen dat alle buurtbewoners op de hoogte zullen gebracht worden van de plannen, de kans zullen krijgen om opmerkingen en bezwaren te uiten, …
  Moet er nog een RUP opgemaakt worden of is dat er al? Dan zal stad Gent wellicht ook een bewonersvergadering organiseren.
  Zie het als een mooie kans, misschien zit er wel een stukje tuin in voor jullie? Maar eveneens uit ervaring: in de stedenbouw duurt het laaaang eer je resultaat ziet. Té lang voor mij, vandaar dat ik er mee gestopt ben 🙂

 6. Idem naast ons, centrum Gent, Perkamenstraat : sloop oude huisjes en opslagplaats voor hogere nieuwbouw…We hebben dat nauwlettend pogen opvolgen, maar je kan niet in het centrum wonen en wensen dat er niks meer veranderd. We kruisen wel lekker egoïstisch onze vingers voor ons zicht op de torenrij.

 7. Ik wilde zo ongeveer zeggen wat Sandrien zei. Dat er ten gepaste tijde wel een aankondiging zal uithangen op de werfplaats met hoe en wat en waar je moet zijn om die plannen in te kijken en eventueel bezwaren te uiten.

 8. Hmmm… een straat verder lag er tot voor kort een grote groene buffer tussen twee parallelle straten. Tot de projectontwikkelaars er hun handen op konden leggen.

  Alles werd proper geafficheerd en iedereen kon bezwaren kwijt en de hele mikmak. Verschil in het eindresultaat maakte het niet.
  Niet tegen staande hevige protesten van zowat de hele gemeente, een gerechtelijke procedure van de direct omwonenden is de groene weide nu een bouwperceel van 70 woningen (op mini-perceeltjes om het aantal zo hoog mogelijk te krijgen) met nieuwe toegangswegen.

  Misschien loopt het in Gent wel democratischer? Ben benieuwd naar het resultaat…

 9. Beste I,

  Best raar dat je in een grootstad als Gent wil gaan wonen (op een plaats quote: “ook aangenaam, populair, betaalbaar en bijzonder dicht bij het stadscentrum”) en dan verwonderd bent dat daar bouwprojecten op poten worden gezet. Waarom zou je dat willen tegenhouden? Mij lijkt het logisch dat daar bouwprojecten komen?
  een beetje egoïstisch niet?

  Greetz,

  Storm

 10. waar zeg ik dat ik het wil tegenhouden? Het is lang de ene kant inderdaad normaal dat er gebouwd gaat worden, langs de andere kant is het vreemd dat er een project over zuurstof voor onze buurt is, waarbij men open ruimte wil creëren, maar dat dan tegelijk andere open ruimte volgebouwen wordt. Enfin, er zal wel een logica achterzitten.

  Maar er zijn een paar dingen die ik in de gaten ga houden, dat wel, en met mij de buren: of er nog open ruimte voorzien wordt, het is tweede bouwlijn, dus hoe hoog mogen ze gaan, wat met de oude bomen die er nu staan, wat met de parkeerplaatsen…? Dat zijn veel vragen waarmee wij zitten nu.

  over de fabriek hier vlak achter ben ik blij dat het gebouw waarschijnlijk behouden blijft: het is een mooi gebouw met veel geschiedenis, het zou zonde zijn als het platgegooid wordt.

 11. Beste I,

  Omdat je sprak over je strijdbare kant ging ik er automatisch van uit dat je aanstalten wou maken om het tegen te houden. Mea culpa.

  Open ruimte, groen, zuurstof, bouwproject en logica? De enige logica die er achterzit is geld. Meestal moet je niet verder zoeken en zal wegens gedgewin het groen het niet halen op het bouwproject.

  Enerzijds is zo’n oude fabriek leuk en mooi. Zeker als er mooie lofts van gemaakt worden. Anderzijds gaan dergelijke projecten over nog meer geld voor de”happy few”.

  Nu als het al een troost mag zijn op 3 meter van onze tuin is “mooie” verkaveling uit de grond geschoten. Helaas pindakaas ….

  groeten,

  Storm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *