Neem mijn geld, Bol.com. Of neen, wacht.

Vanavond deed ik mijn kerstinkopen. Mijn aversie voor openbare plaatsen waar gluhwein wordt geschonken indachtig ,doe ik die namelijk zoveel mogelijk thuis, in trainingsbroek, met een tas koffie in de hand en een fleecedeken over mijn knieën. Ondertussen neurie ik jingle bells en murmel ik “I am such a genius, haha, ik moet niet naar de veldstraat”. Ik word daar vrolijk van. Geluk kan heel dichtbij zijn als u er een beetje oog voor hebt en niet te veeleisend bent, lieve lezer. (Voila, voor u, een wens voor op de nieuwjaarskaartjes, gratis bij deze post)

En al jaren, JA-REN, bestel ik online DVDs, CDs en boeken bij Bol.com. Ik heb dat hier net eens nagekeken en mijn eerste bestelling is van 2004, zowat de oertijd van het online winkelen.
Zowat om de zes maand gooien wij sinds toen een paar 100 euro’s naar die gasten hun hoofd en krijgen media in de plaats. Altijd bijzonder tevreden van geweest.

Het was ook allemaal zo heerlijk eenvoudig: bestellen, betalen en dan afwachten. Afhankelijk van de verschillende levertermijnen kreeg je in de weken die volgden één of meerdere pakjes binnen. Als iets kon geleverd worden, dan werd het verzonden. Makkelijk. En efficient. Want wij kopen soms obscure muziek die 8 weken onderweg is, en het zou zonde zijn als we dan ook zo lang moesten wachten op de nieuwe van Adèle, nietwaar.

Dus vanavond deed ik neuriend klik klik, ok, ok, bevestig en visakaartnummer, ok. En had ik er niet op gelet dat ze bij Bol.com blijkbaar Het Systeem hebben veranderd: standaard wordt alles nu in één pakje geleverd, dus als het laatste stuk beschikbaar is. Als u wilt dat alles in delen wordt verzonden van zodra het bij hen binnen is, dan moet u een supplement van 2 euro betalen, zo blijkt.

Which i didn’t notice, want ik klik altijd ok zonder te lezen wat er staat. Wat? Kijk zo niet. Gij doet dat zelf ook.

Als ik kerstliederen aan het hummen ben, ben ik sowieso niet zo geconcentreerd, dus het was maar toen bleek dat mijn cadeautjes pas verwacht werden rond zaterdag 22 december dat ik terugging om de voorwaarden te lezen. En vloekte, want 22 december is wel heel dicht bij maandag 24 december, nietwaar? Eén malheurke in de poowst en ik ben de loser die geen enkel pakske heeft op kerstavond bij mijn schoonfamilie.

Gelukkig. Gelukkig heeft Bol.com een 24/7 telefonische klantendienst die ik dan maar belde. Aja, want ik wil gerust die twee euro betalen, maar ik kan dat online niet meer wijzigen.
De vriendelijke Jacqueline echter, die liet mij weten dat de keuze niet meer kan gewijzigd worden. En dat ook zij die keuze niet kan wijzigen. DAT KAN NIEMAND. Er is geen herexamen op Bol.com, blijkbaar. Gekozen is gekozen, leer er mee leven.

De gedachte aan een stadscentrum vol mensen van den buiten die naar de lichtjes komen kijken en aan de etalages lekken indachtig, stelde ik voor dat ene artikel met de 10 dagen levertijd te annuleren. Probleem opgelost, zo dachten Jacqueline en ik, maar navraag leerde ons dat dat geen zak uitmaakt: eens de levertijd bepaald is, wordt dat niet meer veranderd.

Wel ok dan. Vreemd. De regels zijn de regels, blijkbaar. En eenmaal gekozen is er geen weg terug.

Ik besloot vervolgens dan maar de bestelling te annuleren, en in stukjes opnieuw in te voeren. Wat ik dan ook gedaan heb: een bestelling van de artikels die morgen al geleverd worden, en eentje die voor binnen 4 dagen is. Probleem opgelost. Behalve dat kleine akkefietje van de 198 euro van de oorspronkelijke bestelling die al van mijn visa is gegaan. Die krijg ik binnen 3 weken tot een maand terug, zo wist Jacqueline te melden.

Gezocht: online leverancier van boeken, dvds en en muziek waar ik vanaf nu mijn geld naartoe mag gooien. Roept u maar.

27 thoughts on “Neem mijn geld, Bol.com. Of neen, wacht.

 1. heel goede ervaringen met amazon.co.uk, niet voor nederlandstalig natuurlijk, al zou dat binnenkort moeten veranderen

 2. …en dan blijft die 198 EUR bij Visa staan tot ge een nieuwe aankoop doet – die ziet ge niet meer terug op uw bankrekening. Afhankelijk van hoeveel ge met Visa betaalt is dat minder of meer een probleem. Ik heb zo al sinds September na een refund van teveel aangerekende hotelkosten +129 EUR op mijn AMEX rekening staan.

 3. Bij mij komt alleen amazon.co.uk erin. Veel goedkoper, prima service en je kan tot een dag voor verzending nog alles wijzigen en veranderen. Heerlijk!
  Voordeel is wel dat de hubby en ik alleen in het engels lezen en dvd kijken. Dus voor nederlandse ondertiteling moet je daar niet zijn. Maar het is zeker de moeite waard om eens te bekijken.

  Met Jan ga ik niet helemaal akkoord. Ik heb al twee maal een bestelling geannuleerd (een keer bij bol.com en een keer bij just eat) en gewoon mijn centen terug op de rekening gekregen. Dus niet met een refund. Misschien hangt het af van je bank?

 4. Cosmox voor NL-dinges, Amazon voor al tander. Vroeger bestelde ik ook altijd bij Bol, omdat dat het eerste is wat ge tegenkomt in de browser als ge naar iets zoekt, maar Cosmox is stukken goedkoper aangezien alles gratis wordt geleverd. En nog geen miserie mee gehad…

 5. Hier ook altijd de twee van hierboven: amazon.co.uk en cosmox. Nog geen klachten over gehad en aan een bestelrato van 1 pakje om de twee weken gedurende een aantal jaar kan dat wel tellen.

 6. ik ga resoluut voor de laagste prijs en weet ondertussen op die manier voor anderstalige boeken:

  amazon.co.uk maar niet altijd: soms is http://www.bookdepository.com/ goedkoper (sowieso altijd goedkoper dan bookdepository.co.uk (vree vreemd) en gratis verzending. Maar ik vergeet ook nooit naar de ‘marketplace’ van amazon te kijken want ook daar zitten wel eens koopjes tussen en ook daar is, met verzendkosten bij, soms the bookdepository nog goedkoper dan hun gewone site (begrijpen wie begrijpen kan).

  amazon.de gaat er niet altijd maar toch soms ook nog eens onder als het over andere producten gaat.

  belgisch, net zoals hierboven: cosmox.

  En een webwinkel met woonspullen waar ik heel tevreden over ben: http://www.lil.nl – gratis verzending, de dag erna geleverd (zelfs op een zaterdag! – niet op maandag) en prima communicatie.

 7. Bij mij is dat vooral Bol.com en Amazon.de
  De paar keer dat ik vergeleken heb, was Amazon.de toch goedkoper dan Amazon.co.uk
  Cosmox.be soms, maar veel engelstalige boeken hebben ze daar niet.

 8. zo vreemd, ik heb 2-3 weken geleden nog bij bol besteld en toen was dat helemaal niet het geval, de levering van mijn 2 gekozen producten werd opgesplitst zonder dat ik er iets voor moest doen. ik had ook de indruk dat het geld maar van mijn visa gehaald werd op het moment dat het pakje verzonden werd.

  sowieso bestel ik over het algemeen liever bij amazon.fr – vanaf €15 versturen zij alles gratis (in verschillende pakjes als er op iets langer gewacht moet worden)

 9. Ik was altijd tevreden over Bol, maar met Sinterklaas hebben ze mij toch ferm teleurgesteld. We hadden op het laatste nippertje beslist om de sint enkele dagen vroeger te laten komen zodat Jolien zeker tijd had om met haar cadeautjes te spelen. En de dag voordien besefte ik dat ik nog geen leuk badspeeltje voor Lena had gevonden en dus een cadeautje tekort kwam. Bol to the rescue: voor 21.30 besteld, is morgen bij u in huis. De dag nadien heb ik tegen 15u toch maar eens naar de klantendienst gebeld omdat mijn cadeautje er nog niet was. Antwoord: “ja mevrouw, wij hebben het op tijd bij de Post afgeleverd, maar als zij het niet meer verwerken kunnen wij daar ook niks aan doen. En de Post heeft 4 werkdagen de tijd om dat pakje alsnog te leveren.” Niks aan te doen en van een compensatie voor het berokkende kinderleed was er ook geen sprake. Die man bij de klantendienst had duidelijk zelf nog geen kinderen!

 10. Amazon.co.uk, Amazon.fr, Amazon.de. Allemaal checken, want de prijzen kunnen soms fameus verschillen 🙂 En wat de een net niet meer in stock heeft heeft de ander gegarandeerd wel.

 11. amazon.de

  Ik bestel er mijn ENGELSE boeken, cd’s, dvd’s….
  Boeken worden ALTIJD gratis verstuurd, bij cd’s is het “pas” gratis vanaf 20 €. Altijd al heel tevreden over geweest!

 12. Wij bestellen ook al jaar en dag bij hen, zonder problemen. Zelf deze week nog besteld op woensdag en donderdag lag hij bij mijn moeder al op de tafel!

  Jammer wel uiteraard… maar je kan nu ook gewoon met je bankkaart betalen, dat zal minder omslachtig zijn dan VISA. Want dat duurt idd langer.

 13. Ik heb al veel misserie gehad bij Bol (pakje nooit aangekomen, maar volgens hun geleverd enzo) en had wel elke keer héél snel mijn centen terug!

 14. amazon.co.uk: gratis verzenden vanaf aankoop van 25£. wordt verzonden in verschillende pakjes

  bookdepository.co.uk: gratis verzenden, maar ook daar wachten ze tot alles binnen is

 15. bookdepository.com

  vaak iets goedkoper dan de uk

  het lief bestelt bij play.com en iets als thehut ofzo, maar die doen niet van paypal, dus geen ervaring mee

 16. Voor Nederlandstalige boeken: http://www.deslegte.com
  Superservice!
  Je vindt er alle recente boeken (nieuw) en alle denkbare boeken (ramsj of tweedehands)

  Engelstalige boeken koop ik altijd bij amazon.co.uk, maar ik leer uit de comments dat ik ook de Duitse shop eens moet bezoeken!

 17. Wou dit jaar de cadeau’s voor de Sint bij Bol bestellen (gemak en zo, weetwel), tot ik merkte dat de prijzen toch serieus hoger liggen dan bv. Dreamland. Ben dan maar zelf naar de winkel getrokken. Voor andere zaken nog niet gecontroleerd maar ze hebben nu wel afgedaan voor mij.

 18. Vreemd, ik heb vorige week nog iets besteld bij Bol.com. Deel 1 van mijn bestelling is al geleverd en deel 2 komt na, zonder dat ik hier iets voor moest doen of bijbetalen. Misschien hebben ze 100 klachten later hun systeem terug veranderd?
  andere : voor speelgoed is Dreamland inderdaad vaak stukken goedkoper (via Collishop, zonder aankoopverplichting), voor boeken ben ik ook nogal tevreden van eci.be, nog nooit problemen mee gehad. Ik betaal meestal via overschrijving – nà levering is dat dan!

 19. amazon.de. Goedkoper dan amazon.co.uk.

  En als ge geluk hebt, zelfs Nederlandstalige dingen te vinden daar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *